Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Το διάγγελμα Πούτιν

"Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας. Αυτό είναι ακριβώς το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η νίκη της κλάπηκε."
"Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια τους και τα προσοδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν κάθε είδους πολιτικοί τυχοδιώκτες και ξένες δυνάμεις που δίχασαν τη χώρα και την διέλυσαν. Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας."


Διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απηύθυνε, το πρωί του Σαββάτου (24/06), ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner, που συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ως Ρώσος πρόεδρος και αρχιστράτηγος «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», συμπληρώνοντας: «Όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση, θα λογοδοτήσουν. Όσοι έχουν παρασυρθεί σε αυτό, σας καλώ να

σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Όλοι όσοι ακολούθησαν τον δρόμο της προδοσίας, θα τιμωρηθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου και ενώπιον του λαού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές. […] Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι προδοσία. Τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία της χώρας μας και του σκοπού για τον οποίο αγωνίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η εξέγερση της ομάδας Wagner αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά» για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η «ένοπλη ανταρσία» της μισθοφορικής δύναμης της οργάνωσης αυτής είναι «προδοσία» και ότι «όποιος πήρε τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού, θα τιμωρηθεί».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας. Αυτό είναι ακριβώς το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η νίκη της κλάπηκε. Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες κινήσεις πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου».

Εν συνεχεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε: «Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια τους και τα προσοδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν κάθε είδους πολιτικοί τυχοδιώκτες και ξένες δυνάμεις που δίχασαν τη χώρα και την διέλυσαν. Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας. Και αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ακριβώς προδοσία. Υπερβολικές φιλοδοξίες και συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία».

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους μαχητές και στους διοικητές που μάχονται τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού. Το κάνουν ηρωικά – το ξέρω, μίλησα με τους διοικητές για άλλη μια φορά απόψε. Απευθύνω, επίσης, έκκληση σε όσους έχουν εξαπατηθεί ή απειληθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια και έχουν ωθηθεί στο δρόμο ενός σοβαρού εγκλήματος: της ένοπλης εξέγερσης», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος, είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και οι ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «η κατάσταση στο Ροστόφ ήταν δύσκολη, επομένως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας εισάγονται τώρα στη Μόσχα, στην περιφέρεια της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές».

Όλο το διάγγελμα του Πούτιν

«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους στρατιώτες και τους διοικητές που μάχονται τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού και κάνοντας το ηρωικά - το ξέρω, μίλησα ξανά απόψε με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων. Απευθύνομαι επίσης σε όσους παρασύρθηκαν σε αυτή την εγκληματική περιπέτεια και ωθήθηκαν στο δρόμο του σοβαρότερου εγκλήματος, της ένοπλης ανταρσίας, με δόλο ή απειλές.

Η Ρωσία σήμερα δίνει μια δύσκολη μάχη για το μέλλον της, αποκρούοντας την επιθετικότητα των νεοναζί και των αφεντικών τους. Σχεδόν ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον μας.

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Για το δικαίωμα να είμαστε και να παραμείνουμε η Ρωσία - ένα κράτος με ιστορία χιλίων ετών.

Αυτή η μάχη, όταν κρίνεται η μοίρα του λαού μας, απαιτεί την ενότητα όλων των δυνάμεων, την ενότητα, την ενοποίηση και την υπευθυνότητα. Όταν όλα όσα μας αποδυναμώνουν, κάθε είδους διχόνοια, που οι εξωτερικοί μας εχθροί μπορούν και χρησιμοποιούν για να μας υπονομεύσουν εκ των έσω, πρέπει να παραμεριστούν.

Και έτσι οι ενέργειες που διασπούν την ενότητά μας είναι, στην πραγματικότητα, μια αποστασία από το λαό μας, από τους συναγωνιστές μας που πολεμούν τώρα στο μέτωπο. Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας.

Αυτό είναι ακριβώς το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά η νίκη της κλάπηκε. Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες κινήσεις πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου.

Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια τους και τα προσοδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν οι κάθε λογής πολιτικοί τυχοδιώκτες και οι ξένες δυνάμεις που διαιρούσαν τη χώρα και τη διέλυσαν.

Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή. Συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας.

Και αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ακριβώς η προδοσία. Υπερβολικές φιλοδοξίες και συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία. Προδοσία της χώρας τους, του λαού τους και του σκοπού για τον οποίο οι μαχητές και οι διοικητές του Wagner πολεμούσαν και πέθαιναν μαζί με τις άλλες μονάδες μας. Οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Soledar και το Artemovsk, πόλεις και χωριά του Donbass, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη Novorossiya, για την ενότητα του ρωσικού κόσμου. Το όνομα και η δόξα τους έχουν επίσης προδοθεί από εκείνους που προσπαθούν να οργανώσουν εξέγερση, ωθώντας τη χώρα προς την αναρχία και την αδελφοκτονία. Προς την ήττα, τελικά, και τη συνθηκολόγηση.

Επαναλαμβάνω, οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος. Είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για το λαό μας. Και οι ενέργειές μας για την υπεράσπιση της Πατρίδας απέναντι σε μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές. Όλοι εκείνοι που σκόπιμα πήραν το δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, που πήραν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν την αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και επιπρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα εισάγονται στη Μόσχα, στην περιοχή της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Θα καταβληθούν επίσης αποφασιστικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ροστόφ-ον-Ντον. Παραμένει περίπλοκη, με το έργο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών να έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί.

Ως πρόεδρος της Ρωσίας και αρχιστράτηγος, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τη ζωή, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών της.

Αυτοί που οργάνωσαν και προετοίμασαν τη στρατιωτική εξέγερση, που σήκωσαν τα όπλα εναντίον των συναγωνιστών τους, πρόδωσαν τη Ρωσία. Και θα λογοδοτήσουν γι' αυτό. Και καλώ όσους παρασύρονται σε αυτό το έγκλημα να μην κάνουν το μοιραίο και τραγικό, μοναδικό λάθος, να κάνουν τη μόνη σωστή επιλογή - να σταματήσουν να συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες.

Πιστεύω ότι θα διαφυλάξουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι μας είναι αγαπητό και ιερό, και μαζί με την πατρίδα μας θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία, θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου