Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ανοίγουν τις κάνουλες χρηματοδότησης οι τράπεζες


Εκπαιδευμένοι οι δανειολήπτες στη μετά μνημονίων εποχή

Στην κανονικότητα και στην μετά μνημονίων εποχή επιχειρούν να επιστρέψουν οι τράπεζες, ανοίγοντας την κάνουλα χρηματοδότησης, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι την επόμενη τριετία η χορηγήσεις δανείων θα παρουσιάσουν αύξηση 30-40%, ενώ ταυτόχρονα χαρτογραφούν τους
δανειολήπτες της νέας εποχής.

Μόνο το 2018, 120.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο από τις εγχώριες τράπεζες. Αύξηση και μάλιστα τη μεγαλύτερη παρουσίασαν οι χορηγήσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (650 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν τα καταναλωτικά με αύξηση 500 εκατ. ευρώ (40%) και τα στεγαστικά με άνοδο 400 εκατ. ευρώ (35%).

Οι δανειολήπτες

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «έπαθαν και έμαθαν» οι δανειολήπτες οι οποίοι στη μετά μνημονίων εποχή εμφανίζονται πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους προχωρώντας σε δανεισμό για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες.

Μεγάλο μέρος των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων αφορά νέα ζευγάρια, που προχωρούν στην αγορά διαμερισμάτων ηλικίας, κατά μέσο όρο, 15 με 20 έτη, συνολικής αξίας 120.000 ευρώ.

Το 50% της αξίας αγοράς καλύπτεται με δικά τους χρήματα, ενώ μόνο το υπόλοιπο 50% το καλύπτουν με δανεισμό, με το μέσο στεγαστικό δάνειο να διαμορφώνεται στα 60.000 ευρώ. Το 25% των δανειοληπτών προχωρά για πρώτη φορά στην αγορά ακινήτου για την κάλυψη των προσωπικών τους στεγαστικών αναγκών. Δηλαδή τα δάνεια αφορούν πρώτη κατοικία.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, όπου το μέσο ύψος των αγορών αυτοκινήτων διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ και κατά κανόνα οι περισσότεροι δανειολήπτες καλύπτουν το 50% της αξίας τους με δικά τους χρήματα.

Σε καλύτερη κατάσταση οι τράπεζες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Λιανικής της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλειο Κουτεντάκη, πλέον οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πλευράς ρευστότητας και σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του γενικότερου περιβάλλοντος και την βελτίωση της οικονομίας, τους επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις νέων δανείων. Ωστόσο η νέα κανονικότητα, σημειώνει, χαρακτηρίζεται από τις αρχές του υπεύθυνου δανεισμού ώστε να μην επαναληφθούν οι υπερβολές που οδήγησαν στην κρίση.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς η αγορά αναμένεται να διατηρήσει για την επόμενη τριετία την θετική δυναμική της, αυξάνοντας τις νέες χορηγήσεις από έτος σε έτος κατά 40%, σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και ιδιαίτερα την αναμενόμενη αύξηση της αγοράς αυτοκινήτων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών και την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων, στοιχείο το οποίο κινητοποιεί τις αγορές.

Ο ρυθμός αύξησης θα επιταχυνθεί περαιτέρω και ανάλογα με το ρυθμό υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των πιστώσεων προς μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις.

Λόγοι αύξησης της ζήτησης δανείων από ιδιώτες:


  • βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η οποία απεικονίζεται κυρίως στους αντίστοιχους δείκτες του ΙΟΒΕ: αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αύξηση των τιμών των ακινήτων και αύξησης στην αγορά αυτοκινήτων.
  • Κάλυψη των συσσωρευμένων καταναλωτικών και στεγαστικών αναγκών της τελευταίας 8ετίας
  • Ορθολογικότερη καταναλωτική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα των συνεπειών της κρίσης.
  • Υπάρχει νέο κοινό που πληροί τις τραπεζικές προϋποθέσεις, για παράδειγμα νεότεροι που δεν ανήκουν στους υπερδανεισμένους, που έχουν ανάγκες για στέγη ή καταναλωτικά αγαθά.
dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου