Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

13:57μ.μ
Σταθερά με απώλειες που ξεπερνούν το 2% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέφτει κι αυτό "θύμα" ενός παγκόσμιου sell-off που άρχισε με την εκ νέου κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,24% στις 757,02 μονάδες, ενώ ο
τζίρος είναι στα 23,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.961,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,54% στις 615,70 μονάδες.


Αν και προσπάθησε δεν τα καταφέρνει τελικά το ΧΑ να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται από ξένους κυρίως επενδυτές του ΧΑ, οι οποίοι προτιμούν την αναδίπλωση και το risk off. Μάλιστα, η επί τέσσερις μήνες άνοδος του ΧΑ, χωρίς ουσιαστική διόρθωση κατέστησε το έδαφος πρόσφορο για κινήσεις δίχως... ζημίες για την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι "επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισ. δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισ. δολαρίων". Όπως συμπλήρωσε "Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%". Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν τις ασιατικές αγορές σε ελεύθερη πτώση, ενώ στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες άνω του 1%.

Στο ελληνικό ταμπλό τώρα, τεχνικά, σε ωριαίο γράφημα ο γενικός δείκτης "είδε" τον 200αρη στις 754 μονάδες, ενώ η κατοχύρωση του οποίου σε κλείσιμο μπορεί να οδηγήσει στις 740 μονάδες. Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, επόμενο επίπεδο και με μεγάλες πιθανότητες να πληρωθεί είναι οι 739 μονάδες, που είναι το 23% της όλης ανοδικής άλλα και retest της διάσπασης. 

Πλέον οι 765 μονάδες γίνονται σημαντική αντίσταση βραχυπρόθεσμα.
Στο μεταξύ, τώρα το μεσημέρι αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, οι οποίοι περιμένουν "εξηγήσεις" για το τελικό σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχουν διατυπωθεί ήδη ενστάσεις.

Ουσιαστικά αυτό που θέλουν να δουν οι θεσμοί είναι το κόστος των μέτρων και το αν έχουν (ή όχι) μόνιμο χαρακτήρα. Και τούτο διότι υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που ζητείται να συνεκτιμηθούν για να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς παραμένει στο -5,36%, με τις Βιοχαλκο και ΟΛΠ να ακολουθούν με απώλειες 4,01% και 4,28% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Εθνική, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του -2% είναι οι grivalia, ΕΧΑΕ, Eurobank, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.
Οι απώλειες σε ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Τιτάν. Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Σαράντης κερδίζουν 0,46% και 0,82% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου