Θα επενδύσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια |
Ο κόσμος του ποδοσφαίρου παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου, μετά την απόφαση 12 κορυφαίων ομάδων από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία να δημιουργήσουν ένα «κλειστό» πρωτάθλημα και να αποχωρήσουν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.
Η European Super League, η οποία ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα το πρωί, έχει ήδη ταράξει τα
αθλητικά «νερά», προκαλώντας αλυσιδωτές και έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε ομοσπονδίες, συλλόγους, φιλάθλους, αλλά και κυβερνήσεις.Στόχος των 12 ομάδων -στις οποίες θα προστεθούν ακόμη τρεις, αποτελώντας την ιδρυτική 15άδα- είναι προφανώς η μεγέθυνση και η μεγιστοποίηση των κερδών.
Άλλωστε, η συνολική ζημιά της πανδημίας, και κατ’ επέκταση των κλειστών γηπέδων, υπολογίζεται ήδη σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για τα 20 κορυφαία clubs της Ευρώπης).
Αμερικανική χρηματοδότηση 6 δισ.
Το όλο εγχείρημα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Αύγουστο, χρηματοδοτείται από μία αμερικανική τράπεζα. Ο λόγος για την JP Morgan Chase, η οποία έχει συμφωνήσει να χορηγήσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια για την εκκίνηση του αμφιλεγόμενου project.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα χρηματοδοτήσουμε το deal» παραδέχθηκε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τράπεζας, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στο European Super League θα συμμετέχουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ από την Αγγλία, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, και οι Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία.
Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν στις ιδρύτριες ομάδες ακόμη τρεις, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα είναι η Παρί από τη Γαλλία και οι γερμανικές Μπάγερν Μονάχου – Ντόρντμουντ.
Με το «καλημέρα» 3,5 δισ. ευρώ
Οι συμμετέχουσες ομάδες εκτιμάται ότι θα λάβουν -προτού ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα- περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τα πρώτα τηλεοπτικά συμβόλαια, καθώς από την εφάπαξ ενίσχυση της JP Morgan.
Το φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο σχέδιο, όπως είναι εύλογο, έχει ήδη πυροδοτήσει θυελλώδεις αντιδράσεις. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τον χορό χρημάτων που έχει στηθεί γύρω από τη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεπερνούν τα 3,3 δισ. δολάρια ετησίως, ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς χάρη στο «άνοιγμα» σε νέες αγορές, όπως της Ασίας.
Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία (UEFA) έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της στην ίδρυση «κλειστής» λίγκας, δηλώνοντας έτοιμη να απαντήσει με σκληρές κυρώσεις, αποκλεισμούς και βαριά πρόστιμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, The Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου