Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

«Κατάσταση απελπισίας» – Οι ταραχές βυθίζουν τους επιχειρηματίες της Γαλλίας σε υπαρξιακές δυσκολίες

Παρίσι Μετά από έξι νύχτες βίας, ο Τιερί Βερόν, πρόεδρος της παρισινής ένωσης λιανικού εμπορίου Facap, έκανε έκκληση για βοήθεια στους πολιτικούς. 

Η κατάσταση είναι «δραματική», δήλωσε ο Véron στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu τη Δευτέρα. Ορισμένοι καταστηματάρχες έχουν οπλιστεί για να

προστατεύσουν τα καταστήματά τους από τους πλιατσικολόγους. «Είμαστε σε κατάσταση απελπισίας, μεγάλου θυμού».

Ο Véron ζήτησε οικονομική υποστήριξη από το κράτος και την πόλη του Παρισιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λιανοπωλητές όχι μόνο επωμίζονται το κόστος της καταστροφής, αλλά χάνουν επίσης έσοδα εάν τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής. Ο δήμαρχος της Μασσαλίας έχει ήδη υποσχεθεί στα καταστήματα της μεσογειακής πόλης δύο εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια - αλλά αυτό το ποσό είναι απίθανο να είναι αρκετό.

Οι ταραχές που ακολούθησαν τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από έναν αστυνομικό όχι μόνο βύθισαν τη Γαλλία σε μια εσωτερική πολιτική κρίση, αλλά είναι επίσης ένα σοκ για την οικονομία της χώρας. Παρόλο που η βία υποχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε έναν απολογισμό. Ωστόσο, γίνονται συγκρίσεις με τις προαστιακές ταραχές του 2005 και τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων του 2018, στις οποίες το ποσό των ζημιών εκτιμήθηκε σε 200 και 250 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Η γαλλική ένωση εργοδοτών Medef εξέφρασε τη Δευτέρα την υποστήριξή της στους «χιλιάδες επιχειρηματίες και λιανοπωλητές» των οποίων τα εργοστάσια είχαν καταστραφεί. «Αυτή η έξαρση της βίας έχει φυσικά οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», εξήγησε η ένωση.

Οι «ανεπανόρθωτες απώλειες» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένο ωράριο εργασίας ή ακόμη και στην καταστροφή θέσεων εργασίας. " τρέχουσα κατάσταση βλάπτει επίσης την εικόνα της Γαλλίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων.

«Εκτός από τις ακυρώσεις που έχουν ήδη καταγραφεί στην τουριστική βιομηχανία, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αποσυρθούν από έργα εάν δεν αποκατασταθεί η ηρεμία και δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια», ανέφερε η δήλωση.

Ταραξίες λεηλάτησαν δεκάδες εμπορικά κέντρα

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, η καταστροφή έπληξε δεκάδες εμπορικά κέντρα, περίπου 200 σούπερ μάρκετ, περισσότερα από 250 καταστήματα καπνού, περίπου 250 υποκαταστήματα τραπεζών και πολλά εστιατόρια. 
Οι βιτρίνες πολλών μπουτίκ μόδας, καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών και άλλων λιανοπωλητών λεηλατήθηκαν επίσης. 

Ο τουριστικός τομέας επηρεάζεται επίσης, με αρκετές χώρες να εκδίδουν ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Γαλλία. Σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο του Παρισιού, το 20 έως 25% των διεθνών επισκεπτών ακύρωσαν τη διαμονή τους τις τελευταίες ημέρες. Συναυλίες και φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί. Οι μεταφορικές εταιρείες στις γαλλικές πόλεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές εκατομμυρίων λόγω πυρπολημένων λεωφορείων και τραμ.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι περισσότερο από το 90% των πληγεισών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Ο υπουργός κάλεσε τους ασφαλιστές να καταβάλουν αποζημίωση το συντομότερο δυνατό και να μειώσουν την έκπτωση.

Η Γαλλική Ένωση Ασφαλίσεων, France Assureurs, δήλωσε ότι η βιομηχανία ήταν «πλήρως κινητοποιημένη» για να υποστηρίξει τους πελάτες της. Ωστόσο, ενόψει μιας πιθανής μείωσης των εκπτώσεων, η ένωση διατήρησε χαμηλό προφίλ.

Επιχειρηματικές ενώσεις ζητούν επείγουσα βοήθεια από το κράτος

Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τις πληγείσες επιχειρήσεις με αναβολές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ο Λεμέρ απηύθυνε επίσης έκκληση στις τράπεζες να δείξουν «τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση» όσον αφορά τη λήξη των δόσεων των δανείων. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα ήθελαν επίσης να δουν αυτή την κατανόηση από την πλευρά του κράτους και απαιτούν να παραταθούν οι προθεσμίες για την αποπληρωμή των δανείων ενίσχυσης που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

handelsblatt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου