Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ο Τραμπ, η FED και ο... βρόμικος πόλεμος

Πάουελ-Τραμπ
Σε έναν πόλεμο, οι δύο πλευρές μάχονται με όσα μέσα διαθέτουν. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την... επιστράτευση των κεντρικών τραπεζών.
 Στην εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ ζητεί τη συμβολή της Φέντεραλ Ριζέρβ,καλώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιτοκιακή μείωση από το Πεκίνο, με το επιχείρημα ότι μια
τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε ξεκάθαρη νίκη για τις ΗΠΑ.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε ότι η επόμενη κίνηση της Κίνας στον  εμπορικό πόλεμο  θα είναι μια μείωση επιτοκίων, ώστε να προσφέρει στήριγμα στην οικονομία που «λυγίζει» υπό το βάρος των δασμών,και κάλεσε τη FED να κάνει το ίδιο.

 Σε ένα ακόμη μήνυμά του μέσω Twitter, ο Τραμπ ανέφερε ότι στην περίπτωση που ο Τραμπ απαντήσει στην Κίνα με μία κίνηση νομισματικής χαλάρωσης, τότε αυτό θα συνιστούσε «τέλος παιχνιδιού, με δική μας νίκη!».
 «Η Κίνα θα διοχετεύσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια, όπως πάντα, ώστε να αναπληρώσει για τις επιχειρήσεις. Εάν η FED κάνει τοίδιο, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος του παιχνιδιού, κερδίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα θέλει μια συμφωνία!», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.
 Με τον Τραμπ να εμπλέκει τη FED στον εμπορικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας τα επιτόκια ως «όπλο» στην εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της FED, Τζερόμ Πάουελ, να λάβει μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, παρότι αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς και η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 49 ετών.
 Οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα μπορούσαν παράλληλα να τον βοηθήσουν να ρίξει το φταίξιμο στη FED εάν η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020.

 Η FED αύξησε τέσσερις φορές τα επιτόκια πέρυσι κι έκτοτε έχει σηματοδοτήσει ότι  θα «παγώσει» τον κύκλο ακριβότερου χρήματος,  εν μέσω του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού. Παρότι οι αγορές αναμένουν μία μείωση την επόμενη χρονιά, ο κ. Πάουελ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προς το παρόν δεν διακρίνουν ισχυρά επιχειρήματα για μια κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Παράλληλα, έχουν τονίσει τη σημασία ανεξαρτησίας της FED, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται πολιτικά.
 Παρ' όλα αυτά, τα τέσσερα-πέμπτα οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Βloomberg εκτιμούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου δασμών αυξάνει τις πιθανότητες να εισέλθει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία την επόμενη χρονιά. H επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών θα αναγκάσει τη FED να αναλάβει δράση.

 Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στους χειρισμούς του Τζερόμ Πάουελ στη νομισματική πολιτική, καλώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε δραστική μείωση επιτοκίων και να εγκαινιάσει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, παρόμοιο με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε ενεργοποιήσει στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη FED ότι με τις επιτοκιακές αυξήσεις υπονομεύει την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών στη Wall Street, ενώ έφθασε στο σημείο να αφήσει να εννοηθεί ότι μετάνιωσε για τον διορισμό του Πάουελ στο «τιμόνι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου