Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

“Aδελφοκτόνες” μπίζνες

Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκη. Μέτοχοι Creta Farms
Δύο παραδοσιακοί κρητικοί με ακριβά κοστούμια και ακόμη ακριβότερα αυτοκίνητα έχουν εισέλθει σε μια «αδελφοκτόνο» μάχη, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

 Από την άλλη πλευρά, 900 εργαζόμενοι παρακολουθούν με αγωνία μήπως αυτή η διαμάχη που δεν
είναι πρόσφατη οδηγήσει μια εταιρεία που παράγει αγαπημένα στους έλληνες προΐόντα σε καταστροφή.

Ο Μάνος και ο Τάκης Δομαζάκης ήταν γνωστό ότι είχαν προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις.
Κλασικοί κρητικοί στη νοοτροπία, αρέσκονταν παράλληλα στην καλή ζωή με έναν τρόπο που συχνά ξένιζε, με κάπως ιδιαίτερο ενδυματολογικό γούστο, αν τουλάχιστον το συγκρίνει κανείς με την κοψιά του ρεθυμνιώτη επιχειρηματία.
Η Creta Farm, παρά τους κατά καιρούς κλυδωνισμούς, όχι μόνο κράτησε αλλά συγκεντρώνει ακόμη και με τα σημερινά προβλήματα, το ενδιαφέρον επενδυτών, με αποτέλεσμα τράπεζες και αγορές να ελπίζουν ότι όσο και να οξυνθεί ο πόλεμος – και ο εμφύλιος είναι ο πιο σκληρός – η εταιρεία δεν θα κινδυνεύσει.

Το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones του Ρεθύμνου ξεκίνησε εδώ και μήνες όταν δημοσιεύματα επέμεναν ότι τα δύο αδέλφια είχαν έντονες διαφωνίες για τη διοίκηση της εταιρείας. Διαψεύδονταν μετά βδελυγμίας μέχρι τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μάνος Δομαζάκης εκπαραθύρωσε τον Τάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλοι.
Η αγορά δεν έπεσε ακριβώς από τα σύννεφα ούτε καν για την αφορμή που κίνησε τις διαδικασίες: ο Τάκης Δομαζάκης στις 2 Απριλίου έστειλε επιστολή προς τον τακτικό ορκωτό ελεγκτή, ισχυριζόμενος ότι έχει χρηματοδοτήσει  την Creta Farms με προσωπικά του κεφάλαια 11,6 εκατ. ευρώ, κατά τα έτη 2005-2006 και ζήτησε ύστερα από 13 χρόνια να καταγραφεί ως πιστωτής της εταιρείας, την οποία ο ίδιος συνδιοικούσε με τον αδελφό του, έχοντας μαζί του και τον πλειοψηφικό έλεγχο των μετοχών.

Όπως η απογραφή των δημόσιων οικονομικών από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, αυτή η στην ουσία παραδοχή μαγειρεμένων στοιχείων από τον CEO της Creta Farm άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: εάν ο ίδιος ο επικεφαλής αμφισβητεί την πιστότητα των παρελθόντων οικονομικών χρήσεων, βλάπτει σοβαρά τη φήμη της εταιρείας, τις σχέσεις με τράπεζες –ήδη μετέφεραν τα δάνεια στις μονάδες με τις κόκκινες χορηγήσεις παρότι παραμένουν εξυπηρετούμενα – και άνοιγουν, μεταξύ άλλων θέματα χειραγώγησης του επενδυτικού κοινού, ποινικό αδίκημα που διώκεται έως και σε βαθμό κακουργήματος.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη διετία 2005-2006, όταν ο Τάκης Δομαζάκης όπως ισχυρίζεται, δάνεισε την εταιρεία, η Creta Farm πραγματοποίησε αυξήσεις κεφαλαίου, συνήψε δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ αλλά και τις συστημικές τράπεζες, ανακοίνωνε διεθνείς συμφωνίες, παραχωρήσεις loyalties, και η μετοχή της τελούσε υπό διαπραγμάτευση απρόσκοπτα στο ΧΑ, παρά τη μικρή της διασπορά.

O ίδιος ζήτησε τον ειδικό έλεγχο που διενεργεί η PwC για το συγκεκριμένο θέμα, και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η αναγνώριση της απαίτησής του αφού δεν υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα, μέσω αύξησης κεφαλαίου, θα τον καταστούσε τον απόλυτο κυρίαρχο της εταιρείας.
Βέβαια, αν όντως αποδειχθεί ότι δανειοδότησε την εταιρεία, χωρίς αυτό να απεικονίζεται στις οικονομικές της καταστάσεις ενόσω ήταν αντιπρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της, θα αντιμετωπίσει και αυτός ενδεχομένως κατηγορίες χειραγώγησης. Στη δε περίπτωση που αποδειχθεί πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του, δεν αποκλείεται να δεί για πάντα το δρόμο της εξόδου.
Οικονομικά προβλήματα και αστοχίες στις επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η επέκταση στις ΗΠΑ, επέτειναν τις κακές σχέσεις των δύο αδελφών σε βάρος της Creta Farm.
H κόντρα των δύο αδελφών μπορεί να οδηγήσει σε ασύμμετρες εξελίξεις την εταιρεία, η οποία απασχολεί σχεδόν 900 άτομα, έχει την πρωτοκαθεδρία των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει το brand «Εν Ελλάδι», αλλά βαρύνεται με πολύ υψηλό δανεισμό της τάξης των 110 εκατ. ευρώ. Δάνεια, τα οποία οι κακές γλώσσες, έπαιρνε σχετικά εύκολα και αναδιάρθρωνε επίσης εύκολα.

Μετοχικά ο έλεγχος μοιράζεται μεταξύ του Τάκη που κατέχει το 41,5% των μετοχών και του Μάνου που κατέχει το 40,7% ενώ οι τράπεζες έχουν ενεχυριάσει το 19%, κάτι που σημαίνει ότι είναι πρόωρο το σενάριο για στρατηγικό επενδυτή χωρίς συναίνεση αυτών, ή ενός εξ αυτών, ακόμη και αν υπάρξει λόγος καταγγελίας των δανείων αυτών.
Ο μόνος τρόπος για να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής γρήγορα είναι να αποφασισθεί αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης, ένα μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Νίκας και επέτρεψε στις τράπεζες να «κουρέψουν» με τη σειρά τους δάνεια καθώς μπήκε φρέσκο χρήμα.
Στην περίπτωση της Creta Farm μια τέτοια κίνηση απαιτεί τη συγκατάθεση των βασικών μετόχων ή ενός εξ αυτών. Επιπρόσθετα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί, εφόσον τρέξουν διαδικασίες που επιτρέπουν την αγορά καθαρών περιουσιακών στοιχείων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Αδέλφια σε μπελάδες

Οι αδελφοί Δομαζάκη δεν είναι οι πρώτοι, και σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίοι, που αλληλοσφάχθηκαν εντός της οικογένειας, παρασύροντας τις επιχειρήσεις τους στον κατήφορο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ πατέρα και υιών Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με φόντο – και θύμα – τη Χαλυβουργική.
Οι δύο γιοί υπέβαλλαν αίτημα δικαστικής συμπαράστασης κατά του πατέρα τους επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» και μιλώντας για ανάγκη «προστασίας των συμφερόντων του που πλήττονται από τους επιτήδειους που τον έχουν κυκλώσει».
Σε αυτή τη φάση το δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημά τους.

Η οικογένεια Αγγελόπουλου έχει παράδοση στις διαμάχες αφού η κόντρα των Κωνσταντίνου και Θεόδωρου Αγγελόπου οδήγησε σε διαχωρισμό των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1998 με πρωτοβουλία του Κ. Αγγελόπουλου και το 2000 υπέγραψαν συμφωνία με την οποία υπήρξε διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ο Κ.Αγγελόπουλος, ανέλαβε τις ανέλαβε τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα και ο Θ. Αγγελόπουλος τις επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η δικαιοσύνη θα κρίνει την έκβαση της κόντρας στους κόλπους της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη. Ο Ομιλος των ξενοδοχείων ανήκε μέχρι το 2009 σε κάθε ένα από τα μέλη, τον πατέρα Νίκο, την μητέρα Πόπη και τα τρία παιδιά Μάρη, Γιάννη και Τίνα ενώ από τότε βρίσκονται στα δικαστήρια.

Oι κόντρες μεταξύ των μελών της οικογένειας Παρασκευαϊδη οδήγησαν σε κατάρρευση τον κυπριακό κατασκευαστικό Όμιλο J&P Overseas και σε αποστασιοποίηση την οικογένεια Ιωάννου ενώ προβληματική είναι, μεταξύ άλλων, η σχέση στην οικογένεια Χόντου και την οικογένεια Κωνσταντινίδη της γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου