Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Επτά ιδιότητες που δεν ξέρετε για τα τριαντάφυλλα

Τα τριαντάφυλλα είναι το πιο αγαπητό λουλούδι στον κόσμο και δικαιολογημένα! Με μια εκπληκτική ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και αποχρώσεων, στολίζουν αυλές, κήπους και βάζα σε όλο τον κόσμο. Συνεχίστε να διαβάζετε, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα συναρπαστικά στοιχεία για αυτά τα

εκπληκτικά λουλούδια, όπως ότι υπάρχει τριανταφυλλιά 1000 ετών ή την πιο ακριβή ποικιλία στον κόσμο!

1. Τα τριαντάφυλλα είναι από τα παλαιότερα λουλούδια

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα τριαντάφυλλων που χρονολογούνται πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, τα τριαντάφυλλα είναι το αρχαιότερο είδος φυτού που καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό. Το τριαντάφυλλο (γένος Rosa, οικογένεια Rosaceae) είναι το αρχαιότερο είδος φυτού που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Έγγραφα που χρονολογούνται στο 50 μ.Χ. υποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν τα λουλούδια σε τεράστιες φυτείες και τοπικά θερμοκήπια για να εξασφαλίσουν την παροχή φαρμακευτικών εκχυλισμάτων, μαγειρικών συστατικών και διακοσμητικών λουλουδιών όλο τον χρόνο. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τριαντάφυλλα για να διακοσμήσουν κτίρια, έπιπλα και να στολίσουν τους ίδιους, ενώ στρώνονταν πέταλα για να δημιουργήσουν ροζ χαλιά και διαδρόμους.

Υπάρχουν στοιχεία που χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια όταν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες δημιούργησαν κήπους με τριανταφυλλιές, αν και δεν είναι γνωστό αν αυτοί ήταν για διακοσμητικούς λόγους. Ομοίως, ο Θεόφραστος (382-287 π.Χ.) έγραψε για την καλλιέργεια των τριαντάφυλλων στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι για τον σκοπό τους.


2. Τα τριαντάφυλλα μπορούν ζήσουν για πολύ μεγάλο χρόνο

Ακόμα πιο συγκλονιστικό, το γηραιότερο εν ζωή τριαντάφυλλο είναι 1.000 ετών!

Η εν λόγω τριανταφυλλιά βρίσκεται στον τοίχο του καθεδρικού ναού του Χιλντεσχάιμ στη Γερμανία και η παρουσία της τεκμηριώνεται από το 815 μ.Χ. Όσο ανθίζει, το Χίλντεσχαϊμ δεν θα παρακμάζει. Το 1945 συμμαχικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν τον καθεδρικό ναό, ωστόσο ο θάμνος επέζησε! Οι ρίζες του παρέμειναν ανέπαφες κάτω από τα συντρίμμια και σύντομα δυνάμωσε ξανά.

3. Τα τριαντάφυλλα τρώγονται

Τα τριαντάφυλλα ταξινομούνται ως “βότανα” και ως τέτοια αναγνωρίζονται ως χρήσιμα φυτά. Αν και είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν τριαντάφυλλα στον κήπο μόνο για την εμφάνισή τους, τα τριαντάφυλλα έχουν μακρά ιστορία χρήσης ως τροφή και φάρμακο.

Τα πέταλά τους είναι βρώσιμα και το ροδόνερο (φτιαγμένο από το μούλιασμα των πετάλων σε νερό) προστίθεται συχνά σε ζελέ ή μαρμελάδες ή χρησιμοποιείται ως πρόσθετη γεύση σε ινδικά και κινέζικα πιάτα. Λάβετε υπόψη σας, εάν χρησιμοποιείτε τριαντάφυλλα ως τροφή, ότι πρέπει να μην περιέχουν χημικά. Μην χρησιμοποιείτε τριαντάφυλλα που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακο ή οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία, επίσης μην χρησιμοποιείτε κομμένα τριαντάφυλλα από ανθοπωλείο ή σούπερ μάρκετ επειδή έχουν καλλιεργηθεί με πολλές χημικές ουσίες. Η καλλιέργεια των δικών σας τριαντάφυλλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε καλά τριαντάφυλλα για το φαρμακείο σας, το τραπέζι ή οποιαδήποτε άλλη χρήση.

4. Είναι γεμάτα με βιταμίνη C

Τα τριαντάφυλλα είναι γεμάτα με βιταμίνη C και μπορούν να αποξηρανθούν για να δημιουργήσουν ένα δροσιστικό αφέψημα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τριανταφυλλιές χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη δημιουργία μαρμελάδας, ζελέ ή γλυκό του κουταλιού. Ο μίσχος έχει επίσης μικρές ιατρικές χρήσεις, χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να πιεστεί ή να φιλτραριστεί για να παρασκευαστεί σιρόπι τριαντάφυλλου.

5. Η δημιουργία αρωμάτων από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο

Το υπέροχο άρωμα τους είναι ένα δημοφιλές άρωμα λουλουδιών και χρησιμοποιείται ακόμη και σε πολλά αρώματα. Συγκεκριμένα, το ροδέλαιο είναι ένα σημαντικό συστατικό στη βιομηχανία αρωμάτων εδώ και αιώνες. Η διαδικασία εξαγωγής ροδέλαιου από λουλούδια απαιτεί τεράστια ποσότητα τριαντάφυλλων: Μόνο ένα γραμμάριο λαδιού παράγεται από 2.000 τριαντάφυλλα. Το άρωμα του τριαντάφυλλου προέρχεται από μικροσκοπικούς αδένες αρωμάτων στα πέταλα.

Τα τριαντάφυλλα Centifolia και Damask είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αρωμάτων. Τα πέταλα μαζεύονται τη νύχτα καθώς είναι πιο μυρωδάτα λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

Η Κοιλάδα των Τριαντάφυλλων στη Βουλγαρία παράγει το 85% του παγκόσμιου ροδέλαιου. Το άρωμα του τριαντάφυλλου είναι ένα από τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λουλουδιού. Έλληνες και Ρωμαίοι έφτιαχναν αρώματα από τριαντάφυλλα και μέχρι σήμερα, το άρωμά τους είναι σημαντικό στοιχείο σε πολλά από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα μείγματα αρωμάτων στον κόσμο.

Το ροδόνερο είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας που παράγει το ροδέλαιο. Το ροδόνερο χρησιμοποιείται σε αρώματα και επίσης σε καλλυντικά, ως αρωματικό και σε φάρμακα. Χρησιμοποιείται επίσης στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, που αναφέρεται και ως “σιρόπι τριαντάφυλλου”, οι Γάλλοι το χρησιμοποιούν ως άρωμα. Το υγρό με άρωμα τριαντάφυλλου προστίθεται σε επιδόρπια, μαρέγκα, marshmallows και ποτά για μια ξεχωριστή γεύση.

6. Δεν υπάρχει μαύρο ή μπλε τριαντάφυλλο

Συγγνώμη για την απογοήτευση, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως τα “μαύρα” τριαντάφυλλα. Αυτό που μερικές φορές μπορεί να αναφέρεται ως μαύρο τριαντάφυλλο είναι στην πραγματικότητα ένα σκούρο κόκκινο τριαντάφυλλο. Ένα καλό παράδειγμα είναι το “The Black Rose of Turkey”, είναι μια ποικιλία που φαίνεται σαν κατάμαυρο στο μάτι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σκούρο κοκκινωπό-βυσσινί χρώμα.

Οι αληθινές μπλε χρωστικές δεν υπάρχουν φυσικά στα τριαντάφυλλα. Υπάρχουν πολλά μοβ ανάμεσα στα παλιά τριαντάφυλλα και εκατοντάδες εξαιρετικές μοβ αποχρώσεις που εισήχθησαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 (σκεφτείτε το Sterling Silver, το Lavender Dream και το Lilac Charm).

Το Rhapsody in Blue, ένας ζωηρός θάμνος με μοβ άνθη, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέρνα τριαντάφυλλα, αλλά δεν είναι το είδος του μπλε που ψάχνουμε. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε καθαρά μπλε στα τριαντάφυλλά μας είναι να κάνουμε μια μικρή γενετική τροποποίηση στο εργαστήριο. Αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι αποδοκιμάζουν, ξεχνώντας εύκολα ότι η ιστορία όλων των φυτών αναπαραγωγής είναι βασικά μια ιστορία γενετικής βελτίωσης.

Το 2004, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετική τροποποίηση για να δημιουργήσουν τριαντάφυλλα που περιέχουν τη μπλε χρωστική ουσία δελφινιδίνη, αλλά τέτοια τριαντάφυλλα εξακολουθούν να περιγράφονται καλύτερα ως μοβ και λιλά και όχι μπλε.

7. Το πιο ακριβό τριαντάφυλλο στον κόσμο στοιχίζει εκατομμύρια!

Ο καλλιεργητής τριαντάφυλλων David Austin ξόδεψε 5 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει το υβρίδιο σε βερικοκί απόχρωση κατά τη διάρκεια 15 ετών.

Η “Rose Juliet” έκανε το ντεμπούτο της το 2006 στην έκθεση λουλουδιών του Chelsea και κέρδισε τον κόσμο των λουλουδιών όχι μόνο για τη μοναδική ομορφιά της, αλλά επειδή ήταν η πιο ακριβή ποικιλία τριαντάφυλλου που αναπτύχθηκε ποτέ. Το τριαντάφυλλο Juliet πωλήθηκε για 15,8 εκατομμύρια δολάρια το 2006, γεγονός που το έκανε επίσης την πιο ακριβή ποικιλία τριαντάφυλλου στον κόσμο.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου