Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Johnson & Johnson: Αναστολές χρήσης του εμβολίου σε ΕΕ-ΗΠΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την covid-19, αφού οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι επί του παρόντος “δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού” και αυτής της πάθησης.

Πρόσθεσε ότι θα κάνει περισσότερες ανακοινώσεις “αφού ολοκληρωθεί” η διαδικασία αξιολόγησης.

Η Ελλάδα αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής περιμένοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και

Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως “έξι περιπτώσεις σε 11 εκατ. εμβολιασμούς είναι ένα ποσοστό κάτω από το μηδέν”. Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έχουν ήδη χορηγηθεί στο αμερικανικό έδαφος και αυτός ο τύπος των σοβαρών παρενεργειών είναι επί του παρόντος “εξαιρετικά σπάνιος”, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι το Βέλγιο θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με τις 36.000 δόσεις Johnson & Johnson που παρέλαβε, η συνεπικεφαλής της task force για τον εμβολιασμό Σαμπίν Στορντέρ ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει η χρήση τους προς το παρόν.

Τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει η “Libre”.

Η ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Η Νότια Αφρική αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αφού οι αμερικανικές αρχές συνέστησαν νωρίτερα να μην χορηγείται προσωρινά, λόγω των σπάνιων θρομβοεμβολών που παρουσιάστηκαν σε έξι γυναίκες.

Ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι μέχρι στιγμής στη Νότια Αφρική δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για τέτοιες θρομβώσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J.

“Αποφασίσαμε να αναστείλεουμε εκουσίες τη χορήγησης μέχρι να αναλυθεί επαρκώς η σχέση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και του εμβολίου της J&J”, είπε ο υπουργός.

Ο Μκίζε πρόσθεσε ότι η χώρα του εξασφάλισε άλλες 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την εταιρεία Pfizer.

 bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου