Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Εκλογές στην Ισπανία: Πότε θα υπάρξει πιθανή εκλογική επανάληψη και σε ποιες ημερομηνίες θα διεξαχθο

Το PP (Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό) εξασφαλίζει 136 έδρες, 47 περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, επικρατώντας του PSOE (Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ) που θα καταλάβει 122.


Το αμφίρροπο αποτέλεσμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία αφήνει την πόρτα ανοιχτή για νέα ερωτήματα: μπορούν οι εκλογές να επαναληφθούν και πότε; 
Το επόμενο βήμα μετά από αυτές τις εκλογές είναι ο σχηματισμός του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις 17 Αυγούστου.
 Από εκεί και πέρα, αρχίζει η όλη διαδικασία για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει νέος πρόεδρος ή επιστροφή στις κάλπες.

Τα βήματα που ακολουθούνται

Πρώτον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 21ης Αυγούστου, ο Βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' θα συγκαλέσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να εκτιμήσουν ποιος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος ενώπιον των Cortes Generales σε μια συνεδρίαση για ανάληψη καθηκόντων.
 Τις επόμενες ημέρες, η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί και τα μέλη του Κογκρέσου θα αποφασίσουν αν ο προτεινόμενος υποψήφιος θα διαδεχθεί τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας σε μια συζήτηση για την εντολή ανάληψης καθηκόντων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στην πρώτη προσπάθεια, ενώ 48 ώρες αργότερα, εφόσον δεν έχει εκλεγεί, θα μπορούσε να λάβει την έγκριση της Κάτω Βουλής, εφόσον συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους υπέρ (ναι) παρά κατά (όχι).

Σε αυτή την περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα χρειαζόταν την αποχή του Γιουντς για να εκλεγεί πρόεδρος της κυβέρνησης. 
Ο Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να είναι ήδη πρόεδρος στις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά ένα άλλο σενάριο είναι επίσης πιθανό. 
Αν δεν αναδειχθεί, ο Βασιλιάς θα μπορούσε να προτείνει έναν νέο υποψήφιο... Αυτό θα μπορούσε να επιδιωχθεί κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που θα ακολουθήσουν την πρώτη ψηφοφορία στην αρχική συζήτηση για την ανάληψη των καθηκόντων του. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε επομένως να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Και αν δεν υπάρξει συμφωνία; 
Θα εξαρτηθεί από το πότε θα διαλυθούν οι Cortes Generales, αλλά οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν 47 ημέρες μετά τη διάλυση των Cortes, γεγονός που θα μπορούσε να τοποθετήσει τις εκλογές μεταξύ Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και, αν η διαδικασία παραταθεί πολύ, τον Ιανουάριο.

Πέδρο Σάντσεθ: Πίσω στο 2019

Το 2019 υπήρχε ήδη ένα σενάριο επανάληψης των εκλογών με πρωταγωνιστή τον Πέδρο Σάντσεθ. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 28 Απριλίου και η Κάτω Βουλή δεν ενέκρινε τον Σοσιαλιστή για πρόεδρο. Αυτό οδήγησε σε επαναληπτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου. Από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην επόμενη πέρασαν σχεδόν έξι μήνες. Έτσι, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την εξέλιξη αυτή.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου