Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Καταγγελία αναγνώστριας για το Ελληνικό Προξενείο της Μόσχας

Αιχμηρό το άρθρο που μας έστειλε επώνυμα η αναγνώστρια του ιστοτόπου μας.Διαβάστε το αυτούσιο όπως μας το έστειλε:

Ο τουρισμός στην Ελλάδα
Ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την τωρινή οικονομική κατάσταση. Αυτή την περίοδο είναι ο τουρισμός από την Ανατολική Ευρώπη και όχι αυτός από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αυτός που μπορεί να στηρίξει την οικονομία της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να αποφεύγουν την Ελλάδα σε σχέση με τους αριθμούς των προηγούμενων χρόνων.
Για παράδειγμα όλο και λιγότεροι Γερμανοί επιλέγουν φέτος την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι Γερμανοί δεν είναι άνθρωποι που θα ρισκάρουν να βρίσκονται σε μια χώρα που έχει πρόγραμμα απεργιών και διαδηλώσεων. Οι Γερμανοί δεν μπορούν να καταλάβουν την νοοτροπία των Ελλήνων, τον εθνικό τους χαρακτήρα και πάνω απ’όλα οι Γερμανοί δεν ξοδεύουν χρήματα εν μέσω κρίσης ούτε πάνε διακοπές σε μια χώρα γεμάτη χρέη και αστάθεια. Ως εκ τούτου δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό αυτό το καλοκαίρι.
Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που λατρεύει και σέβεται την κουλτούρα τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά και έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες λόγω ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής συνέχειας. Πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι αυτής της φιλέλληνος χώρας είναι πλούσιοι, είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο να έρθουν στην Ελλάδα – θα έλεγα ότι αναζητούν το ρίσκο, είναι μαθημένοι στην αστάθεια, τη βιώνουν καθημερινά και τη θεωρούν φυσιολογική. Ο εθνικός τους χαρακτήρας έχει ως κεντρικό χαρακτηριστικό την αναζήτηση περιπέτειας, και γενικά αψηφούν τον κίνδυνο.
Οι χώρες αυτές είναι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, δηλαδή η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία.
Τα ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως αυτές τις μέρες ο «Ρωσικό τουρισμός» (χρησιμοποιούν τον όρο αναφερόμενοι σε τουρίστες και των τριών αυτών χωρών) θα σώσει την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, οι εκδόσεις visa είναι εύκολες και επίσης υπάρχουν πρόσθετες έκτακτες πτήσεις απο τη Μόσχα προς διευκόλυνση των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση όμως ;
Η πραγματικότης έχει ως εξής. Ναι, το Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα εκδίδει περίπου 3000 visas ημερησίως, παραπάνω απ’ότι μια έβδομάδα πριν. Πρώτα απ’ όλα αυτό σημαίνει ότι το Προξενείο θα μπορούσε να δουλέψει πολύ πιο αποδοτικά πολύ καιρό πριν και ουσιαστικά να διευκολύνει την έλευση «Ρώσων» τουριστών προς την Ελλάδα εδώ και καιρό. Πιθανότατα, ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες αυτοί που είπαν ότι είναι προτιμότερο να εξάφανίσεις μια ασθένεια από το να τη θεραπεύσεις.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι ότι τα προβλήματα με τις εκδόσεις visa παραμένουν. Για παράδειγμα προ ημερών, έξι Ρώσοι και τρεις Λευκορώσοι έλαβαν πραγματικές visas από το Ελλήνικο Προξενείο στη Μόσχα που φαίνονταν σαν πλαστές. Οι τουρίστες αυτοί ταξίδευαν με τελικό προορισμό την Αθήνα μέσω της πόλης Vilnus της Λιθουανίας, όπου οι Λιθουανοί τους σταμάτησαν και ήθελαν να τους μηνύσουν για πλαστές visas. Η ταλαιπωρία που υπέστησαν, όπως καταλαβαίνετε, επιβάρυνε τις διακοπές τους αρνητικά. Η έρευνα που ακολούθησε, έδειξε πως το Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα έλαβε φθηνές σε ποιότητα visas από την Αθήνα και δεν είχαν ούτε το χρόνο, ούτε τις υποδομές, ούτε φυσικά το απαιτούμενο μελάνι για να τις διορθώσουν. Όλο τον Ιούνιο το Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα εξέδιδε ύποπτες visas και οι τουρίστες αντιμετώπιζαν προβλήματα όταν πετούσαν μέσω άλλων χωρών. Αυτό φέρνει επίσης στο προσκήνιο ένα ακόμη πρόβλημα. Υπάρχει απευθεία πτήση από Μόσχα προς Αθήνα, αλλά δεν είναι εύκολο για όλους τους πολίτες μιας τόσο μεγάλης σε έκταση χώρας να ταξιδέψουν πρώτα στη Μόσχα προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας Μινσκ με την Αθήνα.
Και όλα αυτά όταν η Ελλάδα μιλάει για απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης visa Schengen. Δυστυχώς όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. «Ρώσοι» πολίτες με χρήματα εξακολουθούν να επιλέγουν την Τουρκία που δεν απαιτεί την έκδοση visa για τους «Ρώσους», την Κύπρο που είναι επίσης μέλος της ΕΕ αλλά εκδίδει visa σε μια μέρα το πολύ χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρίες (ή ακόμη και στα σύνορα), ακόμη και τη Βουλγαρία η οποία έχει μια εξαιρετικά ανεκτική πολιτική σε θέματα εκδόσεως visa για μη ΕΕ πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης. Η λίστα των εγγράφων που πρέπει να προσκομίσει ένας Ρώσος στο Ελληνικό Προξενείο είναι για γέλια. Η Ελλάδα έχει σχεδόν καταρεύσει, το ποσοστό του τουρισμού είναι χαμηλό όσο ποτέ, δεν υπάρχει δουλειά στην αγορά και ακόμα οι Έλληνες πιστεύουν πως οι Ρώσοι έρχονται στην Ελλάδα σαν τους Αλβανούς για να δουλέψουν παράνομα στις οικοδομές.
Όσο για τη συνήθη απάντηση του τύπου «δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια και τους κανόνες που επιβάλλει η ΕΕ» μπορούν να αντικρουστούν με μια ερώτηση που αφορά στην τακτική που εφαρμόζουν στο συγκεκριμένο ζήτημα η Κύπρος και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολύ σημαντικότερη πολιτισμική κουλτούρα, είναι πολύ πιο όμορφη, καθαρή και ενδιαφέρουσα χώρα με ιστορία και ομορφιά τόσο γεωφυσική όσο και από άποψη ανθρώπων αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία στον τουρισμό μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ελαστική προς τους Ρώσους τουρίστες που επιθυμούν να την επισκεφθούν και να ξοδέψουν εκεί τα χρήματα τους εύκολα χωρίς κουραστικές διαδικασίες.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να λάβει κανείς Ελληνική visa στο Προξενείο της Μόσχας, αλλά αυτή η πολυτέλεια παρέχεται μόνο έναντι αδράς αμοιβής. Περίπου 900 ευρώ κοστίζει η Ελληνική visa για 21 ημέρες. Πιθανότατα η διαφθορά να είναι μια απάντηση στο γιατί η Ελλάδα δε διευκολύνει τις διαδικασίες έκδοσης visa για τους Ρώσους τουρίστες. Το Ελληνικό Προξενείο της Μόσχας «χάνει διαβατήρια» και με κάποιο αντίτιμο «βρίσκει διαβατήρια», υπάρχει επίσης ένα γραφείο που βοηθάει στην έκδοση visa σε μια ημέρα αλλά οι νέες ανύπαντρες κοπέλες δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας (πιθανώς οι Έλληνες νομίζουν ότι οι ανύπαντρες Ρωσίδες θα ζητιανεύουν στους δρόμους ή ότι έρχονται για πορνεία σε ένα χρεοκοπημένο κράτος).
Για να ανακεφαλαιώσουμε, το ψέμα που ειπώθηκε για ακόμη μία φορά από την Ελληνική τηλεόραση έχει γίνει κουραστικό. Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει το ένα δέκατο αυτών που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ καιρό πριν. Δεν είναι η ΕΕ που δεσμεύει και περιορίζει την Ελλάδα. Η ΕΕ έκανε κακό στην Ελλάδα και δεν ήταν πολύ ενεργητική στο να βοηθήσει, γιατί λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αυτής της Ένωσης? Η ερώτηση μάλλον μπορεί να απαντηθεί μόνο από τους αρχαίους σοφιστές που θα την αποκαλούσαν ρητορική.


Volha Havorchanka
Φοιτήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο City University του Λονδίνου
Υπήκοος Λευκορωσίας

4 σχόλια:

  1. Eπειδή δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε τέτοιες καταγγελίες, μήπως πρέπει να επιληφθεί άμεσα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών τα έχει κάνει σκατά.
    Οι πρέσβεις και οι διπλωμάτες αναφέρονται στο ΥΠΕΞ και όχι στο παπά της ενορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι ΔΕΝ αναφέρονται.Ορισμένοι πρέσβεις έχουν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι, εκμεταλλεύονται τις συχνές αλλαγές στο υπουργείο εξωτερικών και δρουν ανεξέλεγκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί? Πιστεύει κανείς ότι το ΥΠΕΞ έχει κάποια φοβερή πολιτική άρδην αντίθετη προς την εξασκούμενη από τους πρέσβεις και απλώς οι τελευταίοι είναι οι υπαίτιοι που δεν εκτελούν τις εντολές της κυβερνήσεως? Μάλλον το σύστημα μπάζει και από τις δύο μεριές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή