Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Η Βρετανία ιδιωτικοποίησε τα νερά της πριν τρεις δεκαετίες. Σήμερα, κινδυνεύουν να διψάσουν 15 εκατ. Λονδρέζοι

Ομεγαλύτερος προμηθευτής νερού της Βρετανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα μετρητά από τους επενδυτές της, καθώς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση της εταιρείας.

Από την Hanna Ziady/CNN

Η Thames Water παρέχει υπηρεσίες πόσιμου νερού και αποχέτευσης σε 15 εκατομμύρια πελάτες της στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία. Η ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφελείας, στην οποία μεταξύ των κορτφαίων επενδυτών της είναι και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία του

Καναδά, έχει περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες (17,5 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέος στον ισολογισμό της.

Η είδηση ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα ήρθε μόλις μια μέρα μετά την παραίτηση της CEO Sarah Bentley, μία θέση που κατείχε τρία χρόνια. Κι όλο αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη ένα οκταετές σχέδιο ανακάμψης για την αντιμετώπιση της γήρανσης των υποδομών, την αντιμετώπιση των διαρροών και τη μείωση της ρύπανσης στα ποτάμια, αποτελέσματα μιας κληρονομιάς υποεπενδύσεων.

Η Thames Water έλαβε 500 εκατομμύρια λίρες (635 εκατομμύρια δολάρια) από τους μετόχους της τον Μάρτιο, αλλά δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρειαζόταν περισσότερα.

Η εταιρεία «συνεχίζει να εργάζεται εποικοδομητικά με τους μετόχους της σε σχέση με τη μετοχική χρηματοδότηση που αναμένεται να απαιτηθεί για την υποστήριξη της ανάκαμψης και των επενδυτικών σχεδίων της Thames Water», πρόσθεσε.

Η εταιρεία τόνισε ότι κρατά πλήρως ενημερωμένη τη ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας νερού Ofwat για την πρόοδό της και πρόσθεσε ότι διαθέτει «ισχυρή θέση ρευστότητας», συμπεριλαμβανομένων 4,4 δισεκατομμυρίων λιρών (5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε μετρητά.

Η Ofwat από την άλλη ανέφερε ότι βρίσκεται σε «συνεχείς συζητήσεις» με την Thames Water «για την ανάγκη για ένα ισχυρό και αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της επιχείρησης». «Θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην προστασία των συμφερόντων των πελατών», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και του τμήματος περιβάλλοντος, Defra, διεξάγουν έκτακτες συνομιλίες με την Ofwat για το μέλλον της Thames Water, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Μια πιθανότητα θα ήταν να τεθεί η εταιρεία σε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης που ουσιαστικά θα μετέφερε την εταιρεία σε προσωρινή δημόσια ιδιοκτησία. Το Sky News ήταν το πρώτο που ανέφερε τις σχετικές διαπραγμαστεύσεις.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο CNN: «Αυτό είναι θέμα της εταιρείας και των μετόχων της. Προετοιμαζόμαστε για μια σειρά από σενάρια όσον αφορά τις ελεγχόμενες από εμάς βιομηχανίες μας -συμπεριλαμβανομένου του νερού- όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο τομέας του νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο «στο σύνολό του είναι οικονομικά ανθεκτικός».

Η Thames Water λέει ότι περίπου το 24% του νερού που παρέχει στους πελάτες της χάνεται λόγω διαρροών.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι το Ontario Municipal Employees Retirement System, το οποίο κατέχει ποσοστό περίπου 32%. Το Universities Superannuation Scheme, ένα συνταξιοδοτικό ταμείο του ακαδημαϊκού προσωπικού των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέχει σχεδόν το 20%. Στους άλλους μεγάλους επενδυτές περιλαμβάνονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Κίνας και του Άμπου Ντάμπι, καθώς και η British Columbia Investment Management Corporation, η οποία επενδύει για λογαριασμό εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Απέτυχε η ιδιωτικοποίηση;

Οι εταιρείες ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συγκεντρώσει χρέη άνω των 60 δισεκατομμυρίων λιρών (76 δισεκατομμύρια δολάρια) από τότε που ιδιωτικοποιήθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την Ofwat. Ο κλάδος βρίσκεται τώρα υπό πίεση καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα περισσότερα έσοδα από λογαριασμούς των πελατών εκτρέπονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι εταιρείες ύδρευσης διερευνώνται επίσης από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ακατέργαστων λυμάτων που απορρίπτονται σε πλωτές οδούς. Το περασμένο καλοκαίρι, αρκετές παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισαν λόγω διαρροών λυμάτων και στην Thames Water, μαζί με άλλες εταιρείες ύδρευσης, έχει επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν έκανε επαρκή πρόοδο στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του, η Thames Water ανέφερε σχεδόν 8.000 διαρροές λυμάτων για τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης όσον αφορά τους ρυθμιστικούς ελέγχους των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, πολλές από τις οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, έχει χαλαρώσει εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, καθώς και από την προσωρινή κρατικοποίηση το 2021 ενός μεγάλου παρόχου ενέργειας, της Bulb. Διαχειριζόταν για λίγο από τους διαχειριστές που είχαν εκτάκτως αναλάβει πριν πουληθεί στην Octopus Energy πέρυσι.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου