Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Έφτασαν στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Πρόκειται για την Τζούντιθ και την 18χρονη κόρη της Νάταλι Ραάναν οι οποίες είναι από το Σικάγο και επισκέπτονται συχνά τους συγγενείς τους στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ 

Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθερες από τη Χαμάς στη Γάζα, έφτασαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την Τζούντιθ και την 18χρονη κόρη της Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την

παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου. Είναι από το Σικάγο και επισκέπτονται συχνά τους συγγενείς τους στο συγκεκριμένο κιμπούτς. Εκεί βρισκόντουσαν κι όταν έγινε η επίθεση από την Χαμάς,  σύμφωνα με την οικογένειά τους.

Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα εξέδωσε ανακοίνωση νωρίτερα την Παρασκευή ανακοινώνοντας την απελευθέρωση, «την πρώτη μετά τις καταστροφικές επιθέσεις της μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ».

Ο Αμπού Ουμπάιντα είπε ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν ως απάντηση στις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κατάρ, «για ανθρωπιστικούς λόγους και για να αποδείξουν στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι η απελευθέρωση των δύο ομήρων ήταν ένα μονομερές βήμα που έγινε από τη Χαμάς και δεν έγινε ως μέρος μιας συμφωνίας.

Η απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων από τη Γάζα έρχεται «μετά από πολλές ημέρες συνεχούς επικοινωνίας» με όλα τα μέρη, ανέφερε το Reuters, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Κατάρ ελπίζει ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στην «απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων από κάθε εθνικότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Majed Al-Ansari.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πιστεύουν ότι τουλάχιστον 203 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας . Μια δήλωση του ισραηλινού στρατού νωρίτερα σήμερα ανέφερε ότι η πλειοψηφία των ομήρων ήταν ζωντανοί.

Μπάιντεν: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων

«Σήμερα, εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι συμπολίτες μας έχουν υποστεί μια τρομερή δοκιμασία αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα επανενωθούν με της οικογένειά τους, που είναι γεμάτη φόβο. Αυτά τα άτομα και η οικογένειά τους θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αναρρώνουν και θεραπεύονται, και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε την ιδιωτικότητά τους αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπαιντεν μετά την απελευθέρωση των δύο πρώτων ομήρων. 

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο» για την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. «Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση όσων κρατούνται ακόμη» είπε. 

Οι κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ ήταν εταίροι στις προσπάθειες απελευθέρωσης, τόνισε ο πρόεδρος ο οποίος ευχαρίστησε τις δύο χώρες. 

«Η Τζιλ κι εγώ κρατάμε κοντά στις καρδιές μας όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων Αμερικανών. Και, όπως είπα σε αυτές τις οικογένειες όταν μίλησα μαζί τους την περασμένη εβδομάδα — δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τους αγαπημένους τους στο σπίτι. Ως πρόεδρος, δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Μπάιντεν. 

Πηγή: skai.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου