Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Mπροστά σε γενικευμένη σύρραξη η Αφρική: Σε ύψιστη ετοιμότητα η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης- Tελεσίγραφο επτά ημερών Γαλλίας & ECOWAS στον Νίγηρα – Επί ποδός πολέμου Αλγερία & Βάγκνερ

Η Αφρική βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη στρατιωτική ανάφλεξη καθώς η Γαλλία και τα κράτη του ECOWAS έδωσαν μία εβδομάδα διορία στους “πραξικοπηματίες οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία”, όπως αναφέρουν, για να επαναφέρουν στην εξουσία τον Πρόεδρο Bazoum του Νίγηρα και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

Για το λόγο αυτό η Δύναμη Επιφυλακής του ECOWAS (ESF) που περιέχει μια

Στρατιωτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης που χρησιμοποιείται από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής τέθηκε σε «Κατάσταση Συναγερμού Μάχης».

Η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και πιθανότατα διευρυμένη πολεμική σύγκρουση.

Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα συνέλαβαν πριν λίγο τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και αρκετούς υπουργούς, παρά την προειδοποίηση του Ε.Μακρόν.

 Παράλληλα οργάνωσαν μια μαζική πανεθνική διαμαρτυρία, ζητώντας από την ECOWAS να σταματήσει ενώ πολιόρκησαν τη γαλλική πρεσβεία φωνάζοντας «Στο διάολο με τη Γαλλία» και «Καλώς ήρθες Ρωσία!»

Ρωσικά ΜΜΕ: Επί ποδός πολέμου Γαλλία, Αλγερία και άλλα κράτη στην Αφρική

Στην Αφρική, η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της στρατιωτικής εξέγερσης στον Νίγηρα. 

Τα κράτη μέλη της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής: Μπενίν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Πράσινο Ακρωτήριο, Λιβερία, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε) απείλησαν το νέο καθεστώς με οικονομικές και άλλες κυρώσεις.

Η κοινότητα έδωσε στις νέες αρχές του Νίγηρα μια εβδομάδα για να αντιστρέψουν την κατάσταση, διαφορετικά ενδέχεται να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της στρατιωτικής παρέμβασης.

Επίσης, οι συναλλαγές μεταξύ της ECOWAS και του Νίγηρα αναστέλλονται και τα περιουσιακά στοιχεία αυτού του κράτους δεσμεύονται.

Στην εξίσωση έχει μπει και η Αλγερία η οποία υποσχέθηκε να υπερασπιστεί είτε άμεσα τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα που υποστηρίζει η Ρωσία από μια εισβολή του ΝΑΤΟ/ECOWAS, είτε έμμεσα με την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού  σε περίπτωση γαλλοαμερικανικής επέμβασης που υποστηρίζεται από χώρες της Δυτικής Αφρικής. 

Αυτό θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για την εμφάνιση «Ιρανών συμβούλων» στην περιοχή, εκτός από δυνάμεις της Βάγκνερ.

Επιπλέον, η Αλγερία υπενθύμισε ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι απείλησε με αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης κατά των Γάλλων στον Νίγηρα. Η Γαλλία, που έχει τα δικά της πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, η χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι σημαντική πηγή πυρηνικών καυσίμων για τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Ταυτόχρονα, το Παρίσι δεν θα μπορέσει να καταστείλει την εξέγερση μέσω άλλων αφρικανικών κρατών, αφού οι τελευταίοι έχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα.

Έτσι, μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει στο κέντρο της Μαύρης Ηπείρου. Προφανώς, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σύμφωνα με δύο σενάρια:

Είτε μια στρατιωτική εισβολή από τις χώρες της ECOWAS με την άμεση συμμετοχή της Γαλλίας και μια φυσική απάντηση από την Αλγερία, είτε την οργάνωση εσωτερικής αναταραχής στον Νίγηρα από το Παρίσι σε λίγους μήνες, όταν οι αρχές στο Niamey θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές δυσκολίες.

Με ρωσικές σημαίες οι πολίτες του Νίγηρα

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:09

Τί αναφέρουν άλλα ΜΜΕ για την “επικείμενη παρέμβαση”

Οι νέες αρχές του Νίγηρα κατηγορούν την πρώην μητρική χώρα – τη Γαλλία – ότι επιθυμεί «στρατιωτική επέμβαση» για να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

“Αναζητώντας τρόπους και μέσα στρατιωτικής επέμβασης, το Παρίσι, με τη βοήθεια ορισμένων εκπροσώπων του Νίγηρα, πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσει την επέμβαση.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση ο Νίγηρας εκπροσωπήθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χασίμ Μασούντ και τον διοικητή των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς Μίντο Τζέρι. Υπέγραψαν ένα έγγραφο που επιτρέπει στη Γαλλία να χτυπήσει το προεδρικό μέγαρο” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, η Αλγερία, η οποία είναι φιλική χώρα για τον Νίγηρα και έχει μια έγκυρη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μαζί του, σκοπεύει να υπερασπιστεί τον νότιο γείτονά της σε περίπτωση εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρει η Voice of the Arabs.

Η αλγερινή έκδοση της Intel Kirby γράφει επίσης για μια πιθανή εισβολή στον Νίγηρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εισβολή μπορεί να ηγηθεί από την ECOWAS.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα στην ECOWAS έχει παγώσει λόγω της ανατροπής των φιλογαλλικών πολιτικών κυβερνήσεων από τον τοπικό στρατό” εξήγησε η «Φωνή των Αράβων».

Εν τω μεταξύ, η Intel Kirby υπενθύμισε τη θέση της Αλγερίας. “Η Αλγερία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όσο υπάρχει εισβολή σε μια γειτονική χώρα” τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Νίγηρας απαγορεύει τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία

“Ο Νίγηρας από την Κυριακή 30 Ιουλίου διέκοψε τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Το διάταγμα που εκδόθηκε έχει άμεση ισχύ” ανακοίνωσε η ηγεσία του Στρατιωτικού Συμβουλίου που ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας.

Όλο το ουράνιο που χρησιμοποιεί η Γαλλία και στους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της προέρχεται από το εξωτερικό.

Ο Νίγηρας ήταν και παραμένει ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ουρανίου στην ΕΕ. Μόνο το 2021, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εφοδιασμού Ευρατόμ (ESA), η χώρα παρείχε σχεδόν το 25% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Stéphane Lomm, διευθυντής της Ένωσης για την Παρακολούθηση των Πυρηνικών Αντιδραστήρων, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 info ότι το ουράνιο από τον Νίγηρα αντιπροσώπευε το 15% του συνόλου που παίρνει η Γαλλία.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο γαλλικός όμιλος Orano, που ασχολείται με την εξόρυξη ουρανίου στον Νίγηρα για τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Πριν από την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, η παρουσία τους στην τροπική περιοχή της σαβάνας της Αφρικής, το Σαχέλ, είχε ως στόχο να εξασφαλίσει ότι τα γαλλικά εργοστάσια θα προμηθεύονταν ουράνιο από ορυχεία στο βόρειο Νίγηρα είπε ο Λομ.

Βίαιες διαδηλώσεις κατά της γαλλικής διπλωματικής αποστολής – Κυρώσεις από το ECOWAS

Οι ηγέτες της περιφερειακής ομάδας χωρών της Δυτικής Αφρικής ECOWAS σε μία έκτακτη διάσκεψή τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα, επέβαλαν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις κατά των στρατιωτικών ηγετών του Νίγηρα, που εκδίωξαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Η Γαλλία καταδίκασε τη βία κατά της διπλωματικής αποστολής της στον Νίγηρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών, καθώς διαδηλώσεις κατά του Παρισιού έγιναν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Νιαμέι, μετά από την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι αρχές του Νίγηρα είναι υποχρεωμένες να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο

Δείτε βίντεο


 

 


 

 warnews247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου