Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μπορίσοφ – Ξανά εκλογές στη Βουλγαρία

Νέα εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να λάβει χώρα στη Βουλγαρία, καθώς το πρώτο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ απέτυχε τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή  το κεντροδεξιό κόμμα GERB, παραιτήθηκε από τις προσπάθειές για σχηματισμό  κυβέρνησης συνασπισμού. Οι εν λόγω προσπάθειες, οι οποίες ακολούθησαν μετά  την

καδμεία νίκη του στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν 4ης Απριλίου, είχαν ως αποτέλεσμα  σε ένα κατατεμαχισμένο κοινοβούλιο,  με λίγους συμμάχους για το κόμμα του Μπορίσοφ.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντάνιελ Μίτοφ επέδειξε στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρούμεν Ράντεφ τον  σχηματισμό κυβέρνησης, διότι καθώς δύο άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν κατηγορηματικά ακόμη και να έρθουν σε επαφή  τον υποψήφιο που υπέδειξε το κόμμα το οποίο κατηγορείται για διαφθορά και ατιμωρησία τόσο των διεφθαρμένων αξιωματούχων, όσο  και των διαπλεκόμενων με την πολιτική επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του GERB, κ. Μπορίσοφ, ανέφερε πριν την επιστροφή της εντολής από τον κ. Μίτοφ: «Με δεδομένη αυτή τη στάση, δεν έχει κανένα νόημα πια».

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, ο ίδιος δεν σκοπεύει να δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον ηγέτη του δεύτερου κόμματος, δηλαδή του αντισυστημικού «Υπάρχει Τέτοιος Λαός».

Ο Σλάβι Τριφόνοφ, επικεφαλής του δημοφιλούς λαϊκιστικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα σχέδιά του, παρότι το κόμμα έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να συνάψει συνεργασία ούτε με το GERB, ούτε με τους Σοσιαλιστές, αλλά ούτε με το κόμμα της τουρκόφωνης μειονότητας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εάν δεν στεφτούμε με επιτυχία οι  τρεις διερευνητικές εντολές, ο  Ράντεφ είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου