Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Η Πόλακ, ο ΕΟΚΑΝ και το oikonomia24


Από τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΚΑΝ λάβαμε και δημοσιεύουμε -ως ορίζει η δεοντολογία- την παρακάτω επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
"Στην ιστοσελίδα τύπου blog που διατηρείτε (oikonomia24.blogspot.com) αναρτήσατε το Σάββατο 10.08.2024 κείμενο υπό τον τίτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ιδού το έγγραφο που αθωώνει την Πόλακ» και αναρτήσατε και απόρρητο – εμπιστευτικό έγγραφο, την αναφορά ελέγχου του Εργαστηρίου.
Στο δημοσίευμά σας περιλαμβάνονται ψευδή στοιχεία, κάποια εκ των οποίων είναι συκοφαντικά για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.) και για στελέχη αυτού.
Ειδικότερα, αναφέρετε ότι «η αρμόδια αρχή στην Ελλάδα δεν έχει κάνει καν την έρευνα όπως οφείλει βάσει των κανόνων», κάτι το οποίο είναι ψευδές και το αληθές είναι το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η αρμόδια αρχή στην Ελλάδα (ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. και ειδικότερα το τμήμα Διαχείρισης Αποτελεσμάτων αυτού) έχει κάνει την έρευνα που όφειλε να κάνει, βάσει όσων προβλέπονται στο νόμο και στα συναφή Διεθνή Πρότυπα και τεχνικά έγγραφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).
Επίσης αναφέρετε ότι «Το δείγμα και η ποσότητα δείχνουν ξεκάθαρη περίπτωση μόλυνσης από κρέας.», κάτι το οποίο είναι επίσης ψευδές και το αληθές είναι ότι η ποσότητα της ανευρεθείσας απαγορευμένης ουσίας στο δείγμα ήταν υποχρεωτικό να οδηγήσει το εργαστήριο στο χαρακτηρισμό του ευρήματος ως «Άτυπου Ευρήματος» (Atypical Finding – ATF) και η περαιτέρω διαχείριση της περίπτωσης θα οδηγούσε είτε στην απόφαση περί μη αντιμετώπισης του ευρήματος ως «Αντικανονικού Αναλυτικού Ευρήματος», αν η αθλήτρια, στο πλαίσιο της υποχρεωτικά διεξαγόμενης και διεξαχθείσας έρευνας, απεδείκνυε ότι η ανευρεθείσα απαγορευμένη ουσία ήταν αποτέλεσμα κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος, είτε στο χαρακτηρισμό του Άτυπου Ευρήματος ως «Αντικανονικού Αναλυτικού Ευρήματος» (Adverse Analytical Finding – AAF), αν η αθλήτρια δεν απεδείκνυε το ως άνω, και στην περαιτέρω διαχείριση της περίπτωσης ως πιθανής Παράβασης Κανόνων Αντιντόπινγκ.
Εκτός της ως άνω παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς σας, που συνιστά τα ποινικά αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, υποπέσατε σε περαιτέρω παράνομες πράξεις, δημοσιοποιώντας απόρρητο και εμπιστευτικό έγγραφο της υπόθεσης (το δελτίο ελέγχου από το εργαστήριο), κάτι που επίσης αντίκειται στο νόμο και ταυτόχρονα παραβιάσατε το νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς στο απόρρητο και εμπιστευτικό έγγραφο που παρανόμως δημοσιεύσατε περιλαμβάνονται και δημοσιεύτηκαν παρανόμως από εσάς προσωπικά δεδομένα, όπως τα στοιχεία ταυτότητας των προσώπων συμμετέχουν στη διαχείριση της υπόθεσης, τόσο από την πλευρά του εργαστηρίου όσο και από την πλευρά του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.).
Επειδή στην παρούσα χρονική συγκυρία τα ελάχιστα που οφείλετε να πράξετε προκειμένου να άρετε, όσο μπορείτε, τις συνέπειες της ως άνω παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς σας, για την οποία ο Οργανισμός μας και τα θιγόμενα πρόσωπα επιφυλάσσονται να προσφύγουν άμεσα στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές, είναι να κατεβάσετε το επίμαχο παράνομο δημοσίευμα, το οποίο έχει ήδη αναπαραχθεί και από άλλες ιστοσελίδες, καθώς και να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να κατέβει επίσης το δημοσίευμά σας από όλες τις ιστοσελίδες στις οποίες έχει αναπαραχθεί, σας καλώ να πράξετε τα ως άνω άμεσα, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα 12.08.2024.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Ε.Ο.ΚΑ.Ν.".

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ oikonomia24 ΣΤΟΝ ΕΟΚΑΝ:
  1. Δεν υπάρχει κάτι ψευδές. Ως δημοσιογράφος έχεις χρέος να ενημερώνεις τον κόσμο. Από την στιγμη που το ονομα της αθλητριας δημοσιευθυηκε και ενημερωθηκε η κοινη γνωμη ότι η αθηλτρια εχει θετικο δειγμα, τοτε η κοινη γνωμη εχει συμφερον να γνωριζει την διαδικασια. Εφοσον ο ΕΟΚΑΝ πιστευει ότι εκανε ερευνα, τοτε ας μας πει τι ερευνα εχει κανει και πιο είναι το αποτελεσμα της. Όπως σωστα αναφερει (αλλα με μιση αληθεια) ο νομικος εκπροσωπος του ΕΟΚΑΝ, η αρμοδια αρχη στην Ελλαδα είναι υποχρεωμενη να κανει ερευνα συμφωνα με τον Κωδικα ΓΟΥΑΝΤΑ αλλα κυριως τα επι μερους Διεθνη Προτυπα Ελεγχου. Αρα το αποτελεσμα της ερευνας αν εχει γινει, πρεπει να δημοσιευθει, καθως η αρμοδια αρχη στην Ελλαδα είναι υποχρεωμενη ειτε να αφησει το δειγμα ως Atypical Finding και ως αποτελεσμα να κριθει η αθλητρια χωρίς ευθυνη, είτε να το μετατρεψει σε adverse analytical finding και να ξεκινησει την πειθαρχικη διαδικασια. Σε κάθε περιπτωση ο ΕΟΚΑΝ ως οφειλει δεν εχει ενημερωσει το κοινο ουτε αν η αθλητρια εχει δωσει εξηγησεις, ουτε αν εχει κινηθει διαδικασια. Τοσο ο Κωδικας Γουαντα οσο και η νομολογια του ΚΑΣ υποχρεωνουν τις αρμοδιες αρχες για γρηγορες διαδικασιες, κατι για το οποιο οι αρμοδιες αρχες στην Ελλαδα ελεγχονται.
  2. Δεν υπαρχει τιποτα ψευδες, οσον αφορα στην αναφορα για μολυνση από κρεας. Ο ΕΟΚΑΝ οφειλει να γνωριζει, και δη οι νομικοι του εκπροσωποι, ότι η ανευρεθεισα ουσια (κατω από τα 5ng) είναι το αποτελεσμα μολυσμενου κρεατος και αυτό στηριζεται και από την υπαρχουσα νομολογια του ΚΑΣ αλλα και το κανονιστικο πλαισιο. Το ότι η αθλητρια δεν εχει λαβει τις καταλληλες συμβουλες η δεν εχει νομικη εκπροσωπηση είναι άλλο θεμα, και δεν αλλαζει την γνησιοτητα αυτων που εχουν αποδοθει στο δημοσιογραφικο κειμενο. Σε κάθε περιπτωση ο ΕΟΚΑΝ (όπως και ο ΣΕΓΑΣ) είναι υποχρεομενοι να καθοδηγησουν την αθλητρια.
  3. Στην αναφορα για προσωπικα δεδομενα, οι ισιχυρισμοι είναι αίολοι, καθως το ονομα της αθλητριας εχει ηδη δημοσιευθει και η κοινη γνωμη είναι ενημερωμενη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου