Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Χρυσές λίρες: Πόσες πούλησαν οι Ελληνες το 9μηνο του 2023 – Χαμός με το ρεκόρ στην τιμή

Τις χρυσές λίρες στα… σεντούκια και κάτω από τα στρώματα τις θυμόμαστε; Ή ακόμη και τις λίρες που δίνουν ακόμη και σήμερα ως δώρο στα ζευγάρια που παντρεύονται.

Οι Ελληνες έχουν διαχρονική σχέση με τη χρυσή λίρα, ακόμη και αν είναι… κάλπικη, όπως στην ομώνυμη ιστορική ελληνική ταινία «Κάλπικη λίρα», όπου γίνονται τόσο όμορφα και

άσχημα πράγματα για μια λίρα.

Σίγουρα θα θυμάστε τον «γέρο – Λαδά» στο έργο του Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», που τον ενσάρκωσε τόσο εκπληκτικά στην τηλεόραση ο Δήμος Σταρένιος. Ισως να θυμάστε και την σκηνή όπου για να του κλέψουν τις χρυσές λίρες μέσα από το σπίτι του, όπου βρίσκονται στο πάτωμα, στα ράφια, παντού, κάποιοι βάζουν κερί στα παπούτσια τους για να κολλήσουν οι λίρες.

Αυτές και άλλες εικόνες μιας άλλης εποχής έχουν να διηγηθούν όλοι οι Ελληνες που έβλεπαν πάντα αυτό το μικρό νόμισμα σαν κάτι εξωπραγματικό, ως ένδειξη πλούτου ή ως ασφάλεια για τις αποταμιεύσεις τους.

Αυτή η χρυσή λίρα πλέον έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα μας – πλην βεβαίως της περιόδου της Κατοχής με το κατοχικό χρήμα- Με βάση της Τράπεζα της Ελλάδος η χρυσή λίρα πωλείται πλέον 516,33 ευρώ ενώ για την αγορά προσφέρονται 428,49 ευρώ.

Λίγο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, λίγο η μεγάλη άνοδος του χρυσού παγκοσμίως, και η ζήτηση στη χώρα μας ανεβαίνει συνεχώς.

Την Πέμπτη το βράδυ ο χρυσός έκανε πράξεις στα 1.985 δολάρια ανα ουγγιά των 31 γραμμαρίων, που βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας ισοδυναμούσαν με 1.879, 38.

Για να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, με βάση τα στατιστικά της ΤτΕ, στις 31 Αυγούστου 2023, πριν από περίπου 2 μήνες δηλαδή, η πώληση της χρυσής λίρας έφτανε τα 487 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 30 ευρώ περίπου αυτό το διάστημα.

Πηγή: https://www.mononews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου