Από την πρώτη στιγμή της εκλογής Μπάιντεν διαφάνηκε ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν προτίθενται ούτε να ανεχτεί τα «καουμποηλίκια» και τους ανατολίτικους εκβιασμούς του Ερντογάν, αλλά και ούτε να τον ανατρέψει με πραξικόπημα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το επιχείρησαν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2016.
Τους τελευταίους μήνες «βρέχει» σκάνδαλα στην Τουρκία... Από το σκάνδαλο των τηλεπικοινωνιών και της εμπλοκής των οικογενειών Ερντογάν - Χαρίριτου Λιβάνου, στο σκάνδαλο των
αντισηπτικών της υπουργού Εμπορίου και στο Κίνημα «128» για το έλλειμα των 128 δις δολαρίων στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας επι των ημερών του γαμπρού Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών....Από την πρώτη στιγμή της εκλογής Μπάιντεν διαφάνηκε ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν προτίθενται ούτε να ανεχτεί τα «καουμποηλίκια» και τους ανατολίτικους εκβιασμούς του Ερντογάν, αλλά και ούτε να τον ανατρέψει με πραξικόπημα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το επιχείρησαν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2016. Ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος ώστε η ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν να γίνει εκ των έσω...
Ήδη εντός του τελευταίου πενταμήνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το αμερικανικό σχέδιο ενθάρρυνσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για να αναδεικνύουν τα οικονομικά σκάνδαλα του καθεστώτος Ερντογάν με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην άγνοια εξ αιτίας της εκτεταμένης λογοκρισίας που επιβάλλεται στα τουρκικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα έχουν λάβει χώρα τα εξής γεγονότα:
• Ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες και τους προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες μέρες γι αυτούς και την τουρκική οικονομία εξ αιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης Ερντογάν να υπακούσει στην απαίτηση της Δύσης να επιστρέψει στην Ρωσία τους S-400. Οι περισσότεροι εκ των Τούρκων επιχειρηματιών έχουν λάβει θαλασσοδάνεια στο σκληρό νόμισμα του δολαρίου και τώρα με τις διαδοχικές υποτιμήσεις του τουρκικού νομίσματος βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς δεν καθίσταται εφικτή η αποπληρωμή των δανείων.
• Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Ερντογάν υπογράφει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παρέχει επιπρόσθετους πόρους και μυστικά κονδύλια στην Αστυνομία για την καταστολή διαδηλώσεων. Είναι σαφές ότι κάτι φοβάται και σπεύδει να το προλάβει με την επιπλέον «μαύρη» χρηματοδότηση των μονάδων καταστολής που διαθέτει το καθεστώς του. Η εξέγερση των φοιτητών για τον διορισμό του πρύτανη στο ιστορικό Bogazici πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκει την υποστήριξη των ΗΠΑ γεγονός που εξοργίζει το καθεστώς Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι «απορρίπτουμε τις δηλώσεις των ΗΠΑ, είναι απαράδεκτες και αποτελούν ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας».
Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και τα ενθαρρύνει ώστε να αρθρώνουν πιο δυναμικό αντιπολιτευτικό λόγο και να ενημερώνουν τους πολίτες αφενός για τα οικονομικά σκάνδαλα που είναι η αιτία για την δίκη τους ανέχεια.
Χαρακτηριστική περίπτωση το σκάνδαλο της εταιρίας τηλεπικοινωνιών που ένα μεγάλο τμήμα της αγοράστηκε μέσω δανεισμού με χρήματα τουρκικών τραπεζών από τον Όμιλο Χαρίρι του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου και ο οποίος έβγαλε μεγάλα κέρδη χωρίς να αποπληρώσει τα δάνεια των τουρκικών τραπεζών. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο επανέφερε πρόσφατα στο τουρκικό κοινοβούλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την απροκάλυπτη συνάντηση Ερντογάν - Χαρίρι στην Κωνσταντινούπολη.
• Την περασμένη βδομάδα ξεσπάνε στην Τουρκία αλλά δύο σκάνδαλα για την αποκάλυψη των οποίων πρωτοστατούν δυο κόμματα της αντιπολίτευσης που αναλαμβάνει την γνωστοποίηση τους στην κοινωνία καθώς όλα τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς Ερντογάν.
- Στο σκάνδαλο των αντισηπτικών εμπλέκεται η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουσχάρ Πεκάν, μαζί με το σύζυγό της. Φέρονται να έχουν συνάψει συμβόλαια για την προμήθεια χιλιάδων λίτρων απολυμαντικού στο υπουργείο της.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλεί την Πεκάν να εξηγήσει εάν το υπουργείο της και τα συνδεδεμένα με αυτό ιδρύματα έχουν προμηθευτεί απολυμαντικά αξίας 9 εκατ. τουρκικών λιρών (1,1 εκατ. δολαρίων) από εταιρεία που της ανήκει ! Η Πεκάν δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις αναφορικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Η Πεκάν είναι πρώην τραπεζικό στέλεχος επενδύσεων και επιχειρηματίας.
Το Κίνημα «128»
Τις τελευταίες μέρες με την παρότρυνση του Λαϊκού Ρεμπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης δημιουργήθηκε το Κίνημα «128». Πρόκειται για το έλλειμα των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας που το Λαϊκό Ρεμπουμπικανικο Κόμμα με διάφορες δράσεις απαιτεί να δοθούν εξηγήσεις. Σε όλες τις πόλεις στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και στα πάρκα κρεμιούνται πανό με το σύνθημα: «Που πήγαν τα 128 δις». Στην θέα των πανό παρεμβαίνει αμέσως η αστυνομία για να κατεβάσει. Τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια που έκαναν φτερά επι της θητείας του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράκ Αλμπάιρακ , γαμπρού του Ερντογάν, ήταν από ξένα αποθέματα και χρησιμοποιήθηκαν για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει αχετικά τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το τεράστιο χρηματικό ποσό των 128 δις διοχετεύθηκε στον αγώνα της χώρας κατά του κοροναϊού. Ωστόσο η έλλειψη των αποθεματικών ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, πυροδοτεί την εκστρατεία διαμαρτυρίας από το κόμμα της αντιπολίτευσης ζητώντας να μάθει ο κόσμος που πήγαν τα χρήματα... και
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λέει ότι είναι συνταγματικό του δικαίωμα να πληροφορηθεί που πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια γι αυτό και κρεμάει πανό σε όλη τη χώρα με το απλό και κατανοητό ερώτημα : Που πήγαν τα λεφτά ; επιχειρώντας έτσι να ευαισθητοποιήσει τις λαϊκές μάζες για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Η αστυνομία, χρησιμοποιώντας πυροβόλα και οπλισμένα οχήματα, μπήκε στα γραφεία του Λαϊκού Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος για να σταματήσει τις προσπάθειες του κόμματος. Τα πανό που κρέμονται στα μπαλκόνια αφαιρέθηκαν από αξιωματικούς της Αστυνομίας με το πρόσχημα των πανδημικών μέτρων. Το Λαϊκό Ρεμπουμπλικανικού Κόμμα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να προβάλλει τα πανό σε κτίρια και πινακίδες για όσο διάστημα η αστυνομία συνεχίζει να τα αφαιρεί.
«Ρωτάμε για τα χρήματα των φτωχών, εκείνων που έχουν ανάγκη και ορφανών», έγραψε ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Βουλευτές και εκατοντάδες μέλη του κόμματος άλλαξαν τις εικόνες στα προφίλ των κοινωνικών μέσων σε το "128" στο πλαίσιο της εκστρατείας δημοσιότητας του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Naci Agbal, πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας, απολύθηκε αφού προσπάθησε να ξεκινήσει έρευνα για τα αποθέματα που λείπουν. Η τράπεζα άλλαξε διοικητές τέσσερις φορές τους τελευταίους 20 μήνες, καθένας από αυτούς απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα χωρίς να ανακοινωθεί η αιτία....
Ο Τούρκος πρόεδρος διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κίνημα “128” εξέφρασε πρόσφατα την δικαιολογία ότι το συγκεκριμένο τεράστιο χρηματικό ποσό διοχετεύθηκε στον αγώνα της χώρας κατά του κοροναϊού. Τα αποθεματικά της τράπεζας πιστεύεται ότι ανέρχονται μόλις στα 43,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Goldman Sachs είπε τον Νοέμβριο ότι η τράπεζα διέθεσε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της για να σταματήσει την υποτίμηση της λίρας κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020.
«Ο προϋπολογισμός της NASA για το 2020 ανέρχεται σε 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής τούρκος δημοσιογράφος Serif Turgut και συνέχισε σχολιάζοντας δεικτικά : «Θα μπορούσαμε ακόμη και να πάμε στον Άρη με 128 δισεκατομμύρια δολάρια». Ο βουλευτής της CHP, Kamil Oktay Sindir, δήλωσε ότι τα ελλείποντα αποθεματικά έδειξαν την έλλειψη χρηματοοικονομικής διαφάνειας στη χώρα, όπου αρκετά έργα εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είχαν εξαιρεθεί από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας.
Εξήγησε ότι μία από τις βασικές αποστολές των βουλευτών ήταν να παρακολουθούν τον προϋπολογισμό και τους οικονομικούς πόρους της Τουρκίας. Ο τουρκικός λαός, που ήδη πληρώνει τεράστιους φόρους, αξίζει λογοδοσία από την κυβέρνηση για κάθε πένα που δαπανά. Τέτοιες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας υπονομεύουν σοβαρά την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, καθώς η εμπιστοσύνη τους στη λειτουργία της οικονομίας εξασθενεί.
του Δήμου Βερύκιου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου