Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Το USDA αποφασίζει για το εγκεκριμένο από τον Bill Gates ψεύτικο κρέας - Είναι αυτοί οι καρκινικοί όγκοι ή απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση;

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και μια υγιή δόση σκεπτικισμού, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) έδωσε τη σφραγίδα έγκρισής του στο εργαστηριακό ή συνθετικό κρέας.

Αυτή η πρωτοποριακή απόφαση έφερε στο προσκήνιο τον Bill Gates, έναν εξέχοντα υποστηρικτή και

επενδυτή σε αυτόν τον αναδυόμενο κλάδο.

Ενώ υποστηρικτές όπως ο Γκέιτς χαιρετίζουν το εργαστηριακό κρέας ως πιθανή λύση στις παγκόσμιες προκλήσεις τροφίμων, οι επικριτές εγείρουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του.

Το εργαστηριακό κρέας, που παράγεται μέσω κυτταρικής γεωργίας, περιλαμβάνει την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων σε εργαστήριο για τη δημιουργία μυϊκών ιστών που μιμούνται το συμβατικό κρέας.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτή η καινοτόμος τεχνολογία παρουσιάζει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή κτηνοτροφία, προσφέροντας έναν τρόπο να τραφεί ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος.

Ο Bill Gates, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και επενδυτής του εργαστηριακού κρέατος. Ο Γκέιτς, και οι υποστηρικτές του σαν αυτόν, βλέπουν το συνθετικό κρέας ως ένα είδος «πράσινης» λύσης σε μια λιτανεία αντιληπτών κοσμικών προβλημάτων.

Ωστόσο, πολλοί άλλοι και επικριτές του συνθετικού κρέατος έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και έχουν εκφράσει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Μεταξύ αυτών των ανησυχιών είναι η χρήση «αθάνατων κυττάρων» στην εργαστηριακή παραγωγή κρέατος.

Αυτές οι ανησυχίες επαναλήφθηκαν μόλις τον Φεβρουάριο του 2023, όταν το Bloomberg έγραψε για αυτό το ψεύτικο κρέας.

"[Τα αθάνατα κύτταρα] είναι, τεχνικά μιλώντας, προκαρκινικά και μπορεί να είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλήρως καρκινικά", σημείωσε ο ελεύθερος επαγγελματίας του Bloomberg Joe Fassler.

Το τυπικά αριστερόστροφο μέσο ενημέρωσης προσπάθησε γρήγορα να κατευνάσει τις προφανείς ανησυχίες που μόλις είχε εγείρει.

«Μην ανησυχείτε: Εξέχοντες ερευνητές του καρκίνου λένε στο Bloomberg Businessweek ότι επειδή τα κύτταρα δεν είναι ανθρώπινα, είναι ουσιαστικά αδύνατο για τους ανθρώπους που τα τρώνε να πάθουν καρκίνο από αυτά ή για τα προκαρκινικά ή καρκινικά κύτταρα να αναπαραχθούν μέσα στους ανθρώπους», έγραψε ο Fassler.

Ενώ το Bloomberg απορρίπτει γρήγορα αυτή τη συγκεκριμένη ανησυχία (το πρακτορείο σημειώνει ότι τα νιτρικά άλατα και τα περιττώματα που βρίσκονται στο κρέας θα πρέπει να αποτελούν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία), είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τέτοιοι ισχυρισμοί είναι τόσο ανησυχητικοί.

Το «ουσιαστικά αδύνατο» διαφέρει σημαντικά από το «αδύνατο». Ακόμη και μια πιθανότητα μία στα τέσσερα εκατομμύρια να προσβληθεί από πραγματικό καρκίνο από ψεύτικο κρέας δεν είναι μια αξιόλογη ανταλλαγή για πολλούς ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, ο Fassler παραδέχεται ότι αυτό είναι ανησυχητικό όταν σημειώνει ότι «οι επιστήμονες δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο οι δημοσιογράφοι να χρησιμοποιούν τις λέξεις "ουσιαστικά αδύνατο" γραπτώς».

«Παρά την άτυπη επιστημονική συναίνεση γύρω από την ασφάλεια των αθάνατων κυττάρων, απλά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες υγείας που να το αποδεικνύουν», έγραψε ο Fassler.

Και πάλι, φράσεις όπως «άτυπη επιστημονική συναίνεση» και η έλλειψη «μακροπρόθεσμων μελετών υγείας» δεν κάνουν καμία χάρη στη βιομηχανία συνθετικού κρέατος.

Επίσης, δεν βοηθά τις βιομηχανίες συνθετικού κρέατος: Οι καυχησιάρικοι ισχυρισμοί που προέρχονται από τα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί για πολλούς.

«Απλά χρειάζεστε ένα κύτταρο», δήλωσε ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας συνθετικού κρέατος τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg. «Από αυτό το ένα κύτταρο, μπορείς να φτιάξεις δισεκατομμύρια κιλά κρέας».

Υπάρχουν επίσης οι απλές ηθικές ανησυχίες της χρήσης αθάνατων κυττάρων. Η όλη πρακτική ξεκίνησε όταν τα καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ελήφθησαν από μια γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της ή τη γνώση της.

Εξίσου μεγάλη ανησυχία για πολλούς: Ακόμη και το Bloomberg παραδέχεται ότι η βιομηχανία συνθετικού κρέατος είναι μαμά στο όλο θέμα για να ξεκινήσει - και γνωρίζουν πόσο καχύποπτοι φαίνονται με αυτόν τον τρόπο.

«Παρ 'όλα αυτά, συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην υπαλλήλους, στελέχη, επενδυτές, αναλυτές και άλλους γνώστες, καθώς και ανασκοπήσεις των ρυθμιστικών καταθέσεων των εταιρειών και προηγούμενες δηλώσεις, καθιστούν σαφές ότι η βιομηχανία κρέατος καλλιέργειας ανησυχεί για τη χρήση αθάνατων κυττάρων και κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει το θέμα», έγραψε ο Fassler.

Με αυτά τα κρέατα να οργώνουν τώρα ολοταχώς χάρη στο USDA, η βιομηχανία συνθετικού κρέατος μπορεί να μην έχει πολλές επιλογές όταν δεν θέλει πλέον να συζητήσει αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα.

westernjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου