Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Οι τελικές εκτιμήσεις στα επιτελεία Τσίπρα - Μητσοτάκη


 Ο πόλεμος των εντυπώσεων έχει δώσει ήδη τη θέση του στην πολιτική αντιπαράθεση, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, με κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. να πάρουν με το μέρος τους το μεγαλύτερο κομμάτι των αναποφάσιστων.

Τα δύο επιτελεία δεν αφήνουν τίποτε πλέον να… πέσει κάτω, ενώ και τα αποτελέσματα των
δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται -πέραν των φημών με ρυθμό πολυβόλου πλέον περί μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του το ένα ή το άλλο- έχουν μετατραπεί σε όπλα εναντίον του αντιπάλου.
 Για άνοιγμα της ψαλίδας τις τελευταίες δύο ημέρες και γκρίνια στο Μαξίμου κάνει λόγο η Πειραιώς, επικαλούμενη τη  μέτρηση της Metron Analysis  που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Alpha και έδειξε τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στο 7,2% από το 6,5% της μέτρησης της ίδιας εταιρείας την περασμένη Κυριακή, που είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα της Κυριακής».
 «Πανικός στην Πειραιώς, που βλέπει τη διαφορά να μειώνεται. Πάμε για ντέρμπι» λένε στο Μαξίμου και επικαλούνται τη  μέτρηση της Kapa Research  που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος» και φέρνει τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στο 3,4%, μειώνοντάς την κατά 0,7% από το 4,1% που έδειξε η μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πάλι για το «Έθνος» τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης της Kapa Research για το Έθνος, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, το ότι η Χρυσή Αυγή περνά στην τρίτη θέση, αφήνοντας το Κίνημα Αλλαγής στην τέταρτη και το ΚΚΕ στην πέμπτη.
 Ο πρωθυπουργός κλείνει την  προεκλογική του εκστρατεία  με την αποψινή του ομιλία στο Ηράκλειο και την αυριανή, ανοικτή ομιλία, στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, απόψε το βράδυ εμφανίζεται και στο τηλεοπτικό δελτίο του STAR.
 O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη χθεσινή του ομιλία στο Περιστέρι, θα μιλήσει απόψε το βράδυ στη Φλώρινα και αύριο το βράδυ θα κάνει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα το πρωί παραχώρησε  τηλεοπτική συνέντευξη  στον «Σκάι», στην πρωινή εκπομπή του σταθμού.
 Αν και η πλειονότητα των πολιτών φέρεται να πιστεύει ότι η μάχη των συγκεντρώσεων ανήκει σε άλλες εποχές, τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. επενδύουν πολλά στη σύγκριση της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας Τσίπρα στο Σύνταγμα και της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας Μητσοτάκη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αύριο το βράδυ.
 Η πόλωση των τελευταίων ημερών έχει ενισχύσει ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ αναποφάσιστοι, νέοι ψηφοφόροι και μείωση του ποσοστού της αποχής είναι οι τελευταίοι στόχοι. Υπάρχει ωστόσο και μία άποψη ανάμεσα στους αναλυτές ότι οι τελευταίες ώρες «ανήκουν» στα μικρά κόμματα, υπό την έννοια ότι η προσπάθεια των δύο μονομάχων να πολώσουν το κλίμα έφτασε στο κόκκινο και έδωσε ό,τι είχε να δώσει.
 Στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το πιθανότερο είναι να είναι το δεύτερο κόμμα των ευρωεκλογών, δεν αποδέχονται όμως τις εκτιμήσεις για καθαρή ή μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. Εκτιμούν ότι θα είναι κάτω από 3% και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί κοντά στο 26,56% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014, για το οποίο λένε ότι είναι και το μέτρο σύγκρισης για τον κ. Τσίπρα.
 Λένε ακόμα ότι οι αναποφάσιστοι είναι σε μεγάλο βαθμό δικοί τους ψηφοφόροι και την τελευταία στιγμή θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή, έχοντας ήδη απορρίψει άλλες επιλογές. Υπολογίζουν δε ότι θα πάρουν μαζί τους το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων ψηφοφόρων (υπολογίζονται κάτι λιγότερο από 500.000) και εκεί στηρίζουν την εκτίμησή τους ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι ντέρμπι.
 «Τρύπα» της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος η προσπάθεια να τεθούν σε δεύτερη μοίρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, από τις οποίες αφενός θα υπάρξει κρίσιμο πολιτικό μήνυμα τόσο από τον πρώτο γύρο των περιφερειών, όσο και από τον πρώτο γύρο στους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο). Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ακόμα και αν χάσει ο κ. Τσίπρας θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες απέναντι σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς κραδασμούς και εθνικές εκλογές θα κάνει τον Οκτώβριο, όπως έχει δεσμευθεί.
 Στη Ν.Δ. θεωρούν βέβαιη τη νίκη τους και ενώ δεν λένε μεγάλες κουβέντες για την τελική διαφορά, εμφανίζονται σίγουροι ότι θα ξεπεράσει το 5%. Για τους αναποφάσιστους, υποστηρίζουν ότι για να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν ως αυτή την στιγμή σημαίνει πως προβληματίζονται και όχι πως αδιαφορούν και ελπίζουν ότι θα ισχύσει ο άγραφος νόμος της πολιτικής, ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων, τελικά να στηρίξει τον πιθανότερο νικητή.

 Στην Πειραιώς δεν συμμερίζονται την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι, εφόσον ψηφίσουν, θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. «Θα είναι διάχυτη η ψήφος των νέων» λένε χαρακτηριστικά, προβλέποντας ότι ψήφους από τους νέους πέραν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. θα πάρει και το ΚΚΕ αλλά και η Χρυσή Αυγή.
 Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επιμένουν πως το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις 27 Μαΐου, μετά τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, θα είναι ασφυκτικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και θα τον αναγκάσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές.
 Υποστηρίζουν ακόμα ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν και εσωτερικά ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ρήγματα που υπάρχουν αλλά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ορατά στην κοινή γνώμη, με αρκετά στελέχη να ασκούν κριτική στο επιτελείο του Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να αμφισβητείται για πρώτη φορά επί της ουσίας από το 2010.

Του Γιάννη Καμπουράκη

naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου