Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Μήνυμα Ερντογάν για τη Λωζάνη: «Θα αυξήσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας με νέες κινήσεις»

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Σε μήνυμά του για την 100ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Την ώρα που υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα που αποκτήσαμε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας με νέες κινήσεις».

Ο Ερντογάν συνέχισε το μήνυμά του, αναφέροντας ότι «η βούληση του λατρεμένου έθνους για

πλήρη ανεξαρτησία φάνηκε πολύ έντονα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης».

Επισημαίνοντας ότι «αυτή η θέληση, που οδήγησε στη νίκη κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας παρά τη φτώχεια και τις κακουχίες, καθοδηγεί, φωτίζει το δρόμο και δίνει νέα πνοή στον αγώνα κατά των δυσκολιών του σήμερα», ο Ερντογάν τόνισε ότι «η αλληλεγγύη που επέδειξε το κράτος και το έθνος μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, την καταστροφή του αιώνα, είναι το πιο πρόσφατο και απτό παράδειγμα αυτής της θέλησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η σημαντικότερη πηγή δύναμης και έμπνευσης του οράματος του αιώνα της Τουρκίας, το οποίο άρχισαν να χτίζουν τη νύχτα της 28ης Μαΐου, είναι η αγάπη του έθνους να ζει στην πατρίδα του με αξιοπρέπεια, ελευθερία και με ψηλά το κεφάλι.

«Ως μέλη ενός έθνους που έχει αποκρούσει πολλές επιθέσεις, έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια και έχει ξεπεράσει πολλές προδοσίες στην ένδοξη ιστορία του που διαρκεί χιλιάδες χρόνια, ελπίζω ότι θα μετατρέψουμε μαζί τον τουρκικό αιώνα σε πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας με στόχο μια ισχυρή Τουρκία στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπερασπιζόμενοι αποφασιστικά τα δικαιώματα που αποκτήσαμε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας με νέες κινήσεις. Στην 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ με έλεος τον Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τους συμπολεμιστές του και όλους τους μάρτυρές μας που θυσίασαν τη ζωή τους για χάρη της ανεξαρτησίας και του μέλλοντός μας. Τιμώ με σεβασμό τους ήρωες που έχουν τιμηθεί με την ιδιότητα του βετεράνου και ελπίζω ο Αλλάχ να διαφυλάττει την ύπαρξη της Τουρκίας για πάντα».

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου