Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Τα 7 deals που θα «τρέξουν» το Χρηματιστήριο

Η ζύμωση επιχειρηματικών συμφωνιών στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται δυναμικά και ενώ υπολείπονται ακριβώς 107 εργάσιμες ημέρες για να εκπνεύσει το 2023, που φέρνει μέχρι σήμερα την Αθήνα στην κορυφή των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αποδόσεων.

Για το τελευταίο πεντάμηνο της χρονιάς αναμένονται εξαγορές εισηγμένων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας, αλλά και η διάθεση ποσοστών μέσω placements από εισηγμένες σε

στρατηγικούς επενδυτές για την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας, καθώς και η εισαγωγή μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένα χρηματιστήρια.

Πρωταγωνιστές των εξαγορών μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι προσαρμόζονται στις παγκόσμιες τάσεις, που θέλουν η ανάπτυξη να προέρχεται από τους κλάδους real estate, ενέργειας, κατασκευών, ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τραπεζών.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο για το υπόλοιπο του έτους, με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις μεσαίου μεγέθους να επικρατούν στην αγορά. Αναμένονται συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, δεδομένης και της περιορισμένης πρόσβασης σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, προκειμένου αυτές από κοινού πλέον να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες και συμφωνίες, εκμεταλλευόμενες πάντα τις τρέχουσες συγκυρίες.

Οι ενέργειες της ΔΕΗ

Στους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου συγκαταλέγεται η ΔΕΗ καθώς το management που ασκείται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Στάσση, περιλαμβάνει μπαράζ εξαγορών και συμφωνιών χρηματοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εν όψει της φθινοπωρινής παρουσίασης προς τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι ύστερα από την εξαγορά αιολικού πάρκου ισχύος 84 MW στη Ρουμανία από την κοινοπραξία Lukoil-ERG Group, που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, η ΔΕΗ εξασφάλισε χρηματοδότηση για clusters φωτοβολταϊκών έργων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν clusters φωτοβολταϊκών ισχύος 300 Μwp σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των εταιρειών της Enel Ρουμανίας και του νέου φωτοβολταϊκου (Land Power Srl) στη Ρουμανία, η διοίκηση της ΔΕΗ μαζί με τις ελληνικές τράπεζες και τους συμβούλους της έχει εξετάσει την προσφυγή σε ελληνικό εταιρικό ομόλογο 300 εκατ. ευρώ, είτε σε έκδοση διεθνούς ομολόγου. Σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές, η πρώτη επιλογή πιθανότατα να πραγματοποιηθεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Λονδίνο καλεί… Mytilineos

Απόβαση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σχεδιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Mε την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 5,16 δισ. ευρώ, η εταιρεία μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να εισαχθεί στον Ftse 100 του Λονδίνου μαζί με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Για το 2023 το μέρισμα της Mytilineos, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,38 ευρώ (μερισματική απόδοση 4%), ενώ για το 2024 το μέρισμα θα κινηθεί εκ νέου ανοδικά, καθώς εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,5 ευρώ (μερισματική απόδοση 4,3%). Για ολόκληρο το 2023 οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών 5,45 δισ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 950 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 0,55 δισ. ευρώ.

Για το 2024 οι εκτιμήσεις ξένων οίκων μιλούν για κύκλο εργασιών 5,7 δισ. ευρώ, 1,03 δισ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και 0,6 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία.

Μετοχές της Ηelleniq Energy

Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται τόσο η πλευρά Λάτση, της Paneuropean Oil & Industrial Holdings, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ να διαθέσουν ένα μέρος του μετοχικού μεριδίου που διαθέτουν στη Ηelleniq Energy.

Σε αυτή τη φάση, λένε οι πληροφορίες, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να οριστικοποιηθεί το ποσοστό των μετοχών που θα διαθέσουν ενιαία στο Χρηματιστήριο. Θα απαιτηθεί επίσης νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση ενός ποσοστού από το υφιστάμενο μερίδιό του.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει στη Ηelleniq Energy ποσοστό 35,48% και η Paneuropean 45,12%. Αθροιστικά δηλαδή το ποσοστό τους προσεγγίζει το 81%. Έλληνες θεσμικοί κατέχουν 5,46% και ξένοι θεσμικοί 3,39%. Συνεπώς, το free float των μετοχών είναι κάτω του 10% (8,56%).

«Ώρα» Αυστραλίας για Τέρνα

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά αναμένει την κυοφορούμενη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΕΚ Τέρνα και το αυστραλέζικο First Sentier έχουν ολοκληρώσει τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει φθάσει τα 2,104 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η «μπάλα» βρίσκεται στο αυστραλιανό fund, που χρειάζεται να κλείσει με τις ελληνικές τράπεζες το χρηματοδοτικό του πλάνο, για μια συμφωνία που όταν ολοκληρωθεί θα είναι από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει. Βάσει του επενδυτικού προγράμματος που έχει ανακοινώσει, η Τέρνα Ενεργειακή στοχεύει στην εγκατάσταση 5,5 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος το 2029, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 6,4 GW από 895 MW σήμερα.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού προγράμματος υπολογίζεται στα 5,9 δισ. για την περίοδο 2022-2029.

«Μνηστήρας» για τη ΦΑΓΕ

Μέχρι το τέλος του 2023 η οικογένεια Ιωάννη Φιλίππου, που ελέγχει και τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, θα προχωρήσει στην πώληση του 91,314% της εισηγμένης σε αλλοδαπό όμιλο.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εταιρείας, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «έχει λάβει χώρα μια γενική και καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον βασικό μέτοχο από μεγάλο αλλοδαπό όμιλο για την παραχώρηση σ’ αυτόν του ως άνω πακέτου της
ΒΙΣ Α.Ε.».

Η ΒΙΣ δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας με έμφαση στο χαρτί και βάσει των δημοσιευμένων εξαμηνιαίων καταστάσεών της η εταιρεία έχει επισημάνει τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά χαρτιών και την απρόβλεπτη εξέλιξη της αγοράς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Placement από Viohalco

Πολύ κοντά βρίσκεται η διοίκηση της Viohalco να υλοποιήσει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό της οικογένειας Στασινόπουλου, που είναι να περιορίσει το πολύ υψηλό ποσοστό που κατέχει στη μητρική Viohalco, καθώς και στις θυγατρικές της Cenergy και ElvalHalcor (έχει ήδη λάβει χώρα ένα placement προ διετίας).

Οι αποτιμήσεις πλέον των εισηγμένων του ομίλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στο Euronext των Βρυξελλών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και πιθανότατα να δούμε την υλοποίηση placement το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσπευση από Austriacard;

Η απορρόφηση της Inform Λύκος από την Austriacard μείωσε ακόμη περισσότερο το free float της ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικής εταιρείας. Όπως είχαν δηλώσει στελέχη της εταιρείας, πρόθεση του βασικού μετόχου ήταν να διατεθούν κάποια περιορισμένα πακέτα μετοχών στην τρέχουσα φάση και ένα σημαντικό placement να γινόταν κατά το δεύτερο μισό του 2024.

Ωστόσο, ίσως η… υπερθέρμανση του χρηματιστηριακού κλίματος να φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις.

Ανέστης Ντόκας 

naftemporiki.gr/finance/markets

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου