του Δημήτρη Τζάνα, Διευθυντή Επενδύσεων, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η συνεχιζόμενη κατάσταση υγειονομικής κρίσης, εξαιτίας του αυξανόμενου πάλι αριθμού κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με τις χρονοκαθυστερήσεις στην εμβολιαστική διαδικασία, υποβάθμισαν τις προσδοκίες για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας και οδήγησαν σε “negative January effect” στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Την ίδια ώρα, μετατίθεται χρονικά και η διαδικασία εκταμίευσης των
πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά το πρώτο τρίμηνο. Έτσι, είναι πλέον βέβαιη η συνέχιση της ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους και η μετάθεση της καταγραφής θετικού προσήμου για το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, στον βαθμό που δεν υπάρξουν νέες ανατροπές.Το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο, συνεχίζει να κινείται με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, κάτω από τις 800 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, αλλά με την προδιάθεση να τις υπερβεί όταν συντρέξουν οι ανάλογοι θετικοί καταλύτες. Με το σενάριο της καταγραφής σημαντικών ετήσιων κερδών να παραμένει το πιθανότερο, σε συνέχεια της πολύπαθης περσινής χρονιάς, στον βαθμό που η κίνηση των διεθνών αγορών δεν επιφέρει αναταράξεις.
Με αυτά τα δεδομένα, οι κλάδοι που είναι πιθανό να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2021 συνδέονται καταρχάς με τους τομείς που θα πρωταγωνιστήσουν στις δύο διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, εκείνη που αφορά τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ενόψει της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, και εκείνη που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, που επιταχύνονται με την πανδημία.
Εταιρείες που συνδέονται με τον ενεργειακό μετασχηματισμό είναι η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίως, με τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου να συμπληρώνουν τον σχετικό πίνακα.
Εταιρείες που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι ο όμιλος Infoquest, που διαθέτει ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται (προϊόντα και λύσεις πληροφορικής, ταχυμεταφορές, ενέργεια), και το σύνολο των εταιρειών πληροφορικής (Profile, Byte, Entersoft, Epsilon Net, Intrakom, λόγω της Intrasoft International, Performance Technologies κ.ά.).
Επιπλέον, μια σειρά άλλων εταιρειών έδειξαν αξιοθαύμαστη αντοχή εν μέσω πανδημίας, επιτυγχάνοντας βελτίωση των μεγεθών τους σε συνδυασμό με εξωστρέφεια. Μεταλλουργικές εταιρείες (όμιλος Βιοχάλκο κυρίως), τροφίμων (Κρι Κρι, Λούλης, Καραμολέγκος κ.ά.), εταιρείες με ειδικά χαρακτηριστικά (Σαράντης, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης), με το μάνατζμεντ να δρα αποτελεσματικά, αλλά και εταιρείες με ηγετική/μονοπωλιακή θέση στον κλάδο τους, όπως ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια.
Τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) συνιστούν μια ξεχωριστή περίπτωση, με τα μεγέθη τους να επηρεάζονται καθοριστικά από την οικονομική συγκυρία, όπως άλλωστε και εταιρείες με υπό εκτέλεση επενδυτικό πρόγραμμα, με τη Lamda Development να συνιστά τον βασικό εκπρόσωπο (project Ελληνικού), και οι εταιρείες προϊόντων μαζικής κατανάλωσης (Jumbo, Φουρλής κυρίως), που θα ευνοηθούν όταν βελτιωθεί η ψυχολογία των καταναλωτών.
Τέλος, η προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, που είναι σε εξέλιξη, φέρνει στο επίκεντρο και τον τραπεζικό κλάδο, που είναι πιθανό να πετύχει βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας του, στον βαθμό που θα συντελεστεί αυξημένη πιστωτική επέκταση. Παραμένει, ωστόσο, το ερωτηματικό σε σχέση με το πιθανό ύψος, λόγω της πανδημίας, των νέων ΜΕΔ (μη εξυπηρετουμένων δανείων), καθιστώντας τις τοποθετήσεις στις μετοχές του κλάδου (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) επιλογή με υπολογίσιμο επενδυτικό κίνδυνο.
Περιοδικό ΧΡΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου