Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Nέα Νομισματική Τάξη: Η επιστροφή του κανόνα του χρυσού και η παρακμή του δολαρίου

Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού

Η αποδολαριοποίηση δεν είναι μια διαδικασία που συμβεί εν μία νυκτί αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο οικονομικό κύκλο και δεύτερον ένα πολυπολικό νομισματικό καθεστώς δεν θα έχει σε καμία του διάσταση την εικόνα της σημερινής κυριαρχίας του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Αυτά είναι όσα μας λέει η κοινή λογική για τις νομισματικές εξελίξεις σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από την άλλη πλευρά ένα νέο νομισματικό καθεστώς δεν θα είναι δυνατόν να στηριχθεί στο πληθωριστικό χρήμα που εκτυπώνουν οι… μηχανές της Federal Reserve και της Ευρωπαιϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια μέγγενη χρέους αλλά τα νομίσματα θα

θεμελιώνουν την αξία τους στο χρυσό και στα εμπορεύματα – όπως επιθυμούν οι αναπτυσόμενες χώρες και ο παγκόσμιος Νότος προκειμένου να διαμορφωθεί εάν περισσότερο δίκαιο οικονομικό σύστημα.

Ο νέος κανόνας του χρυσού

Η αγορά χρυσού θα μπορούσε να εισέλθει σε νέα ανοδική δυναμική καθώς ο κόσμος θα μπορούσε να δει την ιστορική επαναφορά του κανόνα του χρυσού σε νέα μορφή. Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο RT, η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, γνωστά και ως κράτη της ομάδας των BRICS, θα εισαγάγουν ένα νέο νόμισμα για τη διενέργεια διεθνών συναλλαγών η αξία του οποίου θα υποστηρίζεται από χρυσό.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική. Τα τελευταία νέα προσθέτουν νέα δυναμική στη συνεχιζόμενη τάση αποδολαριοποίησης που εκτυλίσσεται στην παγκόσμια οικονομία.

Από τα μέσα του 2022, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αγοράζουν χρυσό με ιστορικό ρυθμό εν μέρει για να διαφοροποιήσουν το αποθεματικό τους μακριά από το δολάριο. Για πολλούς αναλυτές, ένα νόμισμα με βάση χρυσό είναι η επόμενη εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία ανατροπής της νομισματικής τάξης. Πολλοί αναλυτές έχουν δει τις πρόσφατες αγορές χρυσού από την Κίνα ως μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τη διεθνή αξιοπιστία του γιουάν.

Αφοπλισμός του δολαρίου..

Ταυτόχρονα, η χρήση του δολαρίου των ΗΠΑ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως νομισματικού «όπλου» έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κάποια γεωπολιτική αβεβαιότητα μεταξύ ορισμένων κρατών που συμμάχησαν με τη Ρωσία. Ενώ η προοπτική ενός νομίσματος από την ομάδα των BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη στον χρυσό, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος στην αγορά.


Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Ο Thorsten Polleit, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa, είπε ότι ενώ η ανακοίνωση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει πραγματικότητα.

«Εκ πρώτης όψεως, μια νέα νομισματική μονάδα για τη διενέργεια διαθνών συναλλαγών, που υποστηρίζεται από χρυσό, ακούγεται σαν.,. καλό χρήμα (το οποίο θα δίωξει το κακό) – και θα μπορούσε να είναι, πρώτα και κύρια, μια μεγάλη πρόκληση για την ηγεμονία του δολαρίου», επισημανε.

Ωστόσο, ο Polleit πρόσθεσε ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. «Για να γίνει το νέο νόμισμα τόσο καλό όσο ο χρυσός, ένα πραγματικά υγιές νόμισμα, πρέπει να είναι΄άμεσα μετατρέψιμο σε χρυσό. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έχουν κατά νου η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική», επισήμανε .

«Χρησιμοποιώντας τον χρυσό ως χρήμα, η νέα νομισματική μονάδα θα προκαλούσε μια πραγματική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδίου, χωρίς αμφιβολία. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη υποτίμηση πολλών νομισμάτων fiat (των κεντρικών τραπαζών) έναντι του κίτρινου μετάλλου (συμπεριλαμβανομένων των νομισμάτων fiat των κρατών της ομάδας των BRICS) και θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των αγαθών όσον αφορά τα νομίσματα fiat. Θα μπορούσε να είναι ένα σοκ για το παγκόσμιο σύστημα των νομισμάτων fiat. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό επιθυμούν οι BRICS να επιτύχουν».

Στήριξη της πίστωσης…

Ο Polleit πρόσθεσε ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν συμμαχία των BRICS να δημιουργήσει μια νέα τράπεζα για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου που θα απαιτούσε την κατοχή χρυσού ως κεφάλαιο.

«Απέναντι σε αυτό το απόθεμα χρυσού, η νέα τράπεζα θα μπορούσε, ας πούμε, να χορηγήσει χρηματοδοτικά δάνεια σε εξαγωγείς και να εκδώσει το νέο νόμισμα ή οι εξαγωγές των κρατών της ομάδας των BRICS θα πωληθούν έναντι του νέου νομίσματος ή/και του χρυσού», επισήμανε. «Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι είναι νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα στο πού θα μας οδηγήσει αυτό – χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες».

Οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις

Ο Naeem Aslam, επικεφαλής επενδύσεων στη Zaye Capital Markets, δήλωσε ότι ενώ αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμη υποστήριξη για τον χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις. Πρόσθεσε ότι παρά την ανακοίνωση, ο κόσμος απέχει ακόμα πολύ από το να δει ένα νόμισμα στηρθζόμενο στο χρυσό.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανέναν τρόπο», είπε. «Προς το παρόν, οποιαδήποτε πρόσθετη θετική είδηση σχετικά με αυτό θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει την τιμή του χρυσού, αλλά το πιο σημαντικό, οι έμποροι θα επικεντρωθούν τώρα στα δεδομένα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα».

Άλλοι αναλυτές παραμένουν πολύ αμφίβολοι για την ανακοίνωση. «Η συζήτηση για το νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό BRICS μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν έχουν τον απαραίτητο χρυσό για να υποστηρίξουν ουσιαστικά ένα νόμισμα», δήλωσε ο Marc Chandler, διευθύνων σύμβουλος της Bannockburn Global Forex.

«Δεν μάθαμε τίποτα από την εμπειρία της ΟΝΕ (Ευρωζώνη) της νομισματικής ένωσης χωρίς δημοσιονομική ένωση. Πρέπει να διατηρήσουμε το σκεπτικισμό μας.

Οι Κασσάνδρες…

Πολλοί αναλυτές εικάζουν για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα που θα αμφισβητεί τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο. Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O’Neill, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Global Policy Journal ότι η κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ αποσταθεροποιεί τις παγκόσμιες νομισματικές πολιτικές. Πρόσθεσε ότι ένα νόμισμα BRICS, που αμφισβητεί την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, θα φέρει σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία.

«Όποτε το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει ξεκινήσει περιόδους νομισματικής σύσφιξης ή, το αντίθετο, χαλάρωσης, οι συνέπειες στην αξία του δολαρίου ήταν σημαντικές και οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν δραματικές για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου