Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Bayer – Monsanto: Αυτά έχουν οι «γάμοι της κολάσεως»

Ένα ακόμη «χαστούκι» στη Monsanto έδωσε δικαστήριο της Καλιφόρνιας που αποφάσισε πως η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου – ναυαρχίδας του κολοσσού, Roundup.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει το δυσθεώρητο αυτό ποσό στους
Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ, καθώς το πολύ επιτυχημένο εμπορικά ζιζανιοκτόνο της Monsanto τους προκάλεσε λέμφωμα μη-Χότζκιν. Πρόκειται για έναν καρκίνο των λεμφαδένων που ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και που η εμφάνισή του έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη χρήση της γλυφοσάτης, της οργανοφωσφορικής χημικής ένωσης, που αποτελεί τη βάση του Roundup.
Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto, την οποία εξαγόρασε η γερμανική Bayer πέρυσι.
 Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν επίσηα από αμερικανικά δικαστήρια: η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.
Την αρχή κατά της Monsanto έκανε τον περασμένο Αύγουστο ένας Αμερικανός 46χρονος κηπουρός, ο οποίος πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο.
Ο Ντιγουέιν Τζόνσον από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με το αμφιλεγόμενο Roundup, αλλά και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου. Οι ένορκοι του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε ζητώντας δικαίωση, καταδίκασαν τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.
Μέσα σε μερικούς μήνες δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Roundup αποτελούσε την αιτία εμφάνιση καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto φέρει ευθύνη και στην περίπτωση ενός 70χρονου αγρότη, του Έντουιν Χάρντεμαν.
Η Monsanto οφείλει να τον αποζημιώσει με 80 εκατ. δολάρια για τα όσα υπέστη.

Η Bayer, η γερμανική εταιρεία κολοσσός των χημικών και των φαρμάκων, η οποία σύναψε έναν «διαβολικό γάμο» με την Monsanto, εξαγοράζοντάς την πέρυσι έναντι 63 δισ. δολαρίων, θα έπρεπε να το έχει μετανιώσει τουλάχιστον.
Αλλά δεν λέει να το παραδεχτεί...
Η Bayer έχει συγκεντρώσει τα κοινωνικά και επιστημονικά πυρά μετά την εξαγορά και είναι αντιμέτωπη με χιλιάδες παρόμοιες προσφυγές σε βάρος της. Τι κι αν προσφεύγει απέναντι στις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, οι τρεις πρώτες περιπτώσεις θα της κοστίσουν ακριβά κι από ότι όλα δείχνουν αυτά είναι μόνο η αρχή.

 Η Μonsanto και η Bayer αντιμετωπίζουν περισσότερες από 13.400 αγωγές στις ΗΠΑ, από καρκινοπαθείς που κατηγορούν τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη για τις ασθένειες τους.  
Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν κάνεις συμβόλαιο, με τον... διάβολο.
Η Bayer ήξερε τι έπαιρνε, αλλά παρόλ'αυτά αποφάσισε να κάνει την ακριβότερη εξαγορά της γερμανικής επιχειρηματικής ιστορίας.
Ήθελε πάση θυσία να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην αγροτοβιομηχανία και η Monsanto ήταν η μεγάλη της ευκαιρία.

Ο τελευταίος χρόνος αποδείχτηκε όμως πολύ ο πιο δύσκολος της ιστορίας της και παρά τα όσα φανταζόντουσαν τα golden boys της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας, είδαν τις μετοχές της εταιρίας να χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου και να παίρνουν την κατηφόρα.
Εν μέσω της κρίσης που έχει κοστίσει ένα έξτρα ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ στην γερμανική αυτοκράτειρα των βιομηχανιών, πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας έχουν περικοπεί και σε πολλές εγκαταστάσεις έχει μπει πωλητήριο.
Το νέο έτος θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο ταραχώδες και είναι πιθανό η κατάσταση να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη για την εταιρεία.

Παρόλ'αυτά αποφεύγουν να αναγνωρίσουν ότι υποτίμησαν τους κινδύνους -τόσο από άποψη φήμης όσο κι από νομικής άποψης – που ελλόχευαν σε μια τόσο αμφιλεγόμενη εξαγορά.
Στον κόσμο του Werner Baumann, η αλήθεια είναι μονοδιάστατη.
Ο επικεφαλής του ομίλου Bayer της Γερμανίας δεν έχει αμφιβολίες για την ασφάλεια της γλυφοσάτης και επιμένει ότι θα εξαγόραζε ξανά την Monsanto χωρίς ενδοιασμούς.

 Όπως αναφέρει στο Spiegel, «η ζωή πάντα ενέχει κινδύνους» και επιμένει πως όλοι οι κίνδυνοι για την Bayern αποτιμήθηκαν επαρκώς πριν γίνει η επίμαχη εξαγορά.
Οι επενδυτές δεν εκτίμησαν όμως τον ζήλο του να επεκταθεί η εταιρεία και σε «ξένα χωράφια», καθώς όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό η απόφαση δεν πέρασε καν από το συμβούλιο των μετόχων. «Οι μέτοχοι κοιμήθηκαν έχοντας επενδύσει τα χρήματα τους σε μία φαρμακοβιομηχανία και ξύπνησαν συμμετέχοντας σε έναν αγροτοχημικό κολοσσό», λέει χαρακτηριστικά ένας αναλυτής.

Παρατηρεί επίσης πως δεν μέτρησαν τις παγκόσμιες αντιδράσεις που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο την Monsanto όχι μόνο για το Roundup και τις ευθύνες του για την εμφάνιση καρκίνου, αλλά και τις κατηγορίες ότι η εταιρεία ενσαρκώνει μια λανθασμένη μορφή γεωργίας: μολυσμένα και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, μονοκαλλιέργειες και εξασθενημένη βιοποικιλότητα.
Μάλλον όμως κάνει λάθος, καθώς η Monsanto ότι όχι απλά παρακολουθούσε τις αντιδράσεις εναντίον της αλλά κι αυτούς που αντιδρούσαν. Μόλις πριν λίγες μέρες προκάλεσε σάλο η αποκάλυψη ότι η εταιρεία φακέλωνε πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές κι απλούς πολίτες στη Γαλλία που εξέφραζαν δημόσιο λόγο ή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά των προϊόντων της και ιδιαίτερα του Roundup.
Σε ένα πρώτο έγγραφο που χρονολογείται από το 2016, το οποίο φέρει το λογότυπο της Monsanto και του γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis, αναφέρονται οι κυριότεροι πρωταγωνιστές της δημόσιας αντιπαράθεσης για τα ζιζανιοκτόνα στη Γαλλία, ανάλογα με την επιρροή του καθενός.
Μια δεύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η Fleishman Hillard, φέρεται να συνέταξε, την ίδια χρονιά, μια άλλη αναφορά που περιλαμβάνει τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα περίπου 200 προσώπων. Σε ένα άλλο έγγραφο, ένας πίνακας παρουσιάζει τους 74 «πρωταρχικούς στόχους», χωρισμένους σε τέσσερις ομάδες: τους «συμμάχους», τους «πιθανούς συμμάχους προς στρατολόγηση», εκείνους που θα πρέπει να «εκπαιδευτούν» και τέλος, στους «υπό παρακολούθηση».
Οι γαλλικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση, ενώ η Bayer αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη των φακέλων.

Στο μεταξύ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακτιβιστές από όλο τον κόσμο καλούν σε διαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο εναντίον του κολοσσού Bayer-Monsanto και άλλων μεγάλων εταιρειών που παράγουν εντομοκτόνα και άλλα αγροχημικά προϊόντα, απαιτώντας ένα άλλο μοντέλο γεωργίας.
Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Ινδία, στο Τορόντο του Καναδά, στο Σαν Ντιέγκο και το Όστιν, στις ΗΠΑ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στο Μεξικό, στη Χιλή, την Αργεντινή και στο Περθ της Αυστραλίας.
Οι πρώτες πορείες έγιναν το 2013 στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και την Ινδία. Φέτος, στο Παρίσι θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση και Βιετναμέζοι, θύματα του «πορτοκαλί παράγοντα», του φυτοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από τον αμερικανικό στρατό για την απογύμνωση των δασών.
Ο «πορτοκαλί παράγοντας» ήταν προϊόν της Monsanto και τα θύματά του εκτιμάται ότι φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο.
 Στα μέσα Απριλίου, πάντως, το Βιετνάμ αποφάσισε να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη, το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο που έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου