Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

«Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν παγκόσμιος σερίφης»



Επίθεση κατά της Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως συμπεριφέρεται «σαν παγκόσμιος σερίφης» που επιθυμεί να «μετατρέψει τον πλανήτη σε αμερικανικό σαλούν».

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ κατηγορεί τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να μετατρέψουν τον κόσμο σε ένα «μπαρ» όπου οι Αμερικανοί θα έχουν το πάνω χέρι.

Η Ρωσία δεν τρέφει πλέον αυταπάτες ότι μπορεί να επαφίεται στη Δύση και δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να ενεργούν ως «παγκόσμιος σερίφης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία ως έναν μικρό παίκτη στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης, ο Λαβρόφ είπε πως σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στο RT, ο Λαβρόφ είπε πως υπάρχουν πολλές χώρες που «δεν θέλουν να λαμβάνουν εντολές από τον “θείο Σαμ”», ενώ διέψευσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild ότι το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Κίνα γύρισε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.



Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.

Κρεμλίνο: Ευερέθιστος και ξεχασιάρης ο Μπάιντεν

Η επίθεση της Ρωσίας κατά των ΗΠΑ συνεχίστηκε και σε δεύτερο χρόνο από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «προσωπικές προσβολές» και επισήμανε πως οι δηλώσεις του φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τον εκνευρισμό, την κούραση και το γεγονός πως ξεχνά.

Ο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «δολοφονικό δικτάτορα», μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το ότι μερικές φορές ξεχνά, κάτι που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις, ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Η ΕΕ καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου από τις ρωσικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα, με τη σειρά της, η ΕΕ εξαπολύει επίθεση κατά της Ρωσίας και καταδικάζει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου» από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι οι δράστες των «εγκλημάτων πολέμου» θα λογοδοτήσουν.

«Η EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους πληρεξουσίους τους που συνεχίζουν να στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές της Ουκρανίας, καθώς και την πολιορκία της Μαριούπολης», αναφέρει η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το θέατρο της Μαριούπολης δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό παρόλο που χρησίμευε ως ένα πολύ γνωστό και εμφανώς προσδιορισμένο καταφύγιο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Στη δήλωσή του ο Μπορέλ επισημαίνει, επίσης, ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σημειώνει πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τρεις διαφορετικές επιθέσεις στην πόλη Μικολάιβ με ρουκέτες διασποράς. «Τέτοιες σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι επαίσχυντες, κατακριτέες και εντελώς απαράδεκτες. Συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου», τονίζει στη δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται εν τω μεταξύ ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) της 16ης Μαρτίου, «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Επιπλέον, η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να δημιουργήσει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, όπως επιβεβαιώθηκε πιο πρόσφατα από το Διεθνές Δικαστήριο, να χρησιμοποιεί μονομερώς βία στο έδαφος τρίτης χώρας, και επομένως φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτές τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που προκαλούν. Οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες, θα λογοδοτήσουν», καταλήγει η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου