Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Μετεκλογικός στόχος επενδυτών οι τράπεζες

Κρίσιμα τα road shows σε Παρίσι και Νέα Υόρκη

Οι τράπεζες θα αποτελέσουν μετεκλογικό επενδυτικό στόχο, σημειώνουν έγκυροι αναλυτές, επισημαίνοντας πως αυτό που επιθυμούν οι διεθνείς παίκτες είναι πολιτική σταθερότητα στη χώρα και προσήλωση στην ανάκαμψη της οικονομίας που, κατά την άποψή τους, δείχνει τέτοιες ενδείξεις.
Από την άλλη πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα επιχειρούν να αλλάξουν την
ατζέντα και να βγουν μπροστά με χρηματοδοτήσεις.
Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις υποστηρίζουν επιχειρήσεις που υποστηρίζονται και από διεθνή funds.
Δύο κρίσιμα road shows θα κρίνουν τις προθέσεις των διεθνών παικτών για τις ελληνικές τράπεζες: Στις 7 Ιουνίου το ετήσιο οικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι και στις 11 και 12 Ιουνίου το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη.

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Εν τω μεταξύ, ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κατεύθυνση για τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν την επόμενη μέρα των εκλογών επιχειρεί να δώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax και μεγαλομέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, όπως ανέφερε στο Bloomberg.
«Εάν η Ελλάδα ακολουθήσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, όπως πιθανότατα θα πράξει, τότε τα οφέλη θα είναι μεγάλα» σχολιάζει ο Πρεμ Γουάτσα, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές στοχεύσεις της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει στην Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομία, εμφανίζεται μάλλον αισιόδοξος, προβλέποντας «καλύτερες μέρες» και εκφράζει την εκτίμηση πως η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα αποκλιμακωθεί. «Οι εμπορικές διενέξεις (των ΗΠΑ) με την Κίνα, με την Ευρώπη θα επιλυθούν» σημειώνει. «Η Κίνα χρειάζεται τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, χρειάζονται την Κίνα. Είναι προς το συμφέρον όλων να σταματήσουν τις μεταξύ τους εμπορικές εντάσεις» προσθέτει.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το α’ τρίμηνο, που θα λάβει χώρα στο τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου.
Στη μείωση των εξόδων και των δαπανών, στην ενίσχυση των χορηγήσεων και την εξυγίανση του ισολογισμού τους κάνουν focus τα πιστωτικά ιδρύματα που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου (σ.σ.: η Εθνική ήδη τα ανακοίνωσε).

Τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα αναλύσουν την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα οι τρεις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου που θα δημοσιοποιηθούν και στο πλαίσιο των road shows στα οποία θα μετέχουν. Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,16% ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου στις 30 Μαΐου, ενώ η Πειραιώς στις 3 Ιουνίου.
Ας σημειωθεί πως και οι τρεις τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, αλλά και των σχεδίων τους σε διεθνείς επενδυτές αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πορείας του α’ τριμήνου του 2019 μέσα από τηλεδιασκέψεις, ενώ τότε περίπου αναμένονται και οι ανακοινώσεις τους για τα deals που ετοιμάζει η κάθε μία από αυτές.
Και οι τρεις τράπεζες εκτιμάται πως θα μιλήσουν πέραν από τους στόχους των NPLs και για στόχους αναπτυξιακούς, αφού όλες λίγο πολύ βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, υλοποιώντας σημαντικά σχέδια.
Στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,09% αναμένεται να στραφεί η προσοχή των επενδυτών το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς το πιστωτικό ίδρυμα αναμένεται να ανακοινώσει σχετικώς σύντομα το ώριμο deal για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων της, ύψους περί τα 28 δισ. ευρώ, που συνδυάζεται και με πώληση πλειοψηφικού πακέτου του RBU της τράπεζας. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα ποσό το οποίο θα λάβει η τράπεζα από τη συναλλαγή και το οποίο θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον της δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια θα προχωρήσει και σε έκδοση Core Τier II.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, αναμένεται να φανεί ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η τράπεζα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αν δηλαδή θα ακολουθήσει ένα μοντέλο τύπου Eurobank ή κάποιο άλλο συνδυαστικό μοντέλο. Κατά τα λοιπά, η αγορά αναμένει λεπτομέρειες για τα νέα πακέτα NPEs όπως το Neptune που υπολογίζεται στο 1,5-2 δισ. ευρώ και αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εγγυήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάζει στην επιλογή προτιμητέου επενδυτή για το deal που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων 2 δισ., το πακέτο Cairo 7,5 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης NPEs, FPS. Στην παρούσα φάση η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους επενδυτές και αναμένεται η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα.


Της Ειρήνης Σακελλάρη

naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου