Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Politico: Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι για πρόεδρο της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ωστόσο το θέμα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος ρόλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις εκλογές της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου είναι αν

η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής του κόμματος της φιλελεύθερης Αναγέννησης του Μακρόν, δήλωσε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο Ντράγκι να παίξει ρόλο».

Ο Μακρόν φημολογείται εδώ και καιρό ότι κινείται παρασκηνιακά για να τοποθετήσει τον Ντράγκι, έναν τεχνοκράτη που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οδήγησε την Ιταλία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των οικονομικών συνεπειών της, επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος αξιωματούχος τον υποστηρίζει δημοσίως για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Είναι κρίσιμο ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: την εξεύρεση τρισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις ώστε να φτάσει τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις Κίνα και ΗΠΑ.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει να πείσει [τις άλλες χώρες] για την ικανότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Κανφίν.

Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές διαμορφώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν, ιδίως αν το Παρίσι θέλει να πάρει τη θέση Νο 1 από τη Φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν ανήκει επισήμως σε κανένα μεγάλο κόμμα, οπότε ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Φον ντερ Λάιεν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αυτό θα συνέβαινε εκτός από το να πείσει την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να διορίσει τον Ντράγκι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν θα ήταν ο πιο προφανής πολιτικός σύμμαχος της Μελόνι – αλλά θα ήταν πιθανό να δει τα πλεονεκτήματα ενός Ιταλού στο τιμόνι, που θα διοικεί την ΕΕ.

Μιλώντας στο POLITICO σχετικά με την προώθηση της υποψηφιότητας του Ντράγκι για μια θέση πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της Αναγέννησης στο Παρίσι, ο Κανφίν παραδέχτηκε: «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να φτάσουμε εκεί».

Η άλλη κορυφαία θέση -πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εποπτεύει τις 27 εθνικές κυβερνήσεις- θα ήταν επίσης δύσκολη.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον Σαρλ Μισέλ, τον σημερινό πρόεδρο, με κάποιον από τις τάξεις τους. Η Γαλλία θα πρέπει να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν έναν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ΕΕ, εάν ο Ντράγκι γίνει επικεφαλής του Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχθεί μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός. Ακόμη και αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα θελήσει να ασκήσει διπλωματική επιρροή στις συνομιλίες για το ποιος θα πάρει τα πρωτεύοντα χαρτοφυλάκια.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά την κορυφαία θέση, προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να δημιουργήσει μια πιο ισχυρή οικονομική θέση στην Επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω ενός εκτελεστικού ρόλου αντιπροέδρου. Το Παρίσι θα χρησιμοποιήσει αυτή την ανώτερη θέση για να ακολουθήσει περισσότερο την ατζέντα του με εγχώριους βιομηχανικούς πρωταθλητές, αμυντική εμπορική πολιτική και μεγάλες δημόσιες δαπάνες.

Ο Ντράγκι θα ήταν ο κατάλληλος οικονομικός εμπειρογνώμονας με τον οποίο η Γαλλία θα μπορούσε να συνεργαστεί.

Ο Ιταλός οικονομολόγος πιστώνεται ευρέως ότι έσωσε το ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αφού ορκίστηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το νόμισμα του μπλοκ, όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012.

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα επιτρέπει στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις να κινούνται ελεύθερα στο μπλοκ. Αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίδραση άλλων μελών, με επικεφαλής τη Γερμανία, θέτοντας το φιλόδοξο αυτό σχέδιο σε δεύτερη μοίρα.

Αλλά ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη, δήλωσε ο Κανφίν: «Όταν ο Ντράγκι κάνει το “ό,τι χρειαστεί”, έρχεται σε ρήξη και με τη γερμανική ορθοδοξία. Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα εκεί, το οποίο πρέπει να σπάσουμε μετά τις [ευρωπαϊκές] εκλογές».

Εκθέτοντας περισσότερες από τις μετατροπές του τρόπου με τον οποίο ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, ο Κανφίν παραδέχθηκε ότι δεν θα ήταν η φιλελεύθερη κομματική δομή που θα τον έφερνε εκεί. Το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν είναι μέλος της ευρύτερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εάν [ο Ντράγκι] καταλήξει στο Renew, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει υποψήφιος μας», δήλωσε ο Κανφίν. «Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι η Renew που θα έχει την προεδρία της Επιτροπής».

Αντ’ αυτού, σκιαγράφησε πώς οι πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Φον ντερ Λάιεν και της Μελόνι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια θέση υψηλού προφίλ για την Ιταλία – προφανώς εννοώντας ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο, αν όχι την ίδια τη θέση της Φον ντερ Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους σκληροδεξιούς Ευρωπαίους Χριστιανούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, θα μπορούσε «να κλείσει μια συμφωνία με την Μελόνι… για μια ευθύνη», προέβλεψε ο Κανφίν.

Σε αντάλλαγμα, η Ιταλίδα ηγέτης θα μπορούσε να ζητήσει από τους ευρωβουλευτές της να βοηθήσουν τη Γερμανίδα να εξασφαλίσει τα ποσοστά που απαιτούνται στην κρίσιμη ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της δεύτερης θητείας της.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτός [ο Ντράγκι] θα ήταν ο υποψήφιος της Μελόνι» για μια θέση στην Επιτροπή, δήλωσε ο Κανφίν. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αδύνατο».

powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου