Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Τι σημαίνει για τον κόσμο η δεύτερη επανάσταση της Κίνας και τι για την Ελλάδα

Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ.


Μια άκρως αποκαλυπτική παρουσίαση έκανε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Τρίτη Ολομέλεια της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που έγινε τον Ιούλιο.

Και ήταν πολλά και ενδιαφέροντα όσα είπε τόσο για όσα πρόκειται να κάνει η Κίνα σε εθνικό και

παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά του στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, καθώς και στις προοπτικές που υπάρχουν σε επενδύσεις και εμπόριο.

Ο Σιάο Τζουντσένγκ επικεντρώθηκε στα τέσσερα σημαντικά μηνύματα που έστειλε η Ολομέλεια.

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι ο κινεζικός εκσυγχρονισμός έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα οφέλη από περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα μοιράζονται όλοι οι Κινέζοι. Επικεντρώνεται στην προώθηση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που βασίζονται στα γενικά, θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λαού. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων σε τομείς όπως η διανομή εισοδήματος, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η φροντίδα ηλικιωμένων, η παιδική μέριμνα και η πρωτοβάθμια διακυβέρνηση. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων μετριέται από την αίσθηση κέρδους, ευτυχίας και ασφάλειας των ανθρώπων. 

Το δεύτερο μήνυμα αφορά ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται ως η δεύτερη επανάσταση της Κίνας, η οποία όχι μόνο θα αλλάξει βαθιά την Κίνα, αλλά και θα αλλάξει τον κόσμο. Η Κίνα έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στα δύο μεγάλα θαύματα της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας, βγάζοντας σχεδόν 100 εκατομμύρια αγρότες από τη φτώχεια και συμβάλλοντας πάνω από το 70% στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.

Για πολλά χρόνια, η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει το 30%, προωθώντας σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Κίνα έχει δεσμευτεί σε μια ειρηνική αναπτυξιακή πορεία, και προτείνει την οικοδόμηση νέων διεθνών σχέσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από την παραδοσιακή πορεία των μεγάλων δυνάμεων. Η Κίνα υποστηρίζει μια νέα έννοια ασφάλειας που βασίζεται στην κοινή, συνολική, συνεργατική και βιώσιμη ασφάλεια.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων ειρηνευτικού προσωπικού μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα ηγήθηκε της κοινής δήλωσης των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου, διερεύνησε και άσκησε λύσεις σε θέματα hot spot με κινεζικά χαρακτηριστικά, μεσολάβησε για τη συμφιλίωση και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Η Κίνα απολαμβάνει συνεχή ανάπτυξη και θα ξεπεράσει τη λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη» (θεωρείται η σημερινή θέση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας) και την «παγίδα του μεσαίου εισοδήματος» και θα ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή δικαιοσύνη.

Το τρίτο μήνυμα αφορά το άνοιγμα του κινεζικού εκσυγχρονισμού προς τον έξω κόσμο, για μια ανοιχτή οικονομία υψηλότερων προδιαγραφών. Η Κίνα θα ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες υψηλών προδιαγραφών, σε τομείς όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι βιομηχανικές επιδοτήσεις, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, η προστασία της εργασίας, οι κρατικές προμήθειες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και του χρηματοοικονομικού τομέα, για τη δημιουργία ενός διαφανούς, σταθερού και προβλέψιμου θεσμικού περιβάλλοντος.

Το τέταρτο μήνυμα αφορά την εφαρμογή της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας και της Πρωτοβουλίας Παγκόσμιου Πολιτισμού που αποτελούν μια ζωντανή πρακτική οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. 

Ο Κινέζος πρέσβης ανέφερε επίσης ότι η Κίνα υποστηρίζει την υπέρβαση της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης, με την ειρηνική ανάπτυξη, την αντικατάσταση της απόλυτης ασφάλειας με την κοινή ασφάλεια, την απόρριψη παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, την αποτροπή συγκρούσεων πολιτισμών μέσω ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης και την προστασία του πλανήτη μας με πράσινη ανάπτυξη. Μαζί με άλλες χώρες, η Κίνα στοχεύει να οικοδομήσει έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, καθαρό και όμορφο κόσμο που απολαμβάνει διαρκή ειρήνη, παγκόσμια ασφάλεια και κοινή ευημερία.

Τώρα, όσον αφορά στη συνεργασία Κίνας – Ελλάδας, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για από κοινού κατασκευή έργων BRI υψηλής ποιότητας. 

Ο πρέσβης είπε ότι «η συνεργασία μας έχει δημιουργήσει υποδειγματικά έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά. Πρόσφατα, το λιμάνι βραβεύτηκε ως «Πρωταθλητής της Ελληνικής Οικονομίας» που μαζί με άλλα βραβεία αποτελούν σημαντική αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία για τη συμβολή του Λιμένα Πειραιά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας ως κορυφαίο λιμάνι στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

 Η Κίνα θα βελτιώσει τους μηχανισμούς για την προώθηση από κοινού κατασκευής υψηλής ποιότητας BRI, συνεχίζοντας την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Belt and Road Science and Technology Innovation και ενισχύοντας πολυμερείς πλατφόρμες συνεργασίας στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία, την τεχνητή νοημοσύνη, την ενέργεια, τη φορολογία, τη χρηματοδότηση και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών .

 Η Κίνα θα βελτιώσει το ολοκληρωμένο δίκτυο ξηράς-θαλάσσης-αέρα και θα δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο δίκτυο συνδεσιμότητας για το BRI και θα προωθήσει σημαντικά εμβληματικά έργα και μικρά αλλά όμορφα έργα βιοπορισμού».

Όπως είπε ο Κινέζος πρέσβης, «στο μέλλον, η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε παραδοσιακούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, διευρύνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και μείωσης του κινδύνου καταστροφών. Μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να διευκολύνουμε την είσοδο περισσότερων ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, να ενισχύσουμε τη διαδρομή ξηράς-θάλασσας Κίνας-Ευρώπης και να προωθήσουμε τη μακροπρόθεσμη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο αιολικής ενέργειας Θράκης, που επενδύθηκε από την China Energy, παρήγαγε περίπου 632 εκατομμύρια kWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, και καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 30.000 ελληνικών νοικοκυριών, που ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 630.100 τόνους και εξοικονόμηση 255.300 τόνων τυπικού άνθρακα. Το έργο υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Μίλησε και για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που από τότε που εισήλθαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το 2023, μάρκες όπως οι MG, BYD, Seres, Dongfeng Voyah και Lynk & Co έχουν εξάγει σχεδόν 3.000 ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα, καθιστώντας την Κίνα τη 10η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Κι ακόμα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία από την κινεζική Yutong παραδόθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επιταχύνοντας τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών της Ελλάδας.

Στο μέλλον, η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν να συνδυάσουν καλύτερα τα πλεονεκτήματα της πράσινης τεχνολογίας της Κίνας με τις γεωγραφικές και φυσικές συνθήκες της Ελλάδας για να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινες μεταφορές, τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και άλλους τομείς.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα μίλησε και με νούμερα που προτρέπουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κίνα. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα είδε την ίδρυση 26.870 νέων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, σημειώνοντας αύξηση 14,2% από έτος σε έτος. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ξένες εταιρείες συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την κινεζική αγορά.

Οι ξένες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντική δύναμη για την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Η Κίνα θα βελτιώσει τις προϋποθέσεις και τις νομοθεσίες για να επιτρέψει στις ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν και να λειτουργήσουν καλύτερα στην Κίνα.

 Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ξένων επενδυτών με νόμο, την επέκταση του καταλόγου των ενθαρρυνόμενων βιομηχανιών για ξένες επενδύσεις, την πλήρη άρση των περιορισμών στις ξένες επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα και την προώθηση του κανονικού ανοίγματος των τηλεπικοινωνιών, του διαδικτύου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ιατρικής. 

«Καλωσορίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιβαστούν στο τρένο της εντεινόμενης μεταρρύθμισης της Κίνας και να μοιραστούν ευκαιρίες ανάπτυξης με την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

Στον ναυτιλιακό τομέα ανέφερε ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπηγική βιομηχανία και τις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών, ενώ η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, στην ενίσχυση της θαλάσσιας τεχνολογικής καινοτομίας, στη βελτίωση της παγκόσμιας θαλάσσιας διακυβέρνησης και στην προστασία του θαλάσσιου οικολογικού περιβάλλοντος. 

Επισήμανε ότι η Κίνα θα αξιοποιήσει περαιτέρω τον λιμένα του Πειραιά, θα τον συνδέσει καλύτερα με τον σιδηρόδρομο Ουγγαρίας-Σερβίας και θα συζητήσει για τη δημιουργία ενός πάρκου οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με βάση το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε περιφερειακό και παγκόσμιο κέντρο logistics. 

Επισήμανε δε την οικονομική στήριξη των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία που είναι πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 60% των εισαγόμενων χύδην εμπορευμάτων της Κίνας, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ορυκτά, μεταφέρονται από τον ελληνικό στόλο. Στη δε παγκόσμια έκθεση Posidonia 2024 που έγινε στην Αθήνα, συμμετείχαν περισσότερες από 180 κινεζικές εταιρείες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ.

Αναφέρθηκε και στις από κοινού ενέργειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και συνεχάρη την Ελλάδα για την επιτυχή εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026. Εκτιμά δε το σύνθημα της Ελλάδας για «διάλογο, διπλωματία, δημοκρατία» ως πυξίδα για τη θητεία της. 

Καταλήγοντας, τόνισε ότι από την κρατική επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας έχει αυξηθεί σημαντικά, από 8,47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Σήμερα, η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παγκόσμιος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τις κινεζικές στατιστικές, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 23,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 565 εκατ. δολάρια.

Οι πέντε κορυφαίες ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα είναι προϊόντα πετρελαίου, φαρμακευτικά προϊόντα, μεταλλεύματα, μάρμαρο και σιδηρομετάλλευμα, ενώ οι εξαγωγές με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης περιλαμβάνουν προϊόντα καθαρισμού δέρματος, πυρίτη, προϊόντα πετρελαίου, σκραπ χαλκού και ορό γάλακτος (είναι μία από τις δύο πρωτεϊνες του γάλακτος), με ετήσια βάση 275%, 161,2%, 86,5%, 76,1% και 53,1% αντίστοιχα.

Κλείνοντας, ο Κινέζος πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα των πολιτιστικών ανταλλαγών Κίνας-Ελλάδας.

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου