Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Νέα κυβέρνηση: Τα πρόσωπα-κλειδιά και οι 100 ημέρες

Ανακοινώνονται στις 17.00 τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο και το επιτελικό κράτος του Μαξίμου. Τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα πρώτα νομοσχέδια. Από Βρυξέλλες και Λιθουανία ξεκινούν οι διεθνείς υποχρεώσεις.


Με την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη 1 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκινά η νέα κυβερνητική θητεία της ΝΔ, όπως επιστεγάστηκε με τη σαρωτική νίκη στις χθεσινές εκλογές.

Αποτέλεσμα λίγο πολύ αναμενόμενο, μετά και το σαφές δείγμα των εκλογών του Μαΐου, αν και

-σύμφωνα με κομματικό παράγοντα- μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως έχει καταδείξει η ιστορία, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Στην Πειραιώς διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως μια ισχυρή εντολή από τους πολίτες για συνέχιση του δρόμου που ξεκίνησε το 2019 και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. «Η δεύτερη τετραετία μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα, με πιο αποτελεσματικό κράτος και μια ισχυρή πατρίδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωσή του για την εκλογική νίκη της ΝΔ και βάζει τις τελευταίες πινελιές στη λίστα του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα ανακοινωθεί στις 17:00 το απόγευμα από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πολλές θα είναι οι αλλαγές που αναμένεται να έχει η κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει για «μία κυβέρνηση δουλειάς, με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους».

Όλα και πάλι θα ξεκινούν από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου και τη λειτουργία του πολυσυζητημένου επιτελικού κράτους, που εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Άκης Σκέρτσος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Στην ίδια θέση που είχε και πριν θα επιστρέψει και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και γ. γ. αυτού, Γιάννης Μπρατάκος, ενώ νέο πρόσωπο θα είναι ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος εκτιμάται πως θα αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και τη στρατηγική της επικοινωνίας. Κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εκτός Μαξίμου (χωροταξικά) ενδέχεται να βρίσκεται και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ακούγεται ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για κοινοβουλευτικά καθήκοντα.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Το επιτελικό κράτος θα είναι το αντικείμενο και του πρώτου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση, που ουσιαστικά θα είναι η επικαιροποίηση του αρχικού σχεδιασμού. Το επιτελικό κράτος, άλλωστε, ήταν το πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ το 2019 και συνιστά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η κεντρική διοίκηση του κράτους, η κατανομή των αρμοδιοτήτων, ο ορισμός των διοικήσεων των οργανισμών, ο έλεγχος των υπουργείων και η οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, κάποια επιπλέον ονόματα που θα στελεχώνουν αυτό, σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, είναι του Γιώργου Γεραπετρίτη (Εξωτερικών) που αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου, του Νίκου Δένδια (Εθνικής Άμυνας), του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Υγείας), του Κυριάκου Πιερρακάκη (Παιδείας), της Νίκης Κεραμέως (Εσωτερικών) και της Όλγας Κεφαλογιάννη (Τουρισμού).

Στα οικονομικά υπουργεία, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Κωστή Χατζηδάκη για το Οικονομίας, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος θα έχει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μάλλον θα αναλάβει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Υποδομών, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Εργασίας και ο Κώστας Σκρέκας (παίζει και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου) υπουργός Ανάπτυξης.

Οικονομικής υφής θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή από νέα κυβέρνηση, είτε πριν είτε αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου. Θα αφορά τη νομοθετική αποτύπωση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ στην οικονομία σε ορίζοντα τετραετίας.

Πρόκειται για την αναλυτική οικονομική πολιτική για το επόμενο έτος και τον σχεδιασμό για τη νέα τετραετία. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις, αλλά και στήριξη και το επόμενο έτος σε όσους έχουν προσωπική διαφορά, το νέο μισθολόγιο με αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1-1-2024, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.

Επενδυτική βαθμίδα

Στα πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνεται και η επιστροφή της ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ -0,60% και της ΕYΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ένα από τα μεγάλα προσωπικά στοιχήματα του πρωθυπουργού.

Άμεσος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων 100 ημερών, καθώς και η επιτυχής αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στο πρόγραμμά του βρίσκονται επίσης δύο ακόμα σημαντικά ταξίδια, στην Κύπρο και στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί μάλιστα πιθανότατα θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το θέμα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου της Θράκης σε ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Με ορίζοντα τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ήδη ρολάρει η κυβέρνησή του και να έχουν παραγάγει τα πρώτα αποτελέσματα οι υπουργοί του. Αυτοί, κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, θα προμηθευτούν από έναν μπλε φάκελο με τις εκκρεμότητες, τις υποχρεώσεις και τους στόχους τους στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ταυτόχρονα ξεκινά και η αξιολόγησή τους…

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου