Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Ταραχές μετά το θάνατο του Ναχέλ Μ., ζωντανά: 994 άνθρωποι συνελήφθησαν και 79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν τη νύχτα από την Παρασκευή προς το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών

Άλλη μια νύχτα έντασης στο νησί Ρεουνιόν

Η Ρεϊνιόν γνώρισε νέες συγκρούσεις τη νύχτα από την Παρασκευή προς το Σάββατο με 81 πυρκαγιές να εκτείνονται σε οκτώ δήμους του νησιού και 28 άτομα να συλλαμβάνονται. Μέχρι νωρίς το πρωί, κινητοποιήθηκαν 240 αστυνομικοί και χωροφύλακες με στόχο να παρέμβουν γρήγορα για να αποτρέψουν τη λεηλασία ή την καταστροφή επιχειρήσεων ή κτιρίων όπως την προηγούμενη νύχτα και

να υποστηρίξουν την επέμβαση των πυροσβεστών.

Στο λιμάνι, περισσότεροι από εκατό μασκοφόροι ή κουκουλοφόροι ταραξίες συγκρούστηκαν με την αστυνομία με πυροτεχνήματα, όλμους, πετώντας βότσαλα και μπουκάλια. Αρκετά αυτοκίνητα και ένα ανατρεπόμενο φορτηγό πυρπολήθηκαν. Πολλές φωτιές από κάδους απορριμμάτων και ξύλινες παλέτες άναψαν για να φράξουν το οδόστρωμα.

«Τέσσερις αστυνομικοί και ένας διοικητής της χωροφυλακής τραυματίστηκαν από ρίψεις βλημάτων και κατά τη διάρκεια συλλήψεων», ανακοίνωσε ο αρχηγός του επιτελείου του νομάρχη της Ρεϋνιόν, Παρβάιν Λακόμπ.

Στο Saint-Denis, ειδικά στην περιοχή Chaudron, η νύχτα ήταν επίσης πολύ ταραγμένη με μικρές ομάδες ταραχοποιών να βάζουν φωτιές σκουπιδιών στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και της νύχτας, κυκλοφόρησαν μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που καλούσαν σε «κούραση της αστυνομίας». Τόσο «για το Ναχέλ» όσο και «για τους γονείς μας» διευκρινίζοντας: «οι διαδηλωτές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε».

Σε δήλωσή του, ο νομάρχης της Ρεϋνιόν, Jérôme Filippini, «καταδίκασε έντονα αυτά τα γεγονότα και ανανέωσε την έκκλησή του για κατευνασμό». Ο Filippini εξήρε τη «δέσμευση και τον επαγγελματισμό» της αστυνομίας, ευχόμενος «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ένωσης δημάρχων του τμήματος Reunion (AMDR), Serge Hoarau, κάλεσε τους είκοσι τέσσερις δημάρχους του νησιού να «μεταφέρουν μια έκκληση για ηρεμία, διάλογο και παύση της βίας». «Τέλος, καλώ τους συμπατριώτες μας από τη Ρεουνιόν να μην ενδώσουν στη βία και να επιδείξουν υπευθυνότητα σεβόμενοι τους νόμους της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Χοαράου.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, 994 άνθρωποι συνελήφθησαν και 79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί του Σαββάτου, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «προσωρινή εθνική αξιολόγηση».

Νέες σκηνές βίας σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, αλλά «μικρότερης έντασης σε σύγκριση με την προηγούμενη νύχτα», σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο προσθέτει ότι 1.350 οχήματα κάηκαν, 234 κτίρια κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 2.560 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε δημόσιους δρόμους. Συνολικά, 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί.

Όλοι βγάζουν selfies, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών. Ως εκ τούτου, είναι πολύ ευτυχείς που βλέπουν έναν δημοσιογράφο να φτάνει στο χώρο του μελλοντικού σταθμού Serge-Gainsbourg στο Les Lilas (Seine-Saint-Denis). Κάτω από τον φακό, ποζάρουν στους πρόποδες του Algeco στοιβαγμένοι σε τρεις ορόφους και εντελώς απανθρακωμένοι.

Μόλις τελείωσαν τον έλεγχο της φωτιάς. Είναι ανακουφισμένοι, όπως και οι αστυνομικοί που καταβροχθίζουν μενού γρήγορου φαγητού στα αυτοκίνητά τους. Είναι ώρα για διάλειμμα. Είναι επίσης το διάλειμμα για την εταιρεία CRS που παρενέβη επί τόπου, αλλά είναι πιο τεταμένες. «Φτάσαμε στις 3 η ώρα και μας πήρε μια ώρα για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της περιοχής», ψιθυρίζει μια νεαρή γυναίκα, ενοχλημένη από το «» που τους ανάγκασε να παλέψουν για να ανοίξουν δρόμο για τους πυροσβέστες.

Εκτός από το Algeco, το "" αποτελούνταν από διάφορες ζημιές και πυρκαγιές. Στην άλλη πλευρά της πόλης, προς το δημοτικό κολυμβητήριο, ο ιδιοκτήτης ενός βαν θα βρει το όχημά του πλήρως απανθρακωμένο. Ένα αίτημα επισημάνθηκε σε ένα τσιμεντένιο καρφί: "Για τον Nahël, Παρασκευή 30".

Στο Romainville (Seine-Saint-Denis), είναι ένα κατάστημα σκούτερ στην περιοχή Trois-Communes που εισέβαλε. Η δημοτική αστυνομία κατάφερε να διασώσει τον ιδιοκτήτη των τειχών που προσπαθούσε να υπερασπιστεί την περιουσία του. Ερωτηθείς μέσω SMS στις 5 π.μ., ο δήμαρχος της πόλης, François Dechy , είπε ότι φοβόταν πολύ ότι το βράδυ θα ήταν τόσο ταραχώδες όσο την προηγούμενη και την προηγούμενη μέρα μετά από πυρκαγιά σε όχημα στις 18:20 μ.μ. «Αλλά η νύχτα ήταν πιο ήσυχη μετά», είπε ο δήμαρχος.

Στο Pantin, η περιοχή του μετρό Hoche γενικά γλίτωσε αυτή τη νύχτα. Αν δεν ήταν το κουφάρι του τουριστικού λεωφορείου που κάηκε τη νύχτα από την Πέμπτη προς την Παρασκευή, θα ήταν αδύνατο να υποθέσουμε ότι βίαιες συγκρούσεις και λεηλασίες έλαβαν χώρα εκεί είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα.

Στο Noisy-le-Sec, είναι μια άλλη σιλουέτα ενός λεωφορείου εξίσου απανθρακωμένου μπροστά από το γυμνάσιο Olympe-de-Gouges, το οποίο, και πάλι, θυμίζει τη βία της προηγούμενης ημέρας. Ένα κουφάρι αυτοκινήτου βρίσκεται στην άκρη του δρόμου. Ένας σωρός ερειπίων που κάπνιζαν ακόμα δείχνει ότι η νύχτα δεν ήταν αρκετά γαλήνια.

Julien Laroche-Joubert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου