Σε μία κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για τους «γαλαζοαίματους» των άλλοτε αποικιακών δυνάμεων της Ευρώπης, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ της της Ολλανδίας ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της χώρας του στο δουλεμπόριο.
«Ως βασιλιάς σας και ως μέρος της κυβέρνησης, σήμερα ζητώ συγγνώμη προσωπικά», είπε ο Βίλεμ Αλεξάντερ σε ομιλία του στο Άμστερνταμ το Σάββατο. «Για την προφανή αδράνεια απέναντι σε
αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ζητώ συγχώρεση σήμερα».Η συγγνώμη, που στοχεύει στους απογόνους των σκλάβων στη χώρα, έρχεται μήνες αφότου η Ολλανδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ζήτησε συγγνώμη για τον ιστορικό της ρόλο στο δουλεμπόριο.
Το Bloomberg σχολιάζει ότι η απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο προηγούμενο στην Ευρώπη, όπου οι πρώην αποικιακές δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει την πίεση να απολογηθούν πλήρως τον ρόλο τους στο δουλεμπόριο.
Να θυμίσουμε ότι στη Βρετανία ακτιβιστές κάλεσαν τον βασιλιά Κάρολο Γ’ να απολογηθεί για τον ρόλο της Κοινοπολιτείας στο δουλεμπόριο πριν από τη στέψη του τον Μάιο.
Η Ολλανδία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δουλεία στο Σουρινάμ, τη Βραζιλία και την Καραϊβική, καθώς και τη Νότια Αφρική και την Ασία, όπου λειτουργούσε η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από την Αφρική μέσω του Ατλαντικού με ολλανδικά πλοία για να πουληθούν ως σκλάβοι και 75.000 από αυτούς δεν επέζησαν από τη διάβαση, είπε ο Willem-Alexander.
Ο δήμαρχος του Άμστερνταμ ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τη συμμετοχή της πόλης στη δουλεία το 2021, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ABN Amro Bank NV και η κεντρική τράπεζα ακολούθησαν το παράδειγμά της πέρυσι.
Η Hope & Co., «πρόδρομος» της ABN Amro, συμμετείχε ενεργά στην καθημερινή δραστηριότητα των φυτειών. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι αρκετοί εξέχοντες τραπεζικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν προσωπικά στην αποικιακή σκλαβιά και μέρος του κεφαλαίου εκκίνησης προήλθε από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με άμεσα συμφέροντα σε φυτείες στο Σουρινάμ, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν.
Ο Βίλεμ Αλεξάντερ το 2022 αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενη χρυσή άμαξα στις τελετές, αφού δέχτηκε κριτική για έναν πίνακα στο πλαϊνό πάνελ της, που απεικονίζει μαύρους και Ασιάτες από ολλανδικές αποικίες γονατιστούς να προσφέρουν δώρα σε μια καθιστή λευκή γυναίκα που συμβολίζει την Ολλανδία.
«Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με αυτό», είπε τότε. «Όσο υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην Ολλανδία που αισθάνονται τον πόνο των διακρίσεων σε καθημερινή βάση, το παρελθόν θα εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στην εποχή μας».
Η Ολλανδία συνεχίζει να έχει έντονες συζητήσεις σχετικά με τις διακρίσεις και τις φυλετικές διαμάχες που δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό έθνος δεν έχει ακόμη συμβιβαστεί με το αποικιακό παρελθόν του, παρά τις επίσημες συγγνώμες.
Η συζήτηση για το Zwarte Piet παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα για τους έγχρωμους ανθρώπους στη χώρα. Για δεκαετίες, οι Ολλανδοί γιόρταζαν τον ερχομό του Αγίου Νικολάου, γνωστού ως Sinterklaas στα ολλανδικά, ενόψει των Χριστουγέννων με μια παρέλαση κατά την οποία φθάνει παρέα με βοηθούς με μαύρο πρόσωπο με κόκκινα χείλη και σγουρές περούκες, φορώντας κοστούμια του 17ου αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου