Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Η σημασία των ευρωεκλογών

έρευνα του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικού Politico για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26, 26% και η Νέα Δημοκρατία 22,72% -με τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή (9,39%) και την Ελιά στην τέταρτη θέση με 8%. 
 Σε μια δημοσκόπηση της Kapa Research τον Δεκέμβριο στην πρόθεση ψήφου  η
ΝΔ συγκεντρώνει 25% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ  20,3%.
Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,9% ενώ ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% και το ΚΚΕ με 5,6%). 
Κάτω του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι -που ελπίζουν πολύ στην χαλαρή ψήφο και γνωρίζουν ότι από αυτές εξαρτάται η παρουσία τους στις εθνικές εκλογές.
Το 60% εκείνων, που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. προσδιορίζουν ως πρωταρχικό λόγο την επιθυμία τους να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση.
Παράλληλα το 56% εκείνων, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζουν ως κύριο κριτήριο το να μην επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε ένα μέτωπο αριστερούς, δημοκράτες, οικολόγους, σοσιαλιστές με τη Νέα Δημοκρατία να βλέπει τις δημοσκοπήσεις με σταθερό προβάδισμα, αλλά με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και τον ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλή συσπείρωση (50-55%) -που σημαίνει πως έχει πολλές δεξαμενές για να αντλήσει ψήφους και να κλείσει την περίφημη ψαλίδα ή να ξεπεράσει την διαφορά -αλλάζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων: ο ΣΥΡΙΖΑ μειονεκτεί απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που αδυνατεί να συσπειρώσει την «πολυκατοικία¨. Μια δημοκρατική συμπαράταξη μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα και να είναι η έκπληξη που θα αφήσει τον Μητσοτάκη από βέβαιο πρωθυπουργό στο ράφι!

Η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε σε βασικό θέμα σύγκρουσης -αλλάζοντας θέση- φαίνεται πως έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ -ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα- αλλά δεν ενισχύει την …απελπιστικά σταθερή θέση του Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, όσο την Ακροδεξιά που μπορεί να μπει στην Βουλή ενισχυμένη και με δεύτερο κόμμα στην Βουλή.
Είναι η στιγμή που ο Μητσοτάκης αποκηρύσσει τον Όρμπαν και ζητά την αποπομπή του από το Ευρωπαϊκό Κόμμα μαζί με την διαπίστωση πως το κόμμα του μεγαλούργησε όταν στράφηκε στον μεσαίο χώρο και το Κέντρο. Τις επόμενες μέρες θα δούμε έναν άλλο Κυριάκο Μητσοτάκη -σχεδόν ….σοσιαλδημοκράτη- χωρίς να αποκλείσουμε δηλώσεις για τις θετικές πλευρές του … Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι ευρωεκλογές -που θα είναι για τον Μητσοτάκη «δημοψήφισμα»- τελικά, όπως φαίνεται,  δεν θα γίνουν μαζί με τις εθνικές εκλογές, αλλά θα καθορίσουν τον χρόνο τους. Αν πράγματι η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα που της δίνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις -και φτάνει ως τις δεκαπέντε μονάδες- αυτό θα φανεί και θα σημαίνει άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών ίσως μέσα στον Ιούνιο -αρχές Ιουλίου.
Αν όμως η Νέα Δημοκρατία δει και πάλι τα ποσοστά της να κυμαίνονται στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών και τον ΣΥΡΙΖΑ να αντέχει αντί να καταρρέει προλαβαίνει ως τον Οκτώβριο να βρει νέο αρχηγό -λιγότερο νευρικό και ανυπόμονο. Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον των κομμάτων -καθώς εξισώνονται με αυτές.
 anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου