Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ταϊτσί Όνο: Ο άνθρωπος που έσωσε την Toyota από τη χρεοκοπία

Οι 7 σπατάλες, οι 10 εντολές και ένα επαναστατικό σύστημα παραγωγής


Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία κάθε βιομηχανίας είναι το να γνωρίζει πώς να οργανώνει την παραγωγή της κατά τρόπο που να μην χάνει χρόνο και χρήμα. Στην Toyota αυτό το

πέτυχε ο μηχανικός Ταϊτσί Όνο. Και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο Ταϊτσί Όνο είναι ο «πατέρας» του Toyota Production System (TPS), που επέτρεψε στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο να απομακρυνθεί από τον γκρεμό, αλλά και να πατήσει γκάζι, ανεβαίνοντας στην κορυφή του κλάδου παγκοσμίως. Ήταν δε ένα σύστημα που γρήγορα μιμήθηκαν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο. To TPS διευκολύνει την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.

Just in Time και Jidoka

Η ιδέα, που έφερε επανάσταση στα συστήματα παραγωγής, στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

Just-in-Time: Φτιάχνοντας μόνο ό,τι χρειάζεται, στην ποσότητα που χρειάζεται, όταν χρειάζεται. Χωρίς χαμένο χρόνο ή πλεόνασμα υλικών.
Jidoka: Χαλαρά μεταφρασμένο, σημαίνει «αυτοματισμός με ανθρώπινη επαφή». Οι μηχανές εντοπίζουν τις δικές τους ασυνέπειες/λάθη, διακόπτοντας την παραγωγή, ειδοποιώντας τον επόπτη για το σφάλμα με ένα σήμα «Andon».

Αυτή η διαδικασία αποτρέπει την παραγωγή ελαττωματικών προϊόντων.

Καθοριστικό στοιχείο στη φιλοσοφία που θέλησε να περάσει κατά την καριέρα του ο Όνο ήταν η συνεχής εκπαίδευση τόσο των εργαζομένων όσο και όλων των προμηθευτών και των συνεργαζόμενων εταιρειών στην επαναστατική αυτή φιλοσοφία παραγωγής.

Η πορεία του Όνο

Ο Όνο αποφοίτησε από την Ανώτατη Τεχνική Σχολή της Ναγκόγια το 1932 με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού. Μετά την αποφοίτησή του, προσλήφθηκε στην Toyoda Automatic Loom Works Ltd. (σήμερα ονομάζεται Toyota Industries Corporation).

Mετακινήθηκε στην Toyota Motor Company το 1943. Τρία χρόνια αργότερα προήχθη στη διεύθυνση του Machine Shop #2 και #3 στο εργοστάσιο Koromo. Το 1948, άρχισε για πρώτη φορά να εργάζεται σε ιδέες για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των σπαταλημένων πόρων.

Διορίστηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toyota το 1975.

Μετά την παραίτησή του το 1978, παρέμεινε σύμβουλος της εταιρείας μέχρι το 1982. Έγραψε τρία ευρέως διαβασμένα βιβλία: Toyota Production System (1978), Workplace Management (1983) και Just-in -Ώρα για το σήμερα και το αύριο (1986).

Και η «κληρονομιά» του ιδρυτή της εταιρείας

Ο Όνο βασίστηκε στη φιλοσοφία της παραγωγής Just-in-Time (JIT), την οποία πίστευε και ο ιδρυτής της Toyota, Σακίτσι Τογιόντα, όπως και ο γιος του Κιιχίρο. Ήταν θα μπορούσαμε να πούμε η «κληρονομιά» τους. Πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μαζέψουν ανταλλακτικά για προϊόντα, ήταν να τα πάρουν «ακριβώς την ώρα» που τα χρειάζονται. Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Τογιόντα, ενώ ακόμη παρήγαγε αυτόματους αργαλειούς.

Η χρήση του JIT στο Σύστημα Παραγωγής της Toyota σημαίνει ότι μπορούν να κατασκευαστούν μεμονωμένα αυτοκίνητα κατά παραγγελία και ότι κάθε εξάρτημα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα την πρώτη φορά, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Είναι επομένως αδύνατο να αποκρύψει κανείς προϋπάρχοντα ζητήματα κατασκευής. Πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Το σύστημα απαιτεί τα εξαρτήματα να φτάνουν στη γραμμή συναρμολόγησης μόνο όταν είναι ώρα για την εγκατάστασή τους, μειώνοντας την ανάγκη αποθήκευσης και καθιστώντας τα εργοστάσια μικρότερα και φθηνότερα στη λειτουργία τους.

7 Σπατάλες

Ο Όνο προσδιόριζε 7 λάθη ή αλλιώς σπατάλες

1. Καθυστέρηση, αναμονή ή χρόνος που δαπανάται σε μια παραγωγή χωρίς προστιθέμενη αξία
2. Περισσότερη παραγωγή από αυτή που χρειάζεται
3. Υπερβολική επεξεργασία ή ανάληψη δραστηριότητας χωρίς προστιθέμενη αξία
4. Πολλές μεταφορές
5. Περιττή μετακίνηση
6. Υπερβολικά αποθέματα
7. Ελαττώματα στο προϊόν

Και 10 εντολές

  1. Είστε… κόστος. Πρώτα μειώστε τις σπατάλες
  2. Πείτε πρώτα: «Μπορώ να το κάνω». Και πάνω από όλα προσπαθήστε.
  3. Ο χώρος εργασίας είναι δάσκαλος. Μπορείτε να βρείτε απαντήσεις μόνο στο χώρο εργασίας.
  4. Κάντε οτιδήποτε αμέσως. Το να ξεκινήσετε κάτι τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσετε.
  5. Μόλις ξεκινήσετε κάτι, επιμείνετε σε αυτό. Μην τα παρατάς μέχρι να το τελειώσεις.
  6. Εξηγήστε τα δύσκολα πράγματα με ευκολονόητο τρόπο. Επαναλάβετε πράγματα που είναι εύκολα κατανοητά.
  7. Οι σπατάλες μπορούν να κρυφτούν. Μην τις κρύβετε. Κάντε τα προβλήματα ορατά.
  8. Οι άνευ αξίας κινήσεις ισοδυναμούν με τη συντόμευση της ζωής κάποιου.
  9. Βελτιώστε ξανά ό,τι βελτιώθηκε ήδη.
  10. Η σοφία δίνεται εξίσου σε όλους. Το θέμα είναι αν μπορεί κανείς να την αξιοποιήσει.

Ο Ταϊτσί Όνο πέθανε σαν χθές, 28 Μαΐου, το 1990. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου