Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

The Wall Street Journal: Ο κ. Putin θα είναι ο νικητής του αυτοκαταστροφικού πολέμου των ΗΠΑ για τα ορυκτά καύσιμα



Ηεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια κλήση αφύπνισης στις 3 τα ξημερώματα προς τον Πρόεδρο Βiden και τη φιλελεύθερη πολιτική τάξη της Αμερικής: Σταματήστε τον πόλεμο στην ενέργεια των ΗΠΑ. Οι κλιματικές εμμονές της Ευρώπης την έχουν καταστήσει ευάλωτη στον εκβιασμό του Vladimir Putin και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να επαναλάβουν αυτό το τραγικό λάθος.

By The Editorial Board/ The Wall Street Journal

Ο Igor Sechin, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής κρατικής Rosneft, προειδοποίησε την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι: «Μερικοί οικολόγοι και πολιτικοί προτρέπουν για μια βιαστική ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο αυτό απαιτεί μια εξωπραγματικά γρήγορη εκτόξευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντιμετωπίζει προβλήματα αποθήκευσης, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και σταθερότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι τεράστιες επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης έχουν καταστήσει οικονομικά μη ανταγωνιστική την πυρηνική ενέργεια και την ενέργεια από άνθρακα. Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης αναγκάσει φορτία πυρηνικών σταθμών και σταθμών άνθρακα να αποσυρθούν πρόωρα, πιστεύοντας ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν. Αντε γεια!

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν παρέχουν αξιόπιστη ενέργεια 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.


Η Ευρώπη έχει αφεθεί να βασίζεται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο για να κρατά τα φώτα αναμμένα. 
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει την hydraulic fracturing (η υδραυλική θραύση, που ονομάζεται επίσης fracking, hydrofracking και hydrofracturing, είναι μια τεχνική διέγερσης φρεατίων που περιλαμβάνει τη θραύση των σχηματισμών του πετρώματος από ένα υγρό υπό πίεση), κάτι που θα τους επέτρεπε να χρεώνουν τις οικονομίες τους με εγχώρια παραγόμενο αέριο.
Η Ευρώπη εισάγει πλέον σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο, με το 40% να προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο υποτονικός άνεμος το περασμένο καλοκαίρι εκτόξευσε τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη. Ορισμένοι κατασκευαστές έπρεπε να κλείσουν. 
Στη συνέχεια, η Ρωσία επιβράδυνε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, περιορίζοντας την προσφορά της Ευρώπης προς το χειμώνα. 
Στρατηγικό πλεονέκτημα Putin.

Η κυβέρνηση Βiden έχει αφεθεί να προσπαθεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο για την Ευρώπη εν μέσω απειλών του Κρεμλίνου για διακοπή του εφοδιασμού.
 Οι ναυλωτές έχουν ανακατευθύνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη από την Ασία. 
Οι ασιατικές οικονομίες έχουν στραφεί στην καύση περισσότερου άνθρακα. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 της αναθέτοντάς το σε εξωτερικούς συνεργάτες.


Οι πολιτικές της Ευρώπης κατά των εκπομπών άνθρακα θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες εκπομπές.
 Η Κίνα έχει έξι φορές περισσότερη ενέργεια από άνθρακα υπό ανάπτυξη από ό,τι το σύνολο της δυναμικότητας καύσης άνθρακα της Γερμανίας. Η Κίνα έχει υποσχεθεί να μειώσει τις εκπομπές πριν από το 2030, αλλά αν το πιστεύετε, ο κ. Putin έχει μια υπόσχεση ειρήνης για να σας πουλήσει.

Ο κ. Βiden θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται το εγχώριο ενεργειακό πλεονέκτημα της Αμερικής. 
Αντίθετα, πέρασε ένα χρόνο αφοπλίζοντας την Ευρώπη. 
Ανέστειλε τις μισθώσεις στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής της Αλάσκας, διέκοψε τις μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακή γη και σκότωσε τον αγωγό Keystone XL, ο οποίος θα βοηθούσε τον Καναδά να αναπτύξει τις πετρελαϊκές του άμμους.

Ομάδες Πρασίνων και oι πολιτείες των ΗΠΑ που ελέγχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν επιδεινώσει τον μαζοχισμό παρεμποδίζοντας νέους αγωγούς, περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη εγκαταστάσεων εξαγωγής LNG, ειδικά στην ακτή του Ατλαντικού. 
Το 2018 τα βορειοανατολικά έπρεπε να εισάγουν ρωσικό LNG λόγω έλλειψης χωρητικότητας αγωγών. Ο κ. Putin μπορεί να ευχαριστήσει τον Andrew Cuomo, τον έκπτωτο κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, για αυτό.

Η πανδημία προκάλεσε πτώση της παραγωγής των ΗΠΑ καθώς η ζήτηση και οι τιμές βυθίστηκαν. Ωστόσο, οι τιμές του αργού έχουν ξεπεράσει το νεκρό σημείο για τις περισσότερες δραστηριότητές του πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2020. 
Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάτω από την κορύφωση πριν από την πανδημία και 15% κάτω από την πρόβλεψη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στα τέλη του 2019.

Η παραγωγή έχει αυξηθεί στη λεκάνη της Πέρμιας, όπου το νεκρό σημείο είναι περίπου 35 δολάρια το βαρέλι. 
Αλλά οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν περικόψει τις επενδύσεις σε άλλα έργα και έχουν ανακατευθύνει χρήματα σε επιδοτούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εταιρείες ανταποκρίνονται στα πολιτικά μηνύματα καθώς και στις τιμές και πρέπει να λάβουν υπόψη τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και αποδόσεις.

Οι Δημοκρατικοί έχουν υποσχεθεί υψηλότερους φόρους για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο —συμπεριλαμβανομένων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Build Back Better— καθώς και νέα ρυθμιστικά βάρη που θα μειώσουν την απόδοση του κεφαλαίου τους. Η Blackstone, η εταιρεία private equity, εισάγει στη μαύρη λίστα νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αναφέρει το Bloomberg. «Δεν είναι μια ηθική ή μη ηθική στάση», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής του Περιβαλλοντικού, Κοινωνικού και Διακυβέρνησης (ESG) της Blackstone, Jean Rogers. «Διαβάζει τα σήματα στην αγορά». Λοιπον ναι.

Οι CEO της ενέργειας δεν συνωμοτούν για να παχύνουν τα κέρδη.
 Οι τιμές ανταποκρίνονται στις διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης καθώς και στις προσδοκίες της αγοράς. Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο επειδή η παραγωγή δεν συμβάδισε με τη ζήτηση. 
«Ο κόσμος κινδυνεύει με σοβαρό έλλειμμα πετρελαίου και φυσικού αερίου», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft το περασμένο καλοκαίρι. «Ο κόσμος καταναλώνει πετρέλαιο, αλλά δεν είναι έτοιμος να επενδύσει σε αυτό».

Έχει δίκιο – τουλάχιστον για τη Δύση. 
Η Ρωσία επενδύει πολλά για να αναπτύξει τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της, ειδικά στην Αρκτική. Και μαντέψτε ποιος ωφελείται από τις υψηλές τιμές; Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι χρηματοδοτεί τους πυραύλους κρουζ που χτυπούν το Κίεβο
Ο κ. Putin θα είναι ο νικητής του αυτοκαταστροφικού πολέμου των ΗΠΑ για τα ορυκτά καύσιμα.

Τα θύματα θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα για ενέργεια που θα γίνει λιγότερο αξιόπιστη. 
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο. 
Εάν το στρατηγικό σοκ της Ουκρανίας δεν αφυπνίσει τους Δημοκρατικούς σε αυτήν την πραγματικότητα, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να χτυπούν τους ψηφοφόρους στο κεφάλι με αυτό κάθε μέρα έως τις 8 Νοεμβρίου.

 

The Maltese-flagged LNG tanker Adamastos, which is owned by Greek shipping group Capital Gas, is seen next to the terminal of Spanish gas grid operator Enagas ENAG.MC at the port of Barcelona, Feb. 25.

Photo: NACHO DOCE/REUTERS

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου