Το ευρώ έχει κλέψει την παράσταση από την αρχή του έτους, με τους αναλυτές να το έχουν πλέον πάντα στην ημερησία διάταξη των εκτιμήσεων τους για το πώς θα κινηθεί σε μεσο-βραχυ- πρόθεσμο επίπεδο. Αποτελεί πλέον πρόκληση για τους οίκους, καθώς διαψεύδει συνεχώς με την πορεία του, ακόμα και τις πιο προχωρημένες αναλύσεις. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδας, η πλειονότητα των αναλυτών έβλεπαν την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου να διαμορφώνεται στο απόλυτο 1-1 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το κοινό νόμισμα της ΕΕ σημείωσε αντ’ αυτού ένα σημαντικό ριμπάουντ, «φλερτάροντας» με τα κρίσιμα τεχνικά σημεία του 1,3125 δολ. Από το χαμηλό του 1,19 έναντι του δολαρίου, το ευρώ έχει κερδίσει 8,5% από τις αρχές του Ιουνίου
Από την μεριά της, η Goldman Sachs για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλώνει «ταύρος» του ευρώ. Μετά από τις συνεχείς αναλύσεις των τελευταίων μηνών που το τοποθετούσαν στο 1,15 μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες, η Goldman Sachs αποφάσισε πλέον πως το ευρώ έχει βάλει στόχο για το 1,35 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους, και το 1,38 μέσα στους επόμενους 12 μήνες
Το ευρώ επωφελήθηκε από τη βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη, καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης υποχωρούσαν και οι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι τα 'τεστ αντοχής' των ευρωπαϊκών τραπεζών θα σκόρπιζαν τους φόβους για πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές της Morgan Stanley, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως το ράλι του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει κάνει τον κύκλο του, ενώ θεωρούν ότι επανεμφανίζονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που πίεζαν το ευρώ από τις αρχές του 2010 μέχρι και πρόσφατα.
Σε 'ψαλίδισμα" των εκτιμήσεών της για την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε σχέση με την προηγούμενη του πρόβλεψη, προχώρησαν και οι αναλυτές της BNP Paribas, αναμένοντας να υποχωρήσει έως και τα 1,10 δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Για το τρέχον τρίμηνο, το ενιαία νόμισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,20 δολ.
Λιγότερο μετριοπαθή στάση κρατά η UBS για το ευρωδολάριο, καθώς βλέπει το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και περισσότερων ετών, ήτοι στα 1,15 δολάρια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, καθώς δε θεωρεί ικανά τα αποτελέσματα των stress tests στον τραπεζικό κλάδο να αλλάξουν το κλίμα για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης. Το επίπεδο του 1,15 δολ. για το ευρώ είναι το χαμηλότερο από το Νοέμβριο του 2003.
Αν και μερίδα των αναλυτών αποδίδει την ενίσχυση του ευρώ στη σχετική «ανακούφιση» που παρείχαν στις αγορές τα θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το δολάριο είναι αυτό που χάνει έδαφος, υπό τα διφορούμενα αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία. Για να υποστηρίξουν τη θέση τους όσοι πιστεύουν στην εκ νέου πτώση του ευρώ, υποδεικνύουν την μειωμένη αποδοτικότητα του ενιαίου νομίσματος έναντι του γεν, που από τις 7 Ιουλίου δεν ενισχύθηκε περισσότερο του 2%.
Μάλιστα, η Citigroup δήλωσε σήμερα ότι εγκατέλειψε ότι την τακτική long θέσης για το ευρώ, καθώς το τελευταίο απέτυχε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις που βρήκε στα επίπεδα των 1,3115 δολ. Μάλιστα, θεωρεί τα επίπεδα των 1,3071 δολ. ιδανικά για την διακοπή της τακτικής long καθώς μεσοπρόθεσμα δεν αναμένεται μεγαλύτερη άνοδος.
Οι ενδείξεις ισχυρής επιφυλακτικότητας βρίσκουμε και στην αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων, όπου το συναίσθημα έναντι του ευρώ παραμένει πτωτικό, επιβεβαιώνοντας την τακτική της Citigroup.
Τα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια του ευρώ έχουν περάσει από το επίπεδο ρεκόρ των 113,890 στα μέσα Μαΐου σε 27,050 στα μέσα Ιουλίου. Και ενώ αυτό σε πρώτη ματιά υποδεικνύει μια υποχώρηση του ανοδικού συναισθήματος έναντι του δολαρίου, τα στοιχεία δείχνουν πως ελάχιστοι προσδοκούν άνοδο του ευρώ. Η αλλαγή στις τοποθετήσεις προέρχεται από τη μείωση των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων σε ευρώ από 153,474 στα μέσα Μαΐου σε 83,237 στα μέσα Ιουλίου. Οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε ευρώ έχουν αυξηθεί ελάχιστα, από 39,584 στα μέσα Μαΐου σε 56,187 στα μέσα Ιουλίου.
news@bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου