Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Ελληνικός Τουρισμός: Ενδείξεις ανόδου αλλά και ισχυρές πιέσεις λόγω του διεθνούς πληθωρισμού

Κάμψη δυναμικής από Γερμανία - Προσδοκίες για «κύματα» από Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία και ΗΠΑ.

Μια ακόμη καλή χρονιά διαφαίνεται ότι θα είναι η φετινή για τον ελληνικό τουρισμό, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο – τουλάχιστον προς το παρόν – οι προβλέψεις για μεγάλες αυξήσεις.

Το κύμα του διεθνούς πληθωρισμού έχει φρενάρει τη δυναμική των τουριστικών ροών από τη

Γερμανία, βασική «αιμοδότρια» χώρα του ελληνικού τουρισμού. Στον αντίποδα, όμως, άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Πολωνία και η Τσεχία κάνουν φέτος «rebound» στον ελληνικό τουρισμό και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καλύψουν τις γερμανικές απώλειες. Προβληματική, στο μεταξύ, παραμένει και φέτος η κατάσταση, με πολύωρες καθυστερήσεις, στα χερσαία βόρεια σύνορα της χώρας που αποτελούν τις πύλες εισόδου του οδικού τουρισμού, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις από τις πολύ χαμηλότερες τιμές που προσφέρει η γειτονική Τουρκία σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τσέπες των Ευρωπαίων ταξιδιωτών από το διεθνή πληθωρισμό, όπως και από το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Εκτιμήσεις ξενοδόχων

Αισιοδοξία ότι η διαπιστούμενη υστέρηση από τη γερμανική αγορά θα αντισταθμιστεί από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, από Αγγλία και Γαλλία και ότι η φετινή σεζόν θα πάει καλά εκφράζει μιλώντας στη «Ν» ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, ο οποίος επί του παρόντος εκτελεί χρέη Προέδρου στην ΠΟΞ.

Καλά πηγαίνει, όπως προσθέτει ο κ.Γιαννούλης και η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ και συνολικά εκτιμά ότι η χρονιά θα πιάσει τα περσινά επίπεδα και κάτι παραπάνω. Στην αισιοδοξία αυτή συνηγορεί και η μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων που έχει ανακοινωθεί από αεροπορικές εταιρείες για τον Ιούλιο.

Ειδικότερα δε όσον αφορά την Κρήτη, ο κ.Γιαννούλης είναι αισιόδοξος ότι η φετινή σεζόν θα πάει καλύτερα από πέρυσι, με τις ροές τουριστών να προέρχονται από Γερμανία, Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες, Γαλλία, καθώς επίσης και από Πολωνία και Τσεχία που όπως επισημαίνει «κινούνται πολύ δυνατά».

Από πλευράς της ΠΟΞ, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο πρόεδρός της, Γρηγόρης Τάσιος, εκφράζεται γενικότερα η εκτίμηση ότι πανελλαδικά θα επιτευχθούν οι επιδόσεις του 2019, δηλαδή τα 31 εκατ. αφίξεις και σε ό,τι αφορά τα έσοδα πως ίσως να είναι και υψηλότερα λόγω της αύξησης των τιμών.

Για μια ακόμη φορά πάντως εκ μέρους της ΠΟΞ τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής ενός «σοβαρού θεσμικού πλαισίου» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου όπως τονίζει ο κ.Γιαννούλης να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η συζήτηση για τον τουρισμό – τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός – δεν πρέπει να γίνεται από μήνα σε μήνα, ούτε καν κάθε χρόνο για την ίδια χρονιά, καθώς είναι πολύ περιορισμένα αυτά που μπορούν να γίνουν την ίδια χρονιά, αλλά στρατηγικά και σε βάθος πενταετίας και ακόμη περισσότερο.

Ο ίδιος είναι – όπως πάντοτε – πάντως αισιόδοξος, αλλά σε λογικά πλαίσια.

Βόρεια Ελλάδα

Ο Μάϊος και ο Ιούνιος πήγαν «αρκετά καλά» για τη Χαλκιδική με ροές από Γερμανία και Βρετανία, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων του νομού, Γιάννη Λασπά, κυρίως όμως για τις ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων. Στον αντίποδα οι μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών βιώνουν απώλειες καθώς ο διεθνής πληθωρισμός χτυπά όπως είναι εύλογο περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που θα επέλεγαν χαμηλότερες κατηγορίες καταλυμάτων. Ακόμη και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Χαλκιδική δεν παρουσιάζουν μέχρις στιγμής έντονη κινητικότητα.

Η περιοχή αναμένει σύντομα και τα εισερχόμενα κύματα του οδικού τουρισμού, με πρωταγωνιστές για μια ακόμη χρονιά τους Ρουμάνους και αρκετούς Βούλγαρους.

Συνολικά, δε, πάντοτε σύμφωνα με τον κ.Λασπά, δεν είναι ίδια η ροή των κρατήσεων με εκείνη των προκρατήσεων, διαπιστώνεται στασιμότητα κρατήσεων και αυτό αποδίδεται και στα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, όπως επίσης και στις πολύ χαμηλές τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρει η γειτονική Τουρκία, τα οποία είναι περίπου 30%-40% φτηνότερα από τα δικά μας.

Παράλληλα η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής επισημαίνει ότι για μία ακόμη χρονιά υπάρχει πρόβλημα πολύωρων καθυστερήσεων στα χερσαία οδικά σύνορα. «Έχουμε κουραστεί να θέτουμε το θέμα και να ζητάμε να επιλυθεί και να βελτιωθούν οι ρυθμοί εισόδου των οχημάτων στη χώρα μας. Ελπίζουμε η νέα Κυβέρνηση να ασχοληθεί άμεσα», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΧ.

Το ίδιο θέμα θέτει επί τάπητος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, καθώς και τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις στην είσοδο οδικών τουριστών από τα Βαλκάνια στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Η γερμανική αγορά εμφανίζει μικρή υστέρηση όσον αφορά την Πιερία, ο Ιούνιος λόγω του αλλοπρόσαλλου καιρού έφερε και ακυρώσεις από τα Βαλκάνια, αλλά με δεδομένο ότι πέρυσι η σεζόν άνοιξε για την περιοχή μετά τις 20 Ιουνίου, φέτος η κατάσταση και η κίνηση είναι τελικά λίγο καλύτερες από πέρυσι, χωρίς πάντως να καταγράφονται θεαματικές αυξήσεις.

Η εικόνα για Ιούλιο και Αύγουστο, σύμφωνα με τον κ.Τσιτλακίδη είναι καλή και μένει να φανεί στην πράξη εάν θα υπάρξει καλή κινητικότητα στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο, καθώς ο οδικός τουρισμός τόσο από Ελλάδα, όσο και από τα Βαλκάνια είθισται να κινείται περισσότερο με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αύξηση ταξιδιωτικής κίνησης και εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο και τετράμηνο αντίστοιχα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας μας παρουσίασε πλεόνασμα 498,2 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023 και 731,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023.

Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 19,9% τον Απρίλιο του 2023 και κατά 38,0% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 30,0% τον Απρίλιο του 2023 και κατά 52,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 21,9% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 60,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Σύμφωνα, δε, με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece), προκύπτει ότι καταγράφεται άνοδος στη διακίνηση επιβατών και των πτήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019.

Αναλυτικότερα, ο φετινός Μάιος κατέγραψε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά +14,6% σε σύγκριση με το 2022 και κατά +16,6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος/Μάιος 2023) το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού) έφτασε τα 18.057.033, έναντι 14.067.021 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 16.298.548 επιβατών το 2019. Κατά συνέπεια, προκύπτει αύξηση επιβατικής κίνησης +28,4% σε σχέση με το 2022 και αύξηση +10,8% σε σχέση με το 2019.

Βάσω Βεγίρη

naftemporiki.gr/finance/economy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου