Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Εμβολιασμοί και στα παιδιά πριν τον Σεπτέμβρη

Υπενθυμιζεται ότι παιδιά και καθηγητές αλλά και εργαζόμενοι σε σχολεία, πρέπει να κάνουν τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε πρώτη φάση.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών» δήλωσε απόψε η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου. Δεν αναφέρθηκε κατά πόσον θα ενταχθεί, όπως της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, στους “υποχρεωτικούς εμβολιασμούς” των παιδιών ή όχι.

Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων στα παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, έπονται των δοκιμών σε ενηλίκους. Κάθε φάρμακο ή εμβόλιο που

έχει εγκριθεί όμως για ενηλίκους, εν συνεχεία είναι πάγια τακτική να δοκιμάζεται και σε παιδιά. Είχε ξεκινήσει δοκιμές και σε παιδιά η AstfraZeneca αλλά, λόγω των θρομβώσεων στους ενηλίκους, τις σταμάτησε.

Η Moderna επίσης έως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρώσει τις μελέτες σε παιδιά 12-17 ετών και πριν από ένα μήνα ξεκίνησε δοκιμές σε βρέφη και παιδιά μέχρι 12 ετών.

Της Pfizer είναι αδειοδοτημένο για τους άνω των 16 ετών, οπότε η κλινική της έρευνα έγινε για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα συνεχίσει με μικρότερες ηλικίες. Έχει ήδη καταθέσει τα δεδομένα για την ηλικιακή ομάδα γυμνασίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στον FDA, τον αντίστοιχο αμερικανικό.

Τι έδειξαν τα self test

Η κα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι έχει κατατεθεί η πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer και δείχνει να έχει σε αυτά 100% αποτελεσματικότητα, γεγονός πολύ σημαντικό για το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών, αλλά και για τη φυσιολογική λειτουργία των σχολείων. Στόχος (θεωρητικά) είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Από τα σημερινά self test που δηλώθηκαν εν τω μεταξύ, επί περίπου 70.000 αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων παιδιών και εκπαιδευτικών διαπιστώθηκαν 300 θετικά και αναμένεται μέχρι αύριο το πρωί να προκύψουν και άλλα, καθώς δεν έχουν δηλωθεί τα αποτελέσματα από περίπου 250.000 τεστ. Πολλά θα είναι αρνητικά ασφαλώς και οι γονείς θα δώσουν ίσως έγγραφη υπεύθυνη δήλωση επί του αρνητικού αποτελέσματος, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν εκτυπωτή στο σπίτι.

Εξάλλου από το υπουργείο Παιδείας ειπώθηκε ότι θα υπάρχει κάποια ανοχή επ’ αυτού αύριο Δευτέρα, καθώς είναι η πρώτη μέρα επανόδου, όχι όμως και την Τρίτη. 

Υπενθυμιζεται ότι παιδιά και καθηγητές αλλά και εργαζόμενοι σε σχολεία, πρέπει να κάνουν τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε πρώτη φάση. Εκτιμάται ότι το σύνολο των 300 ήταν ασυμπτωματικοί φορείς που θα έμεναν αδιάγνωστοι χωρίς τα self test.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου