Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Ο πληθωρισμός σκιάζει την παγκόσμια οικονομία

Αύξηση των τιμών παγκοσμίως, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες που ανήκουν στον ΟΟΣΑ, βλέπουν οι ειδικοί, με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους να μιλούν για τη σημαντικότερη άνοδο – τον Απρίλιο – από το 2008. 

Οι τιμές ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν ετήσιο πληθωρισμό ύψους 3,3% τον Απρίλιο, από το 2,4% του Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η

οικονομική κρίση προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο παρά τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών τροφίμων και ενέργειας. Αν αφαιρέσουμε αυτά τα προϊόντα από τους υπολογισμούς, ο πληθωρισμός και πάλι κατέγραψε σημαντική άνοδο από το 1,8% το Μάρτιο στο 2,4% τον Απρίλιο.

Η ξαφνική άφιξη του πληθωρισμού την ώρα που οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο επανεκκινούν είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση για τους κυβερνώντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αύξηση των τιμών είναι αρνητική εξέλιξη για όσους έχουν σταθερό εισόδημα και οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν πάντα να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια ή μειώνοντας τα προγράμματα στήριξης και επαναγοράς ομολόγων.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη ανοδική τάση στην τιμές παγκοσμίως. Ωστόσο, διαφωνούν στο αν η τάση αυτή είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, το οποίο θα εξασθενεί όσο οι οικονομίες και οι καταναλωτές προσαρμόζονται στη ζωή μετά την πανδημία ή αν η άνοδος των τιμών θα σηματοδοτήσει μία τάση με διάρκεια και σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Επίσης, η τάση είναι διαφορετική στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, των οποίων το συνδυασμένο ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο από το 2,6% του Μαρτίου, ενώ στον Καναδά έφτασε το 3,4% από το 2,2%. 

Στην Ευρώπη, η αύξηση του πληθωρισμού ήταν πιο μετριοπαθής, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,6% στη Μεγάλη Βρετανία, στο 2% στη Γερμανία, στο 1,2% στη Γαλλία και στο 1,1% στην Ιταλία.

Βέβαια, υπάρχουν σημάδια ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Η αύξηση των τιμών ενέργειας έδωσαν ώθηση στον πληθωρισμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, που έφτασε το 2% το Μάιο από το 1,6% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επιθυμεί τη διατηρήσει του πληθωρισμού σε επίπεδα «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%».

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού θα «ξεθωριάσει» έως το τέλος της χρονιάς, καθώς η παροχή προϊόντων που διαταράχθηκε από την πανδημία θα επανέλθει στις κανονικές της ταχύτητες και η δυνατότητα παραγωγής θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι επόμενοι μήνες θα αποδειχτούν κρίσιμοι. Ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να αποδειχτεί ένας φαύλος κύκλος που θα επιβαρύνει τις ελπίδες για ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου