Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Απ. Βακάκης: Μπαίνουμε σε περίοδο αποπληθωρισμού

"Τα Jumbo κατεβάζουν μεταξύ 100 και 150 τιμές κάθε μέρα. Διότι η φιλοσοφία που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος βιώσιμος εάν αποξενωθεί από τα εισοδήματα των καταναλωτών του"


Είσοδο σε περίοδο αποπληθωρισμού από τώρα και στο εξής προέβλεψε ο πρόεδρος της Jumbo, Aπόστολος Βακάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετοχών. 
Είπε ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα αρχίσει ο αποπληθωρισμός. 
Αυτό σημαίνει κατά τον ίδιο "ότι στο διάστημα της πανδημίας, συνεπικουρούμενος και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργήθηκαν καταστάσεις όπου η έκρηξη των τιμών ήταν δυσανάλογη με τα εισοδήματα των ανθρώπων. 
Αυτό είναι μη διαχειρίσιμο και οι ψευδαισθήσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία ότι τα εισοδήματα δεν έχουν σημασία, αλλά έχουν μόνο οι ιδέες, είναι κάτι που δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί. 
Απλώς μόλις περάσουν οι ωραίες μέρες του καλοκαιριού, θα συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε αυτό το κομμάτι εάν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν θα έχουμε μόνο περιγράφοντάς την. Προτού τα πράγματα πάνε καλύτερα θα πρέπει να περάσουμε μία περίοδο όπου θα ζήσουμε έντονα την έννοια του αποπληθωρισμού.
 Τα Jumbo κατεβάζουν μεταξύ 100 και 150 τιμές κάθε μέρα. Διότι η φιλοσοφία που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος βιώσιμος εάν αποξενωθεί από τα εισοδήματα των καταναλωτών του”.

"Για το 2023 και το 2024 είναι πιθανόν να μην συμβαδίσει η αύξηση του τζίρου με την αύξηση των κερδών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πει πως θα αυξήσουμε τον τζίρο κατά 15% και τα κέρδη κατά 10% για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις τιμές προς τα πίσω προς όφελος του πελάτη", συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας.

Η διαδοχή


Για το ενδεχόμενο της διαδοχής στην κεφαλή του ομίλου Jumbo τοποθετήθηκε για μία ακόμα φορά ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Σε ερώτημα μετόχου για το ενδεχόμενο να φύγει από την εταιρεία και να τον διαδεχτεί κάποιος άλλος, είπε ότι "εάν με ρωτάτε εάν θα την κοπανήσω, η απάντηση είναι ‘όχι’. Σε κάθε περίπτωση θα αναλάβει να με διαδεχτεί όποιος είναι πιο συγκροτημένος για ευρύτερα πράγματα, αυτός που είναι ο πιο ικανός”. "O καθένας είναι Βακάκης στο τμήμα του και κάθε τμήμα έχει αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις”, σχολίασε ο επιχειρηματίας αναφορικά με το ποιος τον αντικαθιστά στη διοίκηση όταν πρέπει να λείψει.

"Το ευτύχημα σε εμάς είναι ότι λειτουργούμε και λειτουργούμε πολύ καλύτερα από το να είχαμε κάποιον που να λειτουργούσε ως επικεφαλής όλων των τμημάτων. Εγώ είμαι ανεπαρκέστατος από μικρός. Και είμαι σταθερά ανεπαρκέστατος”, σημείωσε ο Απόστολος Βακάκης.

Πρόσθεσε σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας ότι: "Τα αποτελέσματα είναι συλλογικά”. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τους 5 πρώτους μήνες του 2023, οι πωλήσεις του ομίλου, ήταν αυξημένες κατά 22% σε σχέση με το πεντάμηνο του 2022.

Αναφορικά με την αναζήτηση στελεχών εκτός εταιρείας, δήλωσε "αλλεργικός". "Για το εάν θα κάνω εισήγηση μετά θάνατον, η απάντηση είναι ότι θα την κάνω προ θανάτου”.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 μεικτού ποσού 0,3220 ευρώ ανά μετοχή και μετά την αφαίρεση του φόρου 5%, καθαρού ποσού 0,3059 ευρώ.

Το στοίχημα του Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά την επέκταση στο Ισραήλ με παραχώρηση του master franchise, ήδη έχει λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα Jumbo. Στο ενδεχόμενο επέκτασης σε άλλες χώρες η βαρύτητα, σύμφωνα με τον κύριο Βακάκη, δίνεται στα Βαλκάνια και στην Κύπρο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες λειτουργεί μέσω μοντέλου franchise. 
"Είμαστε μία σχετικά μικρή εταιρεία και δεν θέλουμε να εμπλακούμε στην πολυπλοκότητα που μπορεί να ενέχει μία ξένη χώρα. Το Ισραήλ είναι μία νεοφυής αγορά, με ένα κατάστημα μέχρι στιγμής της Jumbo. To τι θα γίνει, εάν θα ευθυγραμμιστούν, θα τρελαθούν ή οτιδήποτε άλλο είναι κάτι που δεν το ξέρουμε.
Ούτε δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμένη χώρα. Ούτε είναι εκεί που βασίζεται το μοντέλο της Jumbo. Προσφέρει μία ενίσχυση στα γενικά έξοδα του ομίλου Jumbo, ενισχύοντας την κερδοφορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία ακόμα επιτυχία, αλλά δεν λέει τίποτα.
 Θεωρητικά μία χώρα όπως το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει τον τζίρο που κάνει η Ελλάδα ή και πολύ παραπάνω.
 Προς το παρόν δεν περίμεναν τέτοια αποτελέσματα και έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Κέρδος έχουμε, ζημιά δεν έχουμε. Απλά μας ζαλίζουν λίγο παραπάνω”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου