Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Citigroup: «Τέλεια καταιγίδα» στασιμοπληθωρισμού διεθνώς


“Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα ακόμη σεισμικό εξωγενές σοκ εκτροχιάζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας”, επισημαίνει η παγκόσμια τράπεζα Citigroup και εξηγεί ότι ως συνέπεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, αναθεωρεί προς τα πάνω τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε όλες σχεδόν τις οικονομίες που παρακολουθεί, κατά σημαντικά ποσά. Ομοίως, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σχεδόν παντού.

H Citigroup υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά 0,6% σε 3,3% και τις προβλέψεις για το 2023 κατά 0,1% και στο 3,1%, ενώ αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό για το 2022 σημαντικά κατά +1,3% στο 6,1% και το 2023 κατά +0,4% στο 3,4%.

Η Citi αναμένει πληθωρισμό κατά μέσο όρο 6,5% και 2,7% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, ενσωματώνοντας αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 30% και άλμα 130% στις τιμές του φυσικού αερίου. Oι αναλυτές διατηρούν την εκτίμησή τους για υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% το 2024, καθώς το χάσμα ζήτησης και η αυστηρότερη πολιτική θα συμβάλουν στην ώθησή του σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο report του Μαρτίου, η αμερικανική τράπεζα δεν δίνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εγχώρια οικονομία όπως σε προηγούμενες αναφορές. H Citi εκτιμά τη σταδιακή ενίσχυση του spread του δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό στις 280 μονάδες βάσης και το γερμανικό σταδιακά να ανέρχεται στις 27 μ.β. φέτος, στις 37 μ.β. το 2023, συνεπώς τα ελληνικά επιτόκια θα «φλερτάρουν» με το 3%.

Ως συνέπεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι οικονομολόγοι της Citi αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

“Το πρόσημο του μακροοικονομικού αντίκτυπου της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ αμφίβολο. Πρόκειται για ένα απλό αρνητικό σοκ της προσφοράς, τόσο υφεσιακό όσο και πληθωριστικό”, εξηγεί η ομάδα ανάλυσης της Citi.

“Υπάρχουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα: πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος; Ποια τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας θα υποφέρουν περισσότερο; Και ίσως το πιο σημαντικό, πόσο διαρκείς θα είναι οι συνέπειες;”, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί είναι περιορισμένοι και έχουν μειωθεί από την τελευταία κρίση το 2014, αλλά η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
 «Αυτό θα απαιτήσει μεγάλη κλίμακα επενδύσεων και θα οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας δεν θα τερματιστούν αμέσως», εξηγεί η ομάδα ανάλυσης της Citi.

Σε συνδυασμό με τις νέες διαταραχές παραγωγής και το σοκ εμπιστοσύνης η Citigroup υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά συνολικά 1,2% το 2022-2023. Το νέο σοκ προσφοράς θα αυξήσει περαιτέρω τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.


*Στασιμοπληθωρισμός ή πληθωρισμός προσφοράς ονομάζεται ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, η οποία μπορεί να μείνει στάσιμη. Γενικά, σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς η αύξηση των τιμών στα προϊόντα αυξάνει την προσφορά αγαθών, γιατί προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα του στασιμοπληθωρισμού είναι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου