Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ξέσπασε Ψυχρός (βιολογικός) Πόλεμος



Ο Λευκός Οίκος αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία υπήρχε σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων. 
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ένας από τους βασικούς λόγους της εισβολής ήταν να εμποδίσει η Ρωσία την ύπαρξη βιολογικών όπλων τόσο κοντά στα σύνορα της. 

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι στα χέρια των στρατιωτικών της δυνάμεων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έγγραφα του υπουργείου υγείας της Ουκρανίας στα οποία γίνεται λόγος για ύπαρξη δειγμάτων πανώλης, χολέρας, άνθρακα και άλλων παθογόνων οργανισμών τα οποία έπρεπε να καταστραφούν το συντομότερο δυνατόν για να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων που ετοιμάζονταν να εισβάλουν στην χώρα. 

 Σύμφωνα με την Ρωσία το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούνταν από το αμερικανικό Πεντάγωνο που παραβίασε το Άρθρο 1 της Συνθήκης για το Βιολογικά και Τοξικά Όπλα. 

Στην όλη ιστορία όμως ενεπλάκη και το Πεκίνο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ ελέγχουν336 εργαστήρια σε 30 χώρες και 26 από αυτά τα εργαστήρια βρίσκονται στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν γνωστό το σύνολο του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος της τόσο αυτό που αναπτύσσει εντός της χώρας όσο και εκτός και να γίνει έλεγχος σε αυτά τα εργαστήρια».
Όπως είναι ευνόητο η δημιουργία ενός νέου πεδίου αντιπαράθεσης ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του πλανήτη με επίκεντρο μάλιστα τα βιολογικά όπλα είναι δεδομένα κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου