Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Γιατί η Alpha Bank είναι η μεγάλη κερδισμένη του deal με την UniCredit -"Αγοραστές" της τράπεζας δηλώνουν Deutsche Bank, Citi και Axia

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Συνεχίζεται το μπαράζ εκθέσεων των επενδυτικών οίκων για το μεγάλο deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη της κίνησης αυτής τόσο για την ίδια την ελληνική συστημική τράπεζα όσο και για όσους έχουν επενδύσει στη μετοχής της, με τις Deutsche Bank, Citi και Axia να βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Οι εκτιμήσεις για την

βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών CΕΤ 1, των δεικτών αποδοτικότητας ROTE καθώς και των κερδών ανά μετοχή.

Το μοντέλο της Axia Ventures δείχνει ότι με το deal για τη θυγατρική στη Ρουμανία σε συνδυασμό με την εξαγορά του 51% της Alpha Life από την UniCredit και την εμπορική συνεργασία των δύο μερών στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα pro-forma κέρδη ανά μετοχή της Alpha Bank θα αυξηθούν κατά 4% το 2024, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE να φτάνει το 11,3% για το 2024, δηλαδή 52 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Αν και η συναλλαγή προβλέπεται να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην κερδοφορία, αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 75 μ.β στον δείκτη CET1 του ομίλου της Alpha Bank για το 2024, καθώς ταυτόχρονα μειώνονται οι εκτιμήσεις για τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού – RWA - κατά 2 δισ. ευρώ, με περαιτέρω ανοδικές δυνατότητες από την εμπορική συναλλαγή, ειδικά σε προμήθειες και άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την παγκόσμια παρουσία της UniCredit.  Έτσι, ο επενδυτικός οίκος επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Buy για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ, ενώ σημειώνει η μετοχή της διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/TE για το 2024 στο 0,55x FY24, με 10,9% RoTE.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Axia, ο αντίκτυπος της συναλλαγής στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII είναι ελάχιστος, αν και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα καθώς αφαιρείται το NII που θα πρόκυπτε από την Alpha Romania. Από την άλλη πλευρά, καθώς η Alpha θα διατηρήσει μερίδιο 9,9%, η Axia βασίζει τις εκτιμήσεις της στο ότι  το 10% της συνολικής αξίας της συνδυασμένης οντότητας αποτελούν έσοδα από συγγενείς εταιρείες, δηλαδή 33-38 εκατ. ευρώ ετησίως. Λαμβάνει επίσης υπόψη τα κέρδη ανατίμησης 10 μονάδες βάσης (32 εκατ. ευρώ) που περιλαμβάνουν κέρδη κεφαλαίου και συμφωνίας διανομής, καθώς και αρνητική ανακύκλωση συναλλάγματος και αρνητική απομείωση άυλων στοιχείων.

Παράλληλα, τα υποκείμενα κόστη βελτιώνονται κατά 13% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Axia, καθώς αφαιρεί το προσωπικό της Alpha Bank Romania και την αντίστοιχη επίδραση στα γενικά και διοικητικά κόστη.

Αυτό οδηγεί σε μια βελτιωμένη αναλογία κόστους προς εισόδημα pro-forma της τάξης του 39% (έναντι 43% προηγουμένως), η οποία είναι σαφώς εντός του guidance που έδωσε η διοίκηση της Alpha Bank στο Investor Day.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank χαρακτηρίζει την τριπλή κίνηση της UniCredit με την Alpha Bank (Ρουμανία, AlphaLife, ποσοστό ΤΧΣ) ως μία πολύ έξυπνη κίνηση για την ιταλική τράπεζα, μία επένδυση η οποία εκτίμα ότι θα επιταχύνει την ήδη ισχυρή δυναμική κερδοφορίας της, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αυστηρή πειθαρχία της διοίκησης για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις για την Alpha Bank είναι ακόμη πιο θετικές, τονίζει η Deutsche Bank, δίνοντας στην μετοχή της Alpha Bank και αυτή τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ με σύσταση Buy.

"Συνολικά, παρά τον θετικό αντίκτυπο για την UniCredit γενικά, πιστεύουμε ότι η Alpha Bank είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία", σημειώνει η γερμανική τράπεζα. Ενώ οι προοπτικές για τη Ρουμανία είναι θετικές, η έλλειψη οικονομιών κλίμακας ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο διευθετήθηκε με αυτή τη συμφωνία, επιταχύνοντας έτσι την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα. 

Επιπλέον, ο θετικός αντίκτυπος από την απελευθέρωση των RWA και τα 300 εκατ. ευρώ που έλαβε σε μετρητά για τα μερίδια που πωλήθηκαν (Ρουμανία και AlphaLife στην Ελλάδα), ενώ διατηρεί μερίδιο 9,9% στη Ρουμανία είναι σαφώς θετικές για την τράπεζα. 

Η Alpha θα βελτιώσει το κεφάλαιό της κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης, ενώ η συναλλαγή θεωρείται ότι είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, αλλά οδηγεί σε άνοδο του ROTE κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης. Από αυτή την άποψη, το πλεονάζον κεφάλαιο που δημιουργείται θα μπορούσε πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης και της "εκκαθάρισης" του ισολογισμού της ελληνικής συστημικής τράπεζας, μόλις κλείσει η συμφωνία το 2024.

Επιπλέον, όπως τονίζει η Deutsche Bank, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου από τη συναλλαγή, κυρίως στη Ρουμανία (αν και περιορίζεται από το μικρό μερίδιο που διατηρείται) αλλά και στην Ελλάδα μέσω της εταιρικής σχέσης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και unit-linked προϊόντων, χάρη στη μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής, η οποία θα ωφελήσει τις εμπορικές δυνατότητες στην Ελλάδα με βάση τη δύναμη της UniCredit σε αυτά τα προϊόντα.

Αν και δεν είναι πολύ σημαντικό ποσό στην κλίμακα της ιταλικής τράπεζα, τα περίπου 13 δισ. ευρώ σε υπόλοιπα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ομίλου απλώς παρέχουν περίπου το 15% των προμηθειών που, κατά την άποψη της D.B, έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, παρόμοια με την ασφάλιση ζωής. 

Επιπλέον, η Deutsche Bank τονίζει πως θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι η UniCredit θα αγοράσει το μερίδιο 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, κάτι που θα ήταν σαφέστατα θετικό για την άρση οποιονδήποτε πιθανών πιέσεων στην αγορά από την αποεπένδυση του Ταμείου.

Και η Citi τονίζει πως το deal είναι θετικό για την Alpha Bank, καθώς θα βελτιώσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή θέση (+100 μονάδες βάσης) βεβαιώνοντας πως η τράπεζα θα μπορέσει να επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, ενώ θα είναι σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη ως προς την κερδοφορία, καθώς οι στοχευμένες συνέργειες αναμένεται να αντισταθμίσουν τα χαμένα κέρδη στο Ρουμανία. 

Επιπλέον, κατά τη Citi, η συμφωνία θα εξαλείψει ενδεχομένως την πίεση στην αγορά εάν γίνει αποδεκτή η προσφορά της UniCredit για μερίδιο 9% στην Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ και, αν δεν γίνει, οι μετοχές της θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται δεδομένης της δέσμευσης της UniCredit να αγοράσει έως και το 5% των μετοχών της Alpha Bank στην αγορά σε περίπτωση που η προσφορά τους δεν γίνει αποδεκτή. 

Σημειώνεται πως η αμερικάνικη τράπεζα δίνει και αυτή σύσταση Buy για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ επίσης.

 capital.gr/epixeiriseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου