Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ήταν η συντριβή του ιρανικού ελικοπτέρου ατύχημα ή δολοφονία;

Andrew Korybko


Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν πάντα τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και βασισμένα αποκλειστικά σε εικασίες που βασίζονται σε δονήσεις κάθε φορά που κάτι πάει στραβά στην δική τους πλευρά του κόσμου, τις οποίες η κοινότητα Alt-Media χλευάζει και δυσφημεί, αλλά πολλοί από τους τελευταίους κάνουν τώρα το ίδιο σχετικά με αυτό το κραχ.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχμάτι, ο ηγέτης της προσευχής της Παρασκευής της πόλης Ταμπρίζ Σεγιέντ Μοχάμαντ Αλί Αλ-ε Χασέμ, το μέλος της ομάδας σωματοφυλακής του προέδρου Μαχντί Μουσαβί και το πλήρωμα του ελικοπτέρου τους μόλις δηλώθηκαν νεκροί αφού συνετρίβησαν στα βουνά την Κυριακή κατά τη διάρκεια πολύ ομιχλώδους καιρού. 

Έφευγαν από μια εκδήλωση στον ποταμό Araz που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασαν ένα νέο έργο.

Δύο άλλα ελικόπτερα από αυτή την ιπτάμενη νηοπομπή κατάφεραν να διασχίσουν με ασφάλεια τα βουνά, γι' αυτό ορισμένοι από την κοινότητα Alt-Media (AMC) εικάζουν ότι αυτό που μετέφερε αυτούς τους προαναφερθέντες αξιωματούχους μπορεί να είχε σαμποταριστεί ή ακόμη και καταρριφθεί ως μέρος ενός σχεδίου δολοφονίας

Πολλοί υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν τις εντάσεις του Ιράν με την Αμερική και το Ισραήλ για να δικαιολογήσουν τις εικασίες τους, ενώ άλλοι πρότειναν ότι το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς του με το αυτοαποκαλούμενο εβραϊκό κράτος.

Ωστόσο, είναι πρόωρο να βγάλουμε σκανδαλώδη συμπεράσματα, δεδομένου ότι η έρευνα για αυτό το περιστατικό μόλις ξεκίνησε, και εκείνοι που το κάνουν από τα εναλλακτικά μέσα δυσφημίζονται οι ίδιοι κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνουν οι αντίπαλοί τους στα Mainstream Media (MSM) κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ατυχές στη Δύση. 

Το MSM κατηγορεί πάντα τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και βασίζεται αποκλειστικά σε εικασίες που βασίζονται σε δονήσεις, τις οποίες τα εναλλακτικά μέσα χλευάζουν και δυσφημούν, ωστόσο πολλοί εκ των τελευταίων κάνουν τώρα το ίδιο.

Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού στην πράξη μπορεί να δει κανείς με τον Pepe Escobar, ο οποίος δήλωσε με βεβαιότητα ότι «Για άλλη μια φορά: δεν πρόκετια για "ατύχημα". 

Ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος να στριμώχνεις τον κορυφαίο κυβερνητικό κύκλο στο ίδιο ελικόπτερο για μια επίσκεψη σε ένα πολύ επικίνδυνο σύνορο και όταν ολόκληρη η Δυτική Ασία είναι ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο». 

Το υπονοούμενο είναι ότι τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ασφαλή, γεγονός που κλείνει το μάτι στους στενούς δεσμούς της χώρας με το Ισραήλ, οπότε αυτοί οι Ιρανοί αξιωματούχοι υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να την επισκεφθούν για να εγκαινιάσουν αυτό το νέο έργο.

Ο Pepe είναι ένας κορυφαίος influencer των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης που έχει τιμηθεί με προνομιακή πρόσβαση στη ρωσική ελίτ τον τελευταίο χρόνο, αφού άνοιξαν όλες τις πόρτες και άνοιξαν το κόκκινο χαλί γι' αυτόν ως μέρος μιας νέας ώθησης ήπιας δύναμης. 

Οι ετήσιες συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνδυασμό με την παρουσία του σε κορυφαία εγχώρια πολιτικά talk shows και τη συνεργασία του με το διάσημο Valdai Club, έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν.

Δυστυχώς, ο Escobar πρόδωσε αυτή την εμπιστοσύνη ισχυριζόμενος τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσσία κατέρριψε ένα πυρηνικά εξοπλισμένο ισραηλινό F-35 πάνω από την Ιορδανία που υποτίθεται ότι ήταν καθ' οδόν για να βομβαρδίσει το Ιράν, γεγονός που δυσφήμισε τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης καθώς και τους εταίρους του στην Ρωσσία συνειρμικά. 

Οι αναγνώστες αναρωτήθηκαν εάν «ο Pepe εξαπατήθηκε από μια ξένη υπηρεσία κατασκοπείας για να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις για την Ρωσσία και το Ισραήλ», κάτι που στην συνέχεια παραδέχτηκε σε αυτό το βίντεο εδώ ότι μια τέτοια υπηρεσία του είπε αυτή την ιστορία για να επηρεάσει τις αντιλήψεις.

Ο Pepe Escobar δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, γεγονός που αποδεικνύεται από το πόσο εύκολο είναι να καταρρίψει κανείς τα τελευταία συνωμοτικά υπονοούμενα του για την εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν στο περιστατικό της Κυριακής. 

Ο επίσημος ιστότοπος του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ μοιράστηκε την πλήρη απομαγνητοφώνηση των παρατηρήσεών του με τον πρόεδρο Ραΐσι εκείνη τη μοιραία ημέρα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά εδώ

Ο εκλιπών Ιρανός ηγέτης επαίνεσε επανειλημμένα αυτό το γειτονικό έθνος και προειδοποίησε δυσοίωνα για ανώνυμους εχθρούς που είναι αναστατωμένοι από τις άριστες σχέσεις τους.

Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα αποσπάσματα (η υπογράμμιση δική μου):

«Αυτή είναι μια πολύ αξέχαστη και ιστορική μέρα για τους αγαπητούς και πολύτιμους ανθρώπους που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ειδικά για τους λαούς μας που ζουν στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, στο Ardabil, στο Tabriz και στις παραμεθόριες περιοχές. 

Ελπίζω ότι οι πολίτες μας θα ωφεληθούν από αυτό το έργο. Ο ποταμός Araz ήταν πάντα ένας δεσμός μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των λαών μας. Ειδικότερα, η επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα ένας δεσμός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ardabil.


Αυτό το έργο έχει τεράστια σημασία και, φυσικά, δημιουργεί μια μεγάλη ελπίδα μεταξύ των λαών των δύο χωρών. 

Ταυτόχρονα, κάνει τους εχθρούς μας να ζηλεύουν. 

Εμείς, φυσικά, είμαστε αδελφικές, γειτονικές και φιλικές χώρες. 

Όπως δήλωσε ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, η σχέση του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι περισσότερο από μια σχέση με έναν γείτονα. 

Είναι μια συγγένεια. 

Αυτή η σύνδεση και ο δεσμός είναι ένας πολύ ισχυρός, είναι ένας πολύ βαθύς δεσμός.

Αυτός ο δεσμός, αυτή η σχέση βασίζεται στους βαθιούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. 

Φυσικά, αυτή η σύνδεση φέρνει κοντά τους λαούς μας ως ιστορική σύνδεση μεταξύ των χωρών μας. 

Αυτή η σύνδεση βρίσκεται στις καρδιές, προέρχεται από τις καρδιές και είναι άθραυστη. 

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα καταστραφεί ούτε θα κλονιστεί ό,τι κι αν συμβεί. 

Αυτές οι σχέσεις θα μεγαλώνουν και θα ενισχύονται μέρα με την μέρα.


Φυσικά, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που μας επιβλήθηκαν, προσπάθησαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξή μας, αλλά απέτυχαν. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ιρανικός λαός έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή και ανεπτυγμένη χώρα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Εν προκειμένω, είπα στον πρόεδρο Ilham Aliyev ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. 

Οι σχέσεις μας πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε όλους τους τομείς.


Δράττοντας αυτής της ευκαιρίας, θα θέλαμε επίσης να συγχαρούμε τους φίλους μας από το Αζερμπαϊτζάν για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. 

Ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ρητά ότι το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. 

Θέλω να δηλώσω ξανά ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να δείξουμε τη συνεργασία μας στη βάση του προγράμματος αναβίωσης σε αυτήν την περιοχή, στο Καραμπάχ. 

Ο σιδηρόδρομος μήκους 140 χιλιομέτρων και οι γέφυρες πάνω από αυτοκινητόδρομους υπό κατασκευή στην περιοχή Kalalah-Aghband είναι επίσης στρατηγικά έργα.


Εμείς, οι λαοί του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, δεν διστάζουμε να υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό και τον λαό της Γάζας. 

Δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι περιφρονούν το σιωνιστικό καθεστώς. 

Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών για την επίλυση προβλημάτων στον ισλαμικό κόσμο έχει μεγάλη σημασία. 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να μετατραπούν σε περιφερειακή συνεργασία και, βεβαίως, θα πρέπει να συνεχιστούν στους διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι ορισμένες δυνάμεις μπορεί να μην εντυπωσιάζονται από την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. 

Αλλά το κύριο πράγμα είναι τα δικά μας συμφέροντα και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πολύ σημαντικές για εμάς. 

Οι σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της οικονομίας και του εμπορίου πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας. 

Το πιο σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας.

Οι εχθροί δεν θέλουν να δουν την ανάπτυξη ούτε του Αζερμπαϊτζάν ούτε του Ιράν. 

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν είναι δική μας εξέλιξη. 

Κάθε ζήτημα που απειλεί την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών μπορεί επίσης να αποτελέσει απειλή για εμάς. 

Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα σύνορά μας σε σύνορα ελπίδας. Προσπαθούμε να μην ανησυχούμε για τα σύνορα. Τα σύνορα πρέπει να δημιουργούν ευκαιρίες και ελπίδες για εμάς. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα σύνορα σε ευκαιρίες».

Αυτά ήταν κυριολεκτικά μερικά από τα τελευταία λόγια που είπε ποτέ ο πρόεδρος Ραΐσι.

Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετική ασέβεια προς την κληρονομιά του από μέρους Pepe Escobar και άλλων σαν αυτόν να υπονοούν ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό της Κυριακής. 

Ο πρόεδρος Ραΐσι ήθελε να αποκαταστήσει την προηγούμενη δυσπιστία που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, για το σκοπό αυτό ο ίδιος και ο ομόλογός του πρωτοστάτησαν σε μια προσέγγιση στα τέλη του περασμένου έτους που αναλύθηκε εδώ και εδώ

Η τελευταία φάση ήταν τα κοινά εγκαίνια ενός νέου έργου στον ποταμό Araz μεταξύ των δύο χωρών τους.

Ο πρόεδρος Ραΐσι και οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την ασφάλειά του αισθάνθηκαν σαφώς αρκετά άνετα με την εκδήλωση εκείνης της ημέρας, διαφορετικά δεν θα την είχε παρευρεθεί αυτοπροσώπως. 

Τα σύνορα Ιράν-Αζερμπαϊτζάν δεν είναι «επιπόλαια» όπως ψευδώς τα περιέγραψε ο Pepe για λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να εξηγήσει αν αμφισβητηθεί ευγενικά από τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το πράξει, αλλά ειρηνικά και ασφαλή, τόσο πολύ που και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα νέο έργο εκεί και να στείλουν τους ηγέτες τους να το εγκαινιάσουν.

Το Ιράν δεν είχε τίποτε άλλο παρά επαίνους για το Αζερμπαϊτζάν παρά τους στενούς δεσμούς του τελευταίου με το Ισραήλ, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο πρόεδρος Ραΐσι δεν θεωρεί τις εξωτερικές πολιτικές του εταίρου του μέρος ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος, ούτε η χώρα του τους πιέζει να κάνουν διορθώσεις για να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα του Ιράν. 

Βεβαίως, το Ιράν θα προτιμούσε να ακολουθήσουν όλοι την ίδια πολιτική έναντι του Ισραήλ, αλλά δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται από τους δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, διαφορετικά ο πρόεδρος Ραΐσι δεν θα είχε τη δυνατότητα να παραστεί στην εκδήλωση.

Στην πραγματικότητα, οι προαναφερθείσες σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις ψευδείς ειδήσεις και τις απειλές κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής στον απόηχο της απελευθέρωσης από το Μπακού του συνόλου των προηγουμένως κατεχόμενων από την Αρμενία περιοχών του τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πραγματικότητα στη μέση της προσπάθειας γεωστρατηγικής αποσταθεροποίησης της περιοχής μέσω των ταυτόχρονων εκστρατειών της Έγχρωμης Επανάστασης εναντίον της Αρμενίας και της Γεωργίας, προκειμένου να την διαιρέσουν και να την κυβερνήσουν, προκαλώντας περισσότερες συγκρούσεις με τους γείτονές τους στην συνέχεια.

Το Ιράν προφανώς σημείωσε την πρωτόγνωρη πίεση που ασκούσαν οι ΗΠΑ προς το Αζερμπαϊτζάν μέσω των δύο δυτικών γειτόνων του, η οποία επιβάλλεται ως τιμωρία για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του και τη βαλβίδα κυρώσεων που παρέχει στη Ρωσσία μέσω της συμμετοχής στον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου

Αυτό εξηγεί την πρωταρχική σημασία που απέδωσε ο πρόεδρος Ραΐσι στην πλήρη επέκταση των σχέσεων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν και γιατί αποφάσισε να παραστεί αυτοπροσώπως στην εκδήλωση της Κυριακής για το σκοπό αυτό.

Παρ' όλο που η εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν σε αυτό το περιστατικό έχει λογικά αποκλειστεί, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την αμερικανική ή ισραηλινή εμπλοκή, αν και οι εξαιρετικοί ισχυρισμοί απαιτούν εξαιρετικές αποδείξεις, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν να μοιραστούν κάποια εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης σε αυτό το σημείο είναι εικασίες που βασίζονται σε δονήσεις δεδομένου του γεωπολιτικού πλαισίου. 

Αυτό είναι αρκετό για να μην αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, αλλά είναι ανεπαρκές για να το περάσει κανείς με σιγουριά ως δήλωση γεγονότων, όπως έκανε ανέντιμα ο κορυφαίος influencer των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, Pepe Escobar.

Ο καθένας έχει δικαίωμα στις απόψεις του, αλλά το να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με το ότι πρόκειται για δολοφονία κινδυνεύει να δυσφημίσει το Ιράν εάν η έρευνά του διαπιστώσει ότι αυτό ήταν πράγματι απλώς ένα τραγικό ατύχημα. 

Εκείνα τα μέλη των εναλλακτικών μέσων που υποψιάζονται ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι απλώς μια συγκάλυψη μπορεί στην συνέχεια να σκεφτούν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ φοβισμένη για να ανταποδώσει εναντίον του Ισραήλ ή / και των ΗΠΑ, ανάλογα με το ποιον κατηγορούν. 

Λαμβάνοντας υπόψη τους ομολογημένους δεσμούς του Pepe με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί βιάστηκε τόσο σε αυτό.



ΠΗΓΗ: Was The Iranian Helicopter Crash An Accident Or An Assassination? (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου