Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Απειλητικό σενάριο για μεταφορά του πολέμου στα Βαλκάνια - Θα πάρει “φωτιά” αμέσως η κοιλάδα του Πρέσεβο.

 Έρχονται κυρώσεις κατά του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ντόντικ από ΕΕ βάζοντας την Βοσνία ως νέα εστία κρίσης ανάμεσα σε Ρωσία-ΗΠΑ

Χθες αναφέραμε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αναδιοργανώνονται, και ενισχύουν με βαρύ οπλισμό την στρατιωτική δύναμη στην Βοσνία, αφού αξιωματούχοι της δύσης φοβούνται πιθανή επέκταση του πολέμου από την Ουκρανία, στο σερβικό κομμάτι της χώρας αυτής.

Σήμερα κατά την σημερινή συνεδρίαση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στη Β-Ε, ετοιμάζοντας πιθανότατα την επιβολή κυρώσεων κατά του μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, ηγέτη των Σερβοβόσνιων λόγω σχέσεων με τον Πούτιν και λόγω της απόσχισης της σερβικής πλευράς από τους θεσμούς της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΕ, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στην Βοσνία με την αποχώρηση των Σερβοβόσνιων από τους θεσμούς της χώρας.

"Τον Ιανουάριο, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών συζήτησε για την Β-Ε και μετά λέχθηκε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Ωστόσο, οι κυρώσεις, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασιστούν, και δεν θα σχολιάσουμε ποτέ αυτές τις συζητήσεις μέχρι να ληφθεί μια απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο.

"Τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στη Β-Ε", επεσήμανε ο Στάνο.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει όλα τα μονομερή βήματα που παραβιάζουν την ακεραιότητα της χώρας και καλεί όλους τους παράγοντες να ενεργήσουν εποικοδομητικά”, δήλωσε ο βουλευτής της γερμανικής βουλής Josip Juratović.

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά την κατάσταση στην Ουκρανία, είναι σαφές σε όλους ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

"Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρχουν χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως ο Ντόντικ θα πρέπει να ενημερωθεί ότι πρέπει να επιστρέψει στους θεσμούς και να αποδεχτεί τη θέση στην οποία εκπροσωπεί στη Β-Ε. Εφόσον η Β-Ε έχει ξεκάθαρη θέση για την αλληλεγγύη με την Ουκρανία, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στον ίδιο», δηλώνει ο Γιουράτοβιτς.

Νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ενιαία πρόθεση για  κυρώσεις κατά του Μίλοραντ Ντόντικ, αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι προτεραιότητες στην Ένωση άλλαξαν.

Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ

Στην ψηφοφορία της Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, μπορεί η Σερβία να καταδίκασε την ρωσική εισβολή, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα ανάμεσα σε δύο στενούς συμμάχους, αναφέρουν ξένες πηγές.

Η Σερβία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, όπως και η Τουρκία, ενώ Σέρβοι και Τούρκοι δεν ανέστειλαν την εναέρια κυκλοφορία από και προς τον ρωσικό ενάεριο χώρο.

Μια διφορούμενη θέση, δεδομένου ότι αφενός η Σερβία παραμένει κοντά στο Κρεμλίνο και αφετέρου στοχεύει στην είσοδο στη «δυτική σφαίρα»: από το 2014 συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Πρόσφατα είχαμε διαδηλώσεις στο Βελιγράδι από 5 χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να στηρίξουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ Σερβία και Ρωσία ανήκουν στο ίδιο μέτωπο  λόγω ενός κοινού «εχθρού», του ΝΑΤΟ.

Πολλοί ειδικοί ανέφεραν ότι αν πάρει "φωτιά" η Ουκρανία αυτή θα μεταδοθεί ταχύτατα στα Βαλκάνια ( Κοσσυφοπέδιο-Βοσνία), και πιθανόν μια νέα τρομερή πολεμική σύγκρουση  θα "πιαστεί πάνω" από τα ελληνικά βόρεια σύνορα.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, DANIEL SERWER ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι πού θα τοποθετηθούν οι νέες γραμμές.

«Η Συμμαχία πρέπει να προετοιμαστεί για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027 στο ΝΑΤΟ. Αλλά η ιδέα ότι η αναγνώριση ή η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αναιρέσει κατά κάποιο τρόπο την εσωτερική και διεθνή στροφή της Σερβίας.

Η Ευρώπη ολόκληρη είναι ένα νεκρό γράμμα αυτή τη στιγμή, το  ίδιο και τα «πλήρη και ελεύθερα» Βαλκάνια.
Τα Βαλκάνια θα διχαστούν γιατί έτσι θέλουν η Μόσχα και το Βελιγράδι, και το  μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι, το πού θα τραβήξουν τις γραμμές τους», ε
ίπε ο Αμερικανός ειδικός.

Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης θα πάρει “φωτιά” αμέσως η κοιλάδα του Πρέσεβο και ολόκληρη η Σερβία με άμεσες συνέπειες προς Μαυροβούνιο, Σκόπια κά.

Τα Βαλκάνια ευρίσκονται στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία, και σε πολύ ταχύ διάστημα, θα έχουμε πιθανότατα μία από τα ίδια, είτε σε Κοσσυφοπέδιο, είτε στην σερβοβοσνιακή δημοκρατία, με μια νέα ακόμα πιο σφοδρή κρίση ανάμεσα ΗΠΑ και Ρωσία.   

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου