Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Ποιά η διαφορά του ηλεκτρονικού νομίσματος με το ψηφιακό νόμισμα

Η βασική διαφορά, μέχρις στιγμής, ενός ψηφιακού νομίσματος με το παραδοσιακό ηλεκτρονικό χρήμα (e-money) που κατέχουν τα άτομα στους λογαριασμούς τους, είναι ότι δεν έχει νομική υπόσταση, δηλαδή σε οικονομικούς όρους, ότι δεν αναγνωρίζεται η αξία του από κάποιον Κρατικό Φορέα ή από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Μινεσότα, Tom Emmer εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που θα εμποδίζει την Fed από την έκδοση του ψηφιακού της νομίσματος απευθείας σε ιδιώτες και σε μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter αιτιολόγησε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αναφέροντας πως τα CBDCs , όπως αυτό που εισήγαγε η Κίνα, «ουσιαστικά καταργούν τα οφέλη και την προστασία των μετρητών». 

Υπογράμμισε ότι η πολιτική για το ψηφιακό δολάριο των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύει το οικονομικό απόρρητο, να διαφυλάσσει την «κυριαρχία» του και να «προάγει την καινοτομία».

Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι εάν παραβιαστούν αυτές οι αρχές, η Fed θα μπορούσε να εξισωθεί με μια εμπορική τράπεζα που οφείλει να παρακολουθεί «επ' αόριστον» τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία των πελατών της. Ο βουλευτής εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με την εποπτεία της οικονομικής δραστηριότητας από την Fed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου