Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Ο πλανήτης παραδομένος στους ήρωες του John le Carré. Εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία καθώς η χώρα επιχειρεί να αντικαταστήσει τα petrodolars με τα petroyuan

Φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται πλέον πολύ για τις "εγγυήσεις ασφαλείας" των ΗΠΑ και αντ' αυτού αλλάζουν την πίστη τους στην Κίνα


Oι εξελίξεις δεν σε αφήνουν να πλήξεις. Ούτε καν να παρελάσεις. Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα μετά τις απανωτές εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της Aramco (πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έκρηξη που σημειώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα στη Σαουδική Αραβία) είναι η έκρηξη των τιμών που θα ακολουθήσει στις αντλίες των πρατηρίων, στους λέβητες των καλοριφέρ, στις τιμές του ρεύματος και φυσικά όλων σχεδόν των προιόντων- των τροφίμων συμπεριλαμβανομένων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενή πετρελαίου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας πριν από έναν αγώνα της Φόρμουλα 1, έρχεται λίγες μέρες μετά τις πληροφορίες που άρχισαν να πυκνώνουν σύμφωνα με τις οποίες η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχθεί yuan για πωλήσεις κινεζικού πετρελαίου. Εάν συμβεί αυτό το δολάριο σαν διεθνές νόμισμα θα υποστεί οδυνηρή ήττα.

Ας δούμε πρώτα τι συβαίνει στις εγκαταστάσεις της Aramco.


Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής Aramco. Ο πετρελαϊκός γίγαντας Aramco διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. 
Δεν είναι γνωστή για την ώρα η αιτία της έκρηξης.
 Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης που πολεμά το Ριάντ


Η οργάνωση Χούθι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα εκδώσει ανακοίνωση για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση «βαθιά μέσα στην επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας».

Σήμερα διεξάγονται οι ελεύθερες δοκιμές των οδηγών των αγωνιστικών μονοθεσίων της Formula 1 της Σαουδικής Αραβίας σε πίστες που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Twitter.

Βίντεο από το σημείο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να συνεχίζονται οι δοκιμές των αγώνων με μεγάλα σύννεφα καπνού να διακρίνονται στο βάθος.


Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έγινε αμέσως γνωστή. 
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επιβεβαίωσαν αμέσως το περιστατικό. Ωστόσο, αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά από παρόμοια επίθεση σε δεξαμενή πετρελαίου της Τζέντα.

Η πυρκαγιά φαίνεται να επικεντρώνεται στο ίδιο εργοστάσιο πετρελαίου της Βόρειας Τζέντα, αναφέρει το Associated Press.

Το North Jeddah Bulk Plant αποθηκεύει ντίζελ, βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών για χρήση στην Τζέντα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βασιλείου. 
Αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των προμηθειών της Σαουδικής Αραβίας και προμηθεύει επίσης καύσιμα ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία μιας περιφερειακής μονάδας αφαλάτωσης.

Πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται στο οικονομικό μέτωπο μια και το πολεμικό αποτελεί σχεδόν πάντα συνέχεια του οικονομικού μετώπου και το αντίστροφο.
 Ο Tyler Durden θα γράψει στο ZeroHedge για τις σκέψεις της Σαουδικής Αραβίας να αντικαταστήσει τα petrodolars με τα petroyuan.

Ένα από τα βασικά στοιχεία των τελευταίων 40 ετών, και μια άγκυρα που στήριζε το αποθεματικό του δολαρίου, ήταν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασιζόταν στο πετροδολάριο – αυτός ήταν ένας κόσμος στον οποίο οι παραγωγοί πετρελαίου θα πουλούσαν το προϊόν τους στις ΗΠΑ (και τoν υπόλοιπο κόσμο) για δολάρια, τα οποία στη συνέχεια θα ανακυκλώνουν τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια και ενώ επενδύουν σε αγορές σε δολάρια, υποστηρίζουν ρητά το USD ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και με τη διαδικασία ισχυροποιούν τη θέση των ΗΠΑ ως η αδιαμφισβήτητη οικονομική υπερδύναμη του κόσμου.

Αυτές οι μέρες πλησιάζουν στο τέλος τους.

Μια μέρα αφότου αναφέραμε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά από τους Σαουδάραβες περισσότερο πετρέλαιο, ακόμη και όταν η MBS καλεί τον Xi Jinping στο Riyadh για να ενισχύσει τους δεσμούς», η WSJ δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ υπερπαραγωγή σημειώνοντας ότι «η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για να τιμολογήσουν κάποιες από τις πωλήσεις του πετρελαίου στην Κίνα σε yuan», μια κίνηση που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει όχι μόνο την κυριαρχία του πετροδολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου -κάτι που προέβλεψε ο Zoltan Pozsar στο τελευταίο του σημείωμα- και να σηματοδοτήσει μια άλλη στροφή από τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού στον κόσμο προς την Ασία, αλλά και μια κίνηση που στοχεύει ακριβώς στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε το αποθεματικό του δολαρίου τυπώνοντας όσα δολάρια χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συνομιλίες με την Κίνα για συμβόλαια πετρελαίου στην τιμή του yuan είχαν διακοπεί εδώ και έξι χρόνια, αλλά έχουν επιταχυνθεί φέτος καθώς οι Σαουδάραβες είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τις δεσμεύσεις ασφαλείας τις οποίες οι ΗΠΑ δεν τηρούν.

Οι Σαουδάραβες είναι θυμωμένοι για την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ για την παρέμβασή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και για την προσπάθεια της κυβέρνησης Biden να συνάψει συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. 
Oι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης σοκαρισμένοι από την απότομη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία και εάν τιμολογηθεί σε yuan, αυτές οι πωλήσεις θα ενίσχυαν τη θέση του κινεζικού νομίσματος και θα έθεταν το κινεζικό νόμισμα σε μια πορεία να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δλδ πετρογιουάν-petroyuan.

Όπως παραδέχεται ακόμη και η WSJ, μια στροφή σε ένα σύστημα petroyuan, «θα ήταν μια βαθιά στροφή για τη Σαουδική Αραβία να τιμολογήσει ακόμη και μερικά από τα περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια των ημερήσιων εξαγωγών της αργού σε οτιδήποτε άλλο εκτός από δολάρια». 

Οι παγκόσμιες πωλήσεις πετρελαίου —περίπου το 80%— γίνονται σε δολάρια και οι Σαουδάραβες ανταλλάσσουν πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάρια από το 1974, σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση Νίξον που περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας για το βασίλειο. Φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται πλέον πολύ για τις “εγγυήσεις ασφαλείας” των ΗΠΑ και αντ’ αυτού αλλάζουν την πίστη τους στην Κίνα.

Ως υπενθύμιση, τον Μάρτιο του 2018, η Κίνα εισήγαγε συμβόλαια πετρελαίου σε τιμές yuan ως μέρος των προσπαθειών της να καταστήσει το νόμισμά της εμπορεύσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν έχουν επηρεάσει την κυριαρχία του δολαρίου στην αγορά πετρελαίου, κυρίως επειδή το USD παρέμεινε το νόμισμα επιλογής για τους εξαγωγείς πετρελαίου.
 Όμως, όπως σημείωσε επίσης πρόσφατα ο Pozsar, για την Κίνα η χρήση δολαρίων έχει γίνει ένας κίνδυνος που τονίζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η σημερινή ιστορική μετάβαση δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη: η Κίνα εντείνει τη φιλοσοφία της με το σαουδαραβικό βασίλειο τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας τη Σαουδική Αραβία να κατασκευάσει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, συμβουλεύοντας την για ένα πυρηνικό πρόγραμμα και επενδύοντας στα έργα του διαδόχου Mohammed bin Salman, όπως π.χ το Neom, μια φουτουριστική νέα πόλη.

Εν τω μεταξύ, η σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί υπό τον Πρόεδρο Biden, ο οποίος είπε στην εκστρατεία του 2020 ότι το βασίλειο πρέπει να είναι «παρίας» μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018. 
Ο πρίγκιπας Mohammed, ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές πληροφοριών διέταξε την δολοφονία του Khashoggi, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κλήση μεταξύ του κ. Biden και του Σαουδάραβα βασιλιά Salman, τον περασμένο μήνα.

Έρχεται επίσης καθώς η οικονομική σχέση των ΗΠΑ με τους Σαουδάραβες μειώνεται:
οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται πλέον στους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, μια έντονη ανατροπή από τη δεκαετία του 1998, όταν εισήγαγαν 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού σαουδαραβικού πετρελαίου την ημέρα, αλλά αυτοί οι αριθμοί έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο του 2021. 
Αντίθετα, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας έχουν διογκωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την αναπτυσσόμενη οικονομία της.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας το 2021, με 1,76 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

«Η δυναμική έχει αλλάξει δραματικά. Η σχέση των ΗΠΑ με τους Σαουδάραβες έχει αλλάξει
, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και προσφέρουν πολλά επικερδή κίνητρα στο βασίλειο», δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες.

«Η Κίνα προσφέρει ό,τι μπορείς να φανταστείς στο βασίλειο», είπε ο αξιωματούχος.

Εκ των υστέρων, γνωρίζουμε τώρα τον λόγο για τον οποίο ο Mohammed bin Salman δεν δεχόταν τις τηλεφωνικές κλήσεις του Biden.

Περιττό να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ευχαριστημένες με αυτόν τον ιστορικό μετασχηματισμό: υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος είπε στην WSJ ότι η ιδέα των Σαουδάραβων να πουλήσουν πετρέλαιο στην Κίνα σε yuan είναι «πολύ ασταθής και επιθετική» και «δεν είναι πολύ πιθανή». Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Σαουδάραβες είχαν διατυπώσει την ιδέα στο παρελθόν όταν υπήρχε ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Είναι, φυσικά, πιθανό οι Σαουδάραβες να κάνουν πίσω. 
Η αλλαγή των συναλλαγών εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από δολάρια σε yuan κάθε μέρα θα μπορούσε να κροταλίσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει ένα νόμισμα, το ριάλ, συνδεδεμένο με το δολάριο. 
Οι βοηθοί του πρίγκιπα Mohammed τον έχουν προειδοποιήσει για απρόβλεπτη οικονομική ζημιά εάν προχωρήσει βιαστικά το σχέδιο.
 Εκτός εάν η Σαουδική Αραβία απλώς προετοιμάζεται για την ημέρα που θα τραβήξει το σχοινί για να κόψει τον τελευταίο σημαντικό δεσμό με τις ΗΠΑ.

Η πραγματοποίηση περισσότερων πωλήσεων σε yuan θα συνέδεε πιο στενά τη Σαουδική Αραβία με το νόμισμα της Κίνας, το οποίο δεν έχει κερδίσει τους διεθνείς επενδυτές λόγω των αυστηρών ελέγχων που διατηρεί το Πεκίνο. 
Η ανάθεση πωλήσεων πετρελαίου σε λιγότερο σταθερό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις δημοσιονομικές προοπτικές της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως προσθέτει η WSJ, ο αντίκτυπος στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των πωλήσεων πετρελαίου και την τιμή του πετρελαίου.
 Ορισμένοι οικονομολόγοι είπαν ότι η απομάκρυνση από τις πωλήσεις πετρελαίου σε δολάρια θα διαφοροποιούσε τη βάση εσόδων του βασιλείου και θα μπορούσε τελικά να το οδηγήσει να καλύψει το ριάλ σε ένα καλάθι νομισμάτων, παρόμοιο με το δηνάριο του Κουβέιτ.

«Εάν (γίνεται) τώρα σε μια εποχή ισχυρών τιμών του πετρελαίου, δεν θα φανεί αρνητικά. Θα θεωρηθεί περισσότερο ως εμβάθυνση των δεσμών με την Κίνα», δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Abu Dhabi Commercial Bank.


Ωστόσο, οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές πετρελαίου σε δολάρια, αλλά η μετάβαση έχει ξεκινήσει και η κίνηση θα μπορούσε να δελεάσει άλλους παραγωγούς να τιμολογήσουν τις κινεζικές εξαγωγές τους σε yuan. Οι άλλες μεγάλες πηγές πετρελαίου της Κίνας είναι η Ρωσία, η Αγκόλα και το Ιράκ.

«Η αγορά πετρελαίου, και κατ’ επέκταση ολόκληρη η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της θέσης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος», δήλωσε ο οικονομολόγος Gal Luft, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ο οποίος μάλιστα συνέγραψε ένα βιβλίο για την αποδολαριοποίηση. «Αν αυτό το μπλοκ αφαιρεθεί από τον τοίχο, ο τοίχος θα αρχίσει να καταρρέει».

Η ιδέα ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επανεισήχθη την περασμένη εβδομάδα από το πρώην στέλεχος της NY Fed. 
Ο Zoltan Pozsar έγραψε στη τελευταία του παρέμβαση ότι «όταν αυτή η κρίση (και ο πόλεμος) τελειώσει, το δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πολύ πιο αδύναμο και, από την άλλη πλευρά, το ρενμίνμπι πολύ ισχυρότερο, υποστηριζόμενο από ένα καλάθι εμπορευμάτων. 
Από το Bretton Woods που υποστηρίζεται από χρυσό ράβδο, στο Bretton Woods II που υποστηρίζεται από εσωτερικό χρήμα (τμήματα με μη αντισταθμιζόμενους κινδύνους κατάσχεσης), στο Bretton Woods III που υποστηρίζεται από εξωτερικό χρήμα (χρυσό και άλλα εμπορεύματα).

Και έτσι τα κομμάτια του τελικού παιχνιδιού μπαίνουν στη θέση τους: 
η Ρωσία λιμοκτονεί τον δυτικό κόσμο για τους τόσο απαραίτητους πόρους, στέλνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων όλο και υψηλότερα, ενώ ο σιωπηλός εταίρος της η Κίνα μαζεύει αθόρυβα τα νομισματικά κομμάτια και εκμεταλλεύεται τον δυτικό αγώνα για εξασφάλιση πόρων με κάθε κόστος και προσεγγίζει όλους εκείνους τους άλλους «μη δυτικούς» πρώην πελάτες πετροδολαρίων – που είναι επίσης πλούσιοι σε άλλους πόρους – για να τους προσφέρει ένα νέο προϊόν- το yuan-, το οποίο το Πεκίνο πιέζει τώρα ενεργά και επιθετικά με σκοπό να εκθρονίσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.



Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας κατασκοπείας Τζον λε Καρέ (John le Carré) πέθανε σε ηλικία 89 ετών στις 12 Δεκεμβρίου 2020, έπειτα από σύντομη ασθένεια-πνευμονία αλλά όχι COVID όπως είχε ανακοινώσει ο λογοτεχνικός του ατζέντης.

«Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται», «Η Μικρή Τυμπανίστρια», «Ένας Τέλειος Κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία» και το «The Night Manager», «Ο Ράφτης του Παναμά», «Ο Επίμονος Κηπουρός», «Απόλυτοι Φίλοι», «Το Τραγούδι της Ιεραποστολής» είναι μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Λε Καρέ που πολλά από αυτά έγιναν πετυχημένες ταινίες. Ο Ντέιβιντ Κόρνουελ, γνωστός παγκοσμίως με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ πέθανε από πνευμονία – δεν προσβλήθηκε από Covid-19, ξεκαθάρισαν οι οικείοι του – το Σάββατο το βράδυ. Αποτίνοντας φόρο τιμής στον Λε Καρέ, ο επίσης διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έγραψε σε ένα tweet: «Αυτή η φοβερή χρονιά σάρωσε έναν λογοτεχνικό γίγαντα και ένα ανθρωπιστικό πνεύμα».

Ο ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του 2011 του «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» (Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι), δήλωσε ότι ο Λε Καρέ ήταν: «Ένας πολύ μεγάλος συγγραφέας, ο πραγματικός εκπρόσωπος του σοβαρού, ώριμου, περίπλοκου, κατασκοπευτικού μυθιστορήματος» και συμπλήρωσε «…ήταν πάντα ένας αληθινός κύριος».

Ο Τζον λε Καρέ (John le Carré) σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, και στη συνέχεια στην Οξφόρδη. 
Διετέλεσε καθηγητής στο Ήτον επί δύο χρόνια και κατόπιν εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και πήρε μετάθεση στη Βρετανική Πρεσβεία στη Βόννη.Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί εργάστηκε στο τμήμα αρχείων πληροφοριών, έχοντας πρόσβαση σε αρχεία με πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. 
Έγραψε στη Βόννη το πρώτο του μυθιστόρημα, «Call For The Dead», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1961. Τότε γεννήθηκε η ανάγκη για ένα ψευδώνυμο καθώς δεν επιτρέπεται στους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών να γράφουν βιβλία επωνύμως. Το 1963, το τρίτο μυθιστόρημά του, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.

Ο Λε Καρέ (John le Carré) συνεργάστηκε μια σύντομη περίοδο με την MI6, αλλά η… καριέρα του ως κατάσκοπος έληξε το 1964 αφού το όνομά του ήταν ένα από τα πολλά που δόθηκε στη Σοβιετική Ένωση από έναν διπλό πράκτορα, ένα περιστατικό που ενέπνευσε τον συγγραφέα να γράψει το «Tinker, Tailor, Soldier, Spy».

Τα μυθιστορήματά του ήταν η αντίθεση του λαμπερού, άγριου κόσμου του Τζέιμς Μποντ, όπως είχε δηλώσει ο συνάδελφος του Λε Καρέ, Ίαν Φλέμινγκ. 
Ο Λε Καρέ είχε απορρίψει τις λογοτεχνικές τιμές και το να χριστεί ιππότης, λέγοντας σε μια συνέντευξη του το 2017: «Είναι τόσο ύποπτος ο λογοτεχνικός κόσμος που δεν θέλω τα βραβεία του. Δεν θέλω να να είμαι κάποιος που έχει τιμηθεί από το κράτος και ως εκ τούτου θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να συμμορφωθώ με το κράτος και επίσης δεν θέλω να φορέσω πανοπλία…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου