Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις το ΧΑ - Τρίτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα

 Σε ένα δύσκολο περιβάλλον από κάθε άποψη το Χρηματιστήριο συνεχίζει να αντέχει παίζοντας «άμυνα» και περιμένοντας ένα καλύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Παρότι αρκετά θετικά νέα συνεχίζουν να «καίγονται» και να υποεκτιμούνται από τους επενδυτές, όπως η επενδυτική βαθμίδα που ήρθε από την S&P, το ντιλ μεταξύ Alpha Bank - Uni και το άκρως θετικό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Mytilineos, οι αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά θα αρχίσει να

ανεβαίνει το επόμενο διάστημα, εάν καταλαγιάσει και η σκόνη στο γεωπολιτικό.

Ενδεικτική είναι και η θέση της SG που αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την Ιταλία σε πολλές δημοσιονομικές μετρήσεις και η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδας - ο αυξημένος δείκτης δημόσιου χρέους - αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα. Για τον γαλλικό οίκο, οι θετικές κινήσεις στο πεδίο των αξιολογήσεων για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της τελικά θα συγκλίνει με εκείνη της Ιταλίας.

Από την άλλη, ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Mytilineos, διαψεύδοντας θετικά το consensus των αναλυτών και βάζοντας «πλώρη» για να επιτύχει και πιθανώς να υπερβεί το φιλόδοξο στόχο για 1 δισ. EBITDA για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές των χρηματιστηριακών και των ξένων επενδυτικών οίκων βλέπουν τη μετοχή να ξεπερνά άνετα τα 42 ευρώ με πρώτο στόχο τα 45 ευρώ. Βέβαια, η μετοχή ταλαιπωρείται από κερδοσκοπικές τάσεις καθώς πέρα από το -4% που δέχθηκε χθες στις δημοπρασίες και σήμερα πέστηκε σημαντικά, αλλά κατάφερε να επισρέψει πάνω από τα 35 ευρώ, κάτι που παραμένει ανεξήγητο μετά από τα αποτελέσματα που έβγαλε. 

Είναι και η ίδια η αγορά που δυστυχώς δεν ευννοεί αρκετές φορές εταιρείες σαν τη Μυτιληναίος, τη ΔΕΗ, την Aegean, τα διυλιστήρια και άλλες σοβαρές εταιρείες με διεθνές αποτύπωμα να αναδειχθούν. Να σημειωθεί πως οι συναλλαγές στη Μυτιληναίος έγιναν και σήμερα με πολύ αυξημένο τζίρο που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ. Η μετοχή αν σπάσει το cluster στα 35,20 ευρώ, μπορεί να βρει ξανά σημαντικές δυνάμεις για να αναρριχηθεί προς τα 36,50 ευρώ σε πρώτο βαθμό, και με στόχο νέα υψηλά, με υπέρβαση των 38 ευρώ.

Από την άλλη, τα ρίσκα διεθνώς για τις μετοχές είναι υψηλά εν μέσω των ζιγκ-ζαγκ των αποδόσεων των ομολόγων και με την αστάθεια να συνεχίζεται. Ενδεικτικό πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε χθες κατά 11,1 μονάδες βάσης στο 4,85%, από το 4,977%, ενώ σήμερα παραμένει πέριξ του 4,85%.

Αυτές οι κινήσεις έρχονται ακόμη και όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το γ' τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρό, με τον PCE deflator να έχει μεγαλύτερη επιρροή καθώς έφτασε στο ένα δέκατο χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

 Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να υποφέρουν, με πρώτο τον κλάδο της τεχνολογίας με τις Magnificent 7 να υποχωρούν σημαντικά χθες κατά 2,98%, ενώ και σήμερα καταγράφεται υψηλή μεταβλητότητα, με την Amazon, την Tesla, την Apple και την Nvidia να αντιδρούν δυναμικά.

Από την άλλη, κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενώ χτυπήματα που διεξάγονται σε έδαφος τρίτων χωρών ανεβάζουν το θερμόμετρο και ενισχύουν τους κινδύνους για μία ευρύτερη ανάφλεξη ενώ το Ισραήλ εντατικοποιεί τις επιθέσεις κατά στόχων της Χαμάς οδηγώντας σε σοβαρές απώλειες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν χθες Πέμπτη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης άντεξε στις έξωθεν πιέσεις κλείνοντας σήμερα με ήπια άνοδο 0,12% στις 1.178,79 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 68,84 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,17% στις 2.899,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,20% στις 959,92 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,33%, o FTSE 25 στο 0,52% και ο τραπεζικός στο +1,79%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς σημείως πτώση 1,29% στα 2,764 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -1,09% και τα 5,45 ευρώ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν Eurobank και Alpha στο 0,29% και 0,79% αντίστοιχα.

Ισχυρή άνοδος για τα διυλιστήρια με τη ΜΟΗ στο 2,15% και τα 22,76 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στο 1,78% και τα 6,87 ευρώ. Κέρδη 2,21% για τη ΔΕΗ στα 9,485 ευρώ. Ισχυρή άνοδος επίσης για τη Cenergy στα 5,93 ευρώ, ράλι άνω του 4% και την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί στο 2,99% και τα 14,11 ευρώ.

Κέρδη επίσης για Aegean, Ελλάκτωρ, Lamda και Τιτάν, ενώ με απώλειες 1,54% έκλεισε η ΕΕΕ στα 24,28 ευρώ. Πέρασαν και δεν άγγιξαν τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος με τη μετοχή να συμπληρώνει τριήμερο πτωτικό σερί κλείνοντας σήμερα με απώλειες 0,51% στα 35,10 ευρώ.

Ο ΟΤΕ προσπαθεί να βρει τα πατήματά του καταγράφοντας σήμερα άνοδο 1,62% στα 13,18 ευρώ.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου