Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Pfizer: "Έχασε" τις εκτιμήσεις για το γ' τρίμηνο - Πρώτη τριμηνιαία ζημία εδώ και 33 χρόνια

Τα αποτελέσματα της Pfizer κινήθηκαν κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών για το γ' τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις του εμβολίο για την Covid-19 και του χαπιού Paxlovid συνέχισαν να υποχωρούν.

Οι πωλήσεις γ' τριμήνου μειώθηκαν κατά 42% στα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Pfizer σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, χαμηλότερα των

προβλέψεων της Wall Street περί 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία παρουσίασε ζημιά 17 σεντς ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση για ζημιά 33 σεντς.

Η τριμηνιαία ζημιά, η πρώτη της Pfizer σε προσαρμοσμένη βάση εδώ και τουλάχιστον 33 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, δεν αποτελεί έκπληξη αφού η εταιρεία μείωσε το εύρος των ετήσιων προβλέψεων πωλήσεων κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια στις 13 Οκτωβρίου, επικαλούμενη πτώση των πωλήσεων προϊόντων Covid.

 Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές του Paxlovid και εάν η προσδοκία της φαρμακευτικής εταιρείας για ποσοστό εμβολιασμού 17% με τα τελευταία ενισχυτικά εμβόλια για τον Covid θα αποδειχθεί υπεραισιόδοξη.

Η μετοχή της εταιρείας κινείτο ελάχιστα στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ. Από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 40% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι πωλήσεις της ενισχυτικής δόσης εμβολίου για τον Covid ήταν 1,31 δισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας τα 1,52 δισεκατομμύρια δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές. Οι πωλήσεις του Paxlovid μειώθηκαν κατά 97% στα 202 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αναλυτές είχαν υπολογίσει τις πωλήσεις στα 370 εκατομμύρια δολάρια. 

Η Pfizer συμφώνησε να λάβει εκατομμύρια δόσεις Paxlovid πίσω από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέρος μιας προσπάθειας να επιτύχει περισσότερες ιδιωτικές πωλήσεις του φαρμάκου σε υψηλότερες τιμές.

Το Eliquis, αραιωτικό αίματος, έχασε ελάχιστα τις εκτιμήσεις με πωλήσεις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ibrance, θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες με 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις. Μια ομάδα ενέσεων για προστασία από την πνευμονία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με πωλήσεις 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Pfizer προχωρά σε μείωση κόστους περίπου 3,5 δισ. δολ. σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων και των μειώσεων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει δύο εγκαταστάσεις στη Βόρεια Καρολίνα ως μέρος αυτών των μέτρων.

Η εταιρεία αναμένει επίσης την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ για την εξαγορά 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας βιοτεχνολογίας Seagen. Η συμφωνία έλαβε άνευ όρων υποστήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να μην αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση για το θέμα από τις ΗΠΑ. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου