Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ING: Ποιες χώρες θα τερματίσουν πρώτες στην κούρσα της πλήρους ανάκαμψης – Η θέση της Ελλάδας

Οι πιθανότητες ταχείας ανάκαμψης παραμένουν υπέρ των χωρών του "πυρήνα" της ευρωζώνης, ενώ η περιφέρεια παραμένει σε κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης, προειδοποιεί η ING. Οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ φαίνεται να στοχεύουν στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά είναι απίθανο να αποτρέψουν πλήρως την περαιτέρω απόκλιση σε ό,τι αφορά την οικονομική τους πορεία.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η ING είχε εξετάσει ποιες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν πιο

ευάλωτες σε παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας. Αυτή η ανάλυση εξέτασε πόσο βαθιά θα μπορούσε να γίνει η κρίση και τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ταχύτητα της ανάκαμψης.

Με την οικονομία να ανακάμπτει το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού αυξάνεται σημαντικά, η ING θεώρησε ότι είναι καλή στιγμή για να κοιτάξει εκ νέου αυτό το ζήτημα, αυτή τη φορά για να προσδιορίσει ποια χώρα κινδυνεύει περισσότερο από μια αδύναμη ανάκαμψη μετά την αρχική ώθηση που θα δώσει το reopening, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες πληροφορίες για τις οικονομικές εξελίξεις, το βάθος της κρίσης και κοιτάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις από την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τα διαρθρωτικά πλεονεκτήματα και τη συσσώρευση αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο στόχος δεν είναι να προβλεφθεί ποιες χώρες θα σημειώσουν την ταχύτερη ή ισχυρότερη ανάκαμψη όταν ανοίξουν οι οικονομίες, αλλά ποιες χώρες αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως το ταχύτερο.

Ο Βορράς θα έχει την καλύτερη επίδοση

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ING, ο δείκτης ευπάθειας, ο οποίος μετρά τον κίνδυνο μιας αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης, δείχνει ότι η παραδοσιακή διαίρεση Βορρά-Νότου όσον αφορά την οικονομική ισχύ, είναι πολύ εμφανής. Αυτό συνέβη και κατά την άσκηση του Ιουνίου και εξακολουθεί να ισχύει τώρα που έχουν προκύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και το βάθος της ύφεσης. Οι χώρες με βελτιωμένες προοπτικές είναι οι χώρες της ευρωζώνης της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερες μειώσεις του ΑΕΠ. 

βω

Ενώ οι χώρες με απότομη μείωση του ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να βιώσουν μια ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης φάσης ανάκαμψης χαμηλότερης των προ πανδημίας επιπέδων, προκαλεί σημαντικές αρνητικές παρενέργειες. Οι οικονομίες του Βορρά έχουν αποδώσει καλύτερα μέχρι στιγμής. Οικονομίες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες έχουν κλείσει το χάσμα ή βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ οι οικονομίες του Νότου εξακολουθούν να είναι περίπου 6% χαμηλότερα ή ακόμη και πιο κάτω σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Ενώ είναι δυνατή μια γρήγορη ανάκαμψη, ο κίνδυνος μεγαλύτερης ανάκαμψης και πιο μακροχρόνιας ζημίας στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος για χώρες που έχουν βιώσει μια βαθύτερη ύφεση, όπως σημειώνει η ING.

Για παράδειγμα, σημειώνει η ING, σκεφτείτε την πιθανή αύξηση των πτωχεύσεων. Επί του παρόντος, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης στο τέλος της κρίσης φαίνεται υψηλότερος στις περισσότερες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης. Εκείνες που ξεχωρίζουν είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Λετονία. Η κλαδική σύνθεση των οικονομιών τους λειτουργεί εναντίον τους, με μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ να επηρεάζεται από τα παρατεταμένα lockdowns σε σύγκριση με τις οικονομίες του πυρήνα της ευρωζώνης. Το μερίδιο των ΜΜΕ στην οικονομία είναι επίσης κατά μέσο όρο υψηλότερο και η οικονομική θέση των εταιρειών ήταν ασθενέστερη κατά μέσο όρο πριν την κρίση, με αποτέλεσμα έναν συνολικό υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις δυσκολίες ακόμη και όταν οι οικονομίες ανοίξουν ξανά. Το μερίδιο των ευάλωτων εργαζομένων είναι επίσης μεγαλύτερο για τις περισσότερες περιφερειακές χώρες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ανεργίας όταν τελειώσουν τα προγράμματα στήριξης.

Η κυβερνητική στήριξη θα ενισχύσει τις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά θα είναι αρκετή;

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αποτελούν το μεγαλύτερο  "σωσίβιο" έναντι των κινδύνου από το reopening.  Τα πακέτα στήριξης έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί κυρίως στην άμεση καταπολέμηση της κρίσης, αλλά η απόσυρσή τους είναι πιθανό να οδηγήσει στα αποτελέσματα που περιγράφονται παραπάνω, τα οποία θα παρατείνουν την οικονομική ύφεση.

Σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης, τα σχέδια προϋπολογισμού μέχρι στιγμής ήταν πιο μετριοπαθή για το 2021 και το 2022 σε σύγκριση με το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να μειωθούν. Αυτό θέτει την ευρωζώνη σε κίνδυνο να μείνει πίσω από χώρες όπως οι ΗΠΑ που έχουν θέσει άφθονα κίνητρα για τη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών στον βαθμό τόνωσης που παρέχεται για τα επόμενα χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι το κίνητρο αναμένεται να αποσυρθεί το ταχύτερο μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι πιο αδύναμες οικονομίες θα αφήσουν την υποστηρικτική πολιτική σε ισχύ για περισσότερο διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο πρόκειται να ωφελήσει ουσιαστικά τις πιο αδύναμες οικονομίες από τις ισχυρότερες. Αυτός ο μηχανισμός είναι επομένως έτοιμος να δημιουργήσει κάποια μορφή σύγκλισης όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης.

βνβω

Οι πιθανότητες επιστροφής στην παλιά... κανονικότητα φαίνονται χαμηλές αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει η ING. Είναι πιθανό να υπάρξει μια μεταβατική φάση, η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά για τις οικονομίες της περιφέρειας. Η ψηφιακή ετοιμότητα των βασικών χωρών παραμένει πολύ καλύτερη, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές εργασίας από το σπίτι και βοηθά τις οικονομίες που έχουν μετατοπιστεί περισσότερο προς τη χρήση του διαδικτύου. Επιπλέον, ο τουρισμός είναι απίθανο να σημειώσει πλήρη ανάκαμψη έως το καλοκαίρι. Είναι σαφές ότι αυτό είναι πιο σημαντικό για τις χώρες του Νότου και αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από τον καλοκαιρινό τουρισμό, σε σύγκριση με αυτές που εξαρτώνται από τον χειμερινό, όπως η Αυστρία. Ωστόσο, όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι πιθανό να παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα, προκαλώντας επιπλέον κίνδυνο παρατεταμένης αδυναμίας της οικονομίας.

Παρά τις ιστορικές προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών να ενισχύσουν τη σύγκλιση όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, φαίνεται πιθανό ότι οι δομικά ισχυρότερες οικονομίες θα συνεχίσουν να απομακρύνονται από τις πιο αδύναμες. Και το πρόβλημα αυτό αφορά περισσότερο κάποιες από τις οικονομίες του Νότου, καταλήγει η ING.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου